Sandviç yerine kepekli lavaş
Kepekli lavaş içine süreceğiniz zeytin ezmesi ve baharatlarla tatlandırılmış lor peyniri ile yanında ayran sizi uzun süre tok tutacak iyi bir alternatiftir yada light labne ve hardalı karıştırıp lavaşa sürüp içine 2-3 adet hindi jambonda ekleyebilirsiniz.
Kıymalı yerine sebzeli börek
Yol boyunca sıcak hava nedeniyle bozulma riski olabileceği ve midenize ağır gelebileceği için kıyma yerine ıspanak, pazı, havuç, kabak-mercimek ve biraz peynir ekleyerek hem sağlıklı hem de düşük kalorili böreğinizi yapabilirsiniz.
Çikolata yerine meyve
Yolculukta vitamin ihtiyacınızı karşılamak için yanınıza taze meyveler alabilirsiniz. Kuru meyvelerin şeker içerikleri daha yüksek olduğu için yanınıza kayısı, erik, incir, dut kurularını da tercih edebilirsiniz.
Cips yerine çıtır yufka
Cipsten gelecek bol kalori ve yağa karşı evde 2 adet yufka arasına zeytin ezmesi sürüp minik küpler halinde kesin ve 200 C de çıtırlaşana kadar fırınlayın hem çok lezzetli hemde düşük yağlı bir atıştırmalık olacaktır.
Açma yerine tam buğday unlu poğaça
Yağlı açma veya poğaçalar yerine evde hazırlayacağınız az yağlı ve tam buğday unu ile yapılmış içinde isteğe bağlı olarak peynir ve dereotu eklenmiş poğaçalar daha sağlıklıdır.
Çikolatalı kek yerine meyveli yağsız kek
Taze veya kuru meyveler ile yağsız kekler yapmanız mümkün. Merak etmeyin oldukça lezzetliler, bu yağsız yapacağınız kekin bir diliminde yaklaşık 150 kalori bulunur.
Gazlı içecekler yerine su
Yaz aylarında yeterli sıvı almak oldukça önemli yolculuklarda da terle kaybedilen sıvıyı yerine koymak için yeterli su tüketimine dikkat edilmeli. Maden suyu ve ayran karıştırılıp tüketilebilir. Hazır meyve suları yüksek şeker içerikleri nedeniyle iyi seçenekler arasında yer almazlar. Evde iken bitki veya meyve çayları hazırlayıp yanınıza alabilir ve termosa koyup seyahat esnasında da tüketebilirsiniz.
Yolda Ana Öğün
Yanınızda önceden hazırladığınız yiyecekler yoksa dinlenme tesislerinden alacağınız paketli gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi önemlidir. Yemek yenilen yerlerde kullanılan tabak, çatal, kaşıkların temiz olmasına özen gösterilmeli, yemek yenilecek ise tavuk, balık gibi et yemekleri yerine pişmiş sebze yemekleri tercih edilmelidir. Çiğ sebze ve salataların tüketiminden emin olmadıkça kaçınılmalıdır. Mola verdiğiniz zamanlarda mutlaka 10 dakikalık kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak
Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı