Yoldan En Hoş Geçen Kişi Bir kral halkı için geniş bir yol yaptırmaya karar verdiYapımı tamamlanan yolu halka açmadan önce, bir yarışma düzenlemeye karar verdi İsteyenin bu yarışmaya katılabileceğini duyuru ettiren kral, yoldan en güzel geçecek kişiyi belirleyecegini söyledi Yarışma günü, millet akın ettiler Bazıları en güzel arabalarını, bazıları en güzel elbiselerini getirmişti: Kadınlardan kimileri saçlarını en hoş biçimde yaptırmıştı, kimi de yanlarında en güzel yiyecekleri getirmişti Gençlerden bazıları spor kıyafetler içinde yol her tarafında koşmaya hazırlanıyordu Nihayet, tüm gün millet yoldan geçtiler, ama yolu kat edip baştan kralın yanında döndüklerinde hepsi benzer şikayette bulundu: Yolun bir uygun oldukça büyük bir taş ve moloz yığını vardı ve bu moloz yığını yolculuğu zorlastırıyordu Günün sonunda yalnız bir yolcu da bitiş çizgisine bitkin argın ulaştı Üstü başı toz toprak içindeydi, lakin krala büyük bir saygıyla yönelerek elindeki altın kesesini uzatti: Yolculugum sırasında, yolu tıkayan tas ve moloz yığınını kaldırmak için durmuştum Bu altın kesesini onun aşağıda buldum Bu altınlar size ait olmalıKral gülümseyerek cevap verdi: O altınlar sana ait delikanlıHayır, benim yok Benim hiçbir vakit o kadar çok param olmadıEvetdedi kral Bu altınları sen kazandin, zira yarışmanın galibi sensin Yoldan en güzel geçen birey sensin Çünkü, yoldan en güzel geçen kişi, ardındaki gelenler için yoldaki engelleri kaldıran kişidir !