Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e yolsuzluk suçlamasıyla 3 yıl mahpus cezası verildi.
Fransız mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye 2007-2012 yılları ortasında savcılara rüşvet verdiği gerekçesiyle 2 yılı ertelenmiş olarak 3 yıl mahpus cezası verdi.
Sarkozy, Fransız tarihinde yolsuzluktan mahkum edilen ikinci cumhurbaşkanı ve gerçek mahpus cezası alan birinci cumhurbaşkanı oldu.
Sarkozy'e yönelik suçlamalar nelerdi?
Sarkozy'nin, "2007'de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını yürütmek için Libya'nın o devirdeki başkanı Muammer Kaddafi'den yasa dışı maddi takviye aldığı ve kampanyayı bu dayanakla yürüttüğü" tez ediliyor.
Devrik Libya başkanı Kaddafi, 2011'de öldürülmeden kısa müddet evvel verdiği bir röportajda, "Sarkozy İçişleri Bakanı iken (2007) bana geldi ve para istedi. Ben de verdim. Sayemde seçimi kazandı" tabirini kullanmıştı.
2019'da iş insanı Ziad Takieddine de 2006 sonlarında Sarkozy'ye Libya'dan 5 milyon euro getirdiğini öne sürmüştü.
Argümanlar üzerine 2013'te ön soruşturma açılmıştı. 5 yıl süren ön soruşturma sonrası Nicolas Sarkozy 21 Mart 2018'de Paris'te gözaltına alınmış, yaklaşık 30 saat süren gözaltı sürecinin akabinde hakkında "cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına yasa dışı finansman sağladığı, yolsuzluk yaptığı ve Libya kamu fonlarını gizlediği" argümanıyla soruşturma başlatılmıştı.
Sarkozy, 10 gün evvel yolsuzlukla çaba yargıçlarına tabir vermişti.