Yönetim Hakkında Bir itfaiye örgütünün başarılı olduğunu söyleyebilmek için hangi kriteri kullanırsınız? Yangın yerine en seri ne dek sürede ulaştığını mı? Yoksa ne kadar tez yangını söndürdüğünü mü? Kuzey Amerika''''da çoğu yerde bu kriter, ilgili bölgelerde ''''ne dek az yangın çıktığı'''' İtfaiyeciler oturup yangın alarmının çalmasını beklemek yerine halka eğitim veriyorlar Bazıları evleri ziyaret ederek tesisatın yangın tehlikesi içerip içermediğine bakıyor, ev hanımlarını ufak yangınlarlarla başa çıkma konusunda bilinçlendiriyor Proaktif davranıp geleceğe yatırım yapıyorlar Minik ölçekli işletmelerin de benimsemeleri gereken en manâlı yetkinliklerden biri proaktif tutum Birazcık para bulsam kendi işimi yaparımdiyenlere şahsiyet envanterleri uygulayıp eleman ve iş idare biçimlerinin farkına vardırtmak zorunlu Proaktif bir biçimde, performans yönetimi, çatışma çözme, koçluk, iletişim gibi dersleri alıp, bu konularda stajlarını tamamladıktan sonradan yolları açık olsun Para bulup yola çıkanlar, süratli büyüdülerse insan ve performans yönetimi üstünde gelişmeye zaman ayıramamış oluyorlar Önemli bir iş kaybedince, patron imza atmaktan masasından kalkamamaya başlayınca, umut vaadeden çalışanlar ayrılınca yani duvara çarpınca mucize aramaya başlıyorlar Mucize umudu Önce patronun yerini ayrılmak üzere hazırlayacağı bir profesyonel, bir genel müdür yardımcısı örgüte enjekte edilir Birbiri ardına gelenler, genel olarak kayda değer bir katkı maddesi sağlayamadan gider Bu durumdan sorumluluk sahibi tutulanlar genelde işe alımcılar olsa da, zavallı genel müdür adayları mobbing kurbanlarıdır Idare danışmanları da kurtarıcı olarak misafir etme edilirler Onların önündeki engellerin manâlı bir kısmını yaratıcı şirket emektarlarına ve aile üyelerine patron müdahale etmediği sürece, danışmanlar da öyle yol alamaz Kuruluşundan bu yana patronun yanında olan emekçi, çaycı, muhasebeci, her kimse, genel olarak iyi ve kötü zamanları birlikte yaşadıkları için ''''emektar dokunulmazlığı''''na sahiptir Ara Sıra sorunların manâlı parçasını yaratıcı bu emektarlar ordusu ve varsa o şirkette çalışan aile üyeleri, hayatları baştan başa maaş alıp işe gelmeseler, şirketler için daha şanslı olabilecekken, patron bu konuda karar alamaz Gecekondu Mahallesi usulü departmanlar Ihtiyaç kapıya dayanınca ''''muhasebe''''nin yanında eklenmiş ''''finans'''' ve ''''personel'''', moda olduğu için kurulmuş ''''insan kaynakları'''', ''''üretim'''' yanına sıkıştırılmış ''''planlama'''', piyasa baskısı ve kanunlar nedeniyle kondurulmuş ''''kalite'''' gibi gecekondu mahallesi departmanların birlikte sistem geliştirmeleri, bereketli çalışarak küçülmeleri neredeyse imkânsızdır Bu karmaşadan dolayı büyük devlete ait bütünüyle göremeyen patronsa genellikle işlerini elemanlarına temsilci etmek yerine, gücü kendinde toplamayı seçer Kasadan çıkacak her kuruşu, verilen her standart teklifi, müsade bölge her elemanı, şirket aracının ne dek benzin yaktığını öğrenmek istediğinde de ''''bilgi ishaline'''' tutulur, masasına hapsolur ve evrak imza atmak açık havada bir meslek yapamaz Yarattığı canavarın sorumluluğunu, insanlara, sisteme, sektöre ve hatta rakiplere atabilir Önce zihniyeti başkalaşmak lüzum PKotler''''dan LGratton''''a, Senge''''ye, Hannum''''a dek birçok idare gurusu, şirketlerde değişimin nasıl gerçekleştiğini gösteren modeller ürettiler Hepsinin de birincil aşaması zihniyet değişimi yapmak, yepyeni paradigmalarla yola çıkmaya hazır elde etmek Şirkette kurallar belirlemek, personele değişimi açıklama yapmak, uygulamalar gibi adımlar fazla daha sonra geliyor Yani, patronun yardım aldığı danışmanların işini yapabilmeleri için kendi çalışanlarının başaracakları inancıyla yolundan çekilip onlar kendilerini göstermeden, meslek vekil etmesi gerekiyorBugünün iyi fikrine yarının KOBİ''''sine sahip girişimcilerin en dürüst adımı ise ''''yangını çıkmadan söndürmek'''', yarını düşünerek sistem kurmak olur