Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yoresel Turkulerimiz - Ela Gozlu Nazlı Yari Turkusunun hikayesi

Yoresel Turkulerimiz - Ela Gozlu Nazlı Yari Turkusunun hikayesi
0
197

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Ela Gozlu Nazlı Yari turkusu ve hikayesi,
Ela Gozlu Nazlı Yari hikayesi

Cıkarttın allan kara bağladın
Yureğimi aşk oduna dağladın
Bir yar icin on beş sene ağladın
Ey Ferrahi gul dedim de, gulmedin

Gonlu yaralı bir ozan Ferrahi Dediği gibi bir yar uğruna yanıp yakılmakla gecmiş omru 1934 yılında Ceyhan'ın Kıvrık koyunde doğmuş Asıl adı Mehmet Ali Metin Saz vurmaya kucuk yaşlarda başlamış Cevrenin sevilen bir genci olmuş Soz erliği, yanında calıştığı ağanın kızına sevdalanmasıyla başlıyor Ağa onceleri kızım Ferrahi'ye vermeye razı olu yor ama sonraları cevrenin dedikodularının etkisiyle bundan cayıyor

Turkulerinden de anlaşıldığı gibi ağa kızının adı Emine'dir İki gonlun bir olması engellenince, alır başım cıkar sıladan Başlar gurbet ellerde sazıyla cile doldurmaya Bundan sonra Ferrahi'nin oykusu daha da yanıktır Otuz yaşlarındayken bir Aşık icin en onemli şeyini, sesini kaybeder Sazıyla kalır bir başına Bir ara evlenir ve bir kızı olur Adım Emine koyar Kucuk Emine beş yaşından sonra babasının sesi, soluğu olur Baba calar, kucuk Emine soyler 1960 doğumlu olan Emine'nin soyledikleri yalnızca babasının turkuleri değildir Daha o zamandan dağarında yuz elli turku vardır Boylece babakız gecim derdini birlikte yuklenir, birlikte paylaşırlar Yurdumuzun ceşitli yorelerinde yapılan Aşıklar Bayramları'na katılırlar Şimdi 1967 yılında Konya'da yapılan Aşıklar Bayramında Mihri Hatun odulunu kazandıran turkusunun sozlerini sunuyoruz

Ela gozlu nazlı yari
Gorem dedim goremedim
Boş kalmıştır kavil yeri
Varam dedim varamadım

Gonlumun gulu nerede
Engeller durmaz arada
Emine'yle ben murada
Erem dedim, eremedim

Şeker kaymak tatlı dili
Kınalamış nazik eli
Koynundaki gonca gulu
Derem dedim, deremedim

Şahinim yok cıkam ava
Ne yaptımsa aldım hava
Kuşlar gibi ben bir yuva
Kuram dedim kuramadım

Gel derdini bana anlat
Ben kimlere edem minnet
Dediler ki, bağın cennet
Girem dedim, giremedim

Mehmet Ali asıl adım
Ferrahi'yi pirle kodum
Gurbet elden donem dedim
Duram dedim, duramadım

Kubbede kalan bir hoş seda diye boşuna dememişler İşte Ferrahi'yi artık yaşatanlar da radyolarımız Halk Turkuleri dağarında bulunan bu turkuler oluyor Cunku Ferrahi'nin dolmak bilmeyen cilesi 1969 yılının 26 Nisan gunu aramızdan ayrılmasıyla tukendi Usta aşık ardında bir bir cok koşma, guzelleme gibi turkuler bırakarak gocup gitti Son senelerinde iki Aşıklar Bayramı'na katılmıştı Her ikisinde de kızı Emine'yle birlikte birincilik odulu aldı 1967 Yılında Konya'da Mihri Hatun turku odulunu, ertesi yıl da yine Konya'da Koroğlu odulunu aldılar
Ferrahi'nin oykusunu cok sevilen bir turkusunun şiiri;

Ah neyleyim gonul senin elinden
Her zaman ağlarım gulemem gayrı
Ben bıktım usandım elin dilinden
Terk ettim sılayı donemem gayrı

Gonul ben sırrına eremedim ki
Gonca, gonca guller deremedim ki
Kaybeyledim (aneyledim) dostu goremedim ki
Aylar yıllar gecse goremem gayrı

Ey Ferrahi, yandım yar ateşine
Neler gelir gariplerin başına
Ağlayarak geline mezar taşıma