Son yıllarda Van’ın yemek kültürünü tanıtmak için içtimaî medya aracılığıyla bir araya gelerek yaptıkları ve epey ses getiren Van pastasını daha evvel hiç denediniz mi? Görüşüne bakıldığında çetin üzere olan lakin imalatı epeyce pratik Van pastasının tanımını metnimizde bulabilirsiniz.
Çok eski yıllardan günümüze kadar taşınan Van pastası, son yıllarda ‘anne kurabiyesi’, ‘anne pastası’ halinde ismi değiştirildi.Eskiden meskenlerde elektrikli ocaklar ile fırınlar yokken, bayram günlerinde kuzine sobalarının fırınlarında analarımızın pişirdiği bu tanım, eski yıllarda tereyağıyla yapılıyordu. Şimdilerde de bayanların bir araya gelerek pişirdikleri Van pastası herkesin merak ettiği tarifler arasında noktasını aldı. Pekala Van pastası nasıl yapılır?
YÖRESEL VAN PASTASI TANIMI:
MATERYALLER
150 gram oda sıcaklığında terem yağ margarin
1 su bardağı likit yağ
1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
1,5 paket hamur kabartma tozu
Yarım limon kabuğu rendesi yoksa vanilya da olabilir
8 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
Üzeri İçin;
Ayırdığınız yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
Yeteri kadar ceviz
YAPILIŞI
Yoğurma kabının içerisine tüm materyalleri koyup, ele yapışmayacak kıvama gelene un koyarak yoğurun.
Sonra elinizi biraz yağlayın bir kesim alıp yuvarlayın, hafiften biraz ezip yağlanmış tepsiye dizin.
Tepsiye dizdiğiniz hamurların üzerine yoğurtla yumurta sarısını karıştırıp sürün.
En son ceviz serperek 180 kademe fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...