iltasyazilim
FD Üye
ABANUŞ (GAZİANTEP)
MALZEME:
patlıcan4adet* kuşbaşı et200 gr*sivribiber23 adet*tereyağı2 çorba kaşığı*domates3 adet*sarımsak34 diş*
YAPILIŞI:
Sivribiber, domates ve patlıcanları yumuşayıncaya kadar közde pişirin Kabukları soyun Ekmek tahtasının üzerinde bir bıçak yardımıyla küçük küçük doğrayın, sarmısakları dövün Karabiberle beraber önceden hazırladığınız patlıcanlı karışımın içine karıştırın Tuzunu ayarlayın Servis tabağına alın 200 gr Kuşbaşı eti bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağında suyunu çekene dek kavurun Patlıcanlı karışımın üzerinde servis yapın
ACILI GÜVEÇ (AYDIN)
MALZEME:
kuşbaşı koyun eti1 kgsoğan 3 başdomates 5 adetmaydanoz 1 demet acı sivri biber 56 adettuz Yeteri kadarbiber Yeteri kadar su
YAPILIŞI:
İki adet soğanı kuşbaşı doğrayın Dört adet domatesi dörde bölün Güvece bir sıra et, bir sıra domates ve soğan koyup kat kat istif edin Üstüne ince doğranmış maydanoz örtün Son kalan soğanı yuvarlak yuvarlak doğrayıp, üzerine döşeyin Domatesi de halka halka doğrayıp soğanların üstünü örtecek kadar su koyun Fırına sürün Suyunu çekince sıcak suyla takviye edin Bu şekilde iki saat pişirin Fırından aldıktan sonra üstüne kararmış domates ve soğanları alıp sıcak ikram edin
ALTI DOMATESLİ KIYMA KEBABI (GAZİANTEP)
12 addomates
orta yağlı koyun kıyması 1 kg
dolmalık biber 3 ad
karabiber
tuz
YAPILIŞI:
Domatesleri bütün olarak şişe takın Izgarada arkalı önlü pişirin Dış kabukları yanmaya başladığında domatesleri ateşin üzerinden alın Kabuklarını soyun İri parçalar halinde doğrayın Geniş bir tepsiye aktarın Tuz ilave ederek karıştırın Ayrı bir kapta köfte için kıymayı, tuzu ve karabiberi karıştırın İyice yoğurun Sonra köfteyi şişe takın Izgarada pişirin Şişten çıkardığınız köfteleri tepsiye yaydığınız pişmiş domateslerin üzerine yerleştirin Dolmalık biberleri bol suyla yıkayın Çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra ince ince doğrayın Kebabın üzerine serpin Lavaş ekmeği ile servis yapın
ANKARA TAVASI (ANKARA)
yağlı koyun kuzu eti 2 kg
tuz yeteri kadar
2 su bardpirinç
YAPILIŞI: Et yıkanır, yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılır Bir tencereye konur, biraz tuz ilave edilir, kavrulur, üzerine su konur, kısık ateşte pişirilir Et piştiğinde sudan çıkarılır Kalan et suyuna tuzlu suda bekletilmiş yıkanmış pirinç konur, pişirilirPilavın üzerine etler yerleştirilir, fırına verilir ve etler fırında kızarıncaya kadar tutulurNot:1Bu tarif evlerde yapılan Ankara Tavası'dır2Asıl Ankara tavası fırında yaptırılırBu takdirde et ve pirinç tava fırına gönderilir, fırıncı tarafından pişirilir
BANDURİ (ADANA)
200 grkıyma
1adsoğan
1,5 çorba kaşığı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı margarin
4 addomates
1 çay bardsu
1,5 çay kaştuz
YAPILIŞI:
Soğanı yemeklik doğrayın Kıymayla tencerede pişirin Et suyunu çekince küp doğranmış domatesleri ilave edin 1,5 çorba kaşığı yıkanmış pirinci tencereye alın 1 çay bardağı suyu da ekleyip 1015 dakika pişirin Tuz ve karabiber serpip servis yapın
BİRYAN (NEVŞEHİR)
1 kgkuşbaşı dana eti
1 adsoğan
2 su bardpirinç
7 çorba kaşığı katı yağ
5 su bardsu
2 çorba kaşayçiçek yağı
karabiber
tuz
YAPILIŞI:
Soğanları ince ince kıyın Pirinci, nişastası akıp suyu durulaşıncaya kadar yıkayıp süzüdürün Yağı tencerede kızdırın Soğanları içinde kavurup pembeleştirin Etleri katın, verdikleri suyu çekinceye kadar kavurmayı sürdürün Tuzu, biberi ve suyu ekleyip bir taşım kaynatın Ateşten alın Fırınınızı 180 C 'ye getirip ısıtın Pirinçleri 30 cm çapındaki bir tepsiye yayın Üzerine eti suyuyla beraber boşaltıp, piriçlerin tümüyle ıslanmalarını sağlayın Fırına sürün, yaklaşık 40 dakika, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirip fırından alın Yağı bir tavada kızdırın Pişen etlerle pilavın üzerine gezdirin Karabiberi de serperek sıcak servis yapın
ÇİRLİ ET (SİVAS)
600 grkuru kayısı
2 çorba kaşığı katı yağ
1 kgkuşbaşı kuzu eti
5 su bard su
tuz
YAPILIŞI:
Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın Yağı bir tencerede eritin Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın
HAŞHAŞLI BULGUR PİLAVI (AFYONKARAHİSAR)
MALZEME:
haşhaş 1 su bardağıtereyağı 1 çorba kaşığıbulgur 1 su bardağıtuz 1 tatlı kaşığısu 3 su bardağı
YAPILIŞI:
3 bardak su kaynamaya bırakılır Kaynar kaynamaz içerisine bulgur ve tuz ilave edilir Bulgur yumuşayıp suyu az kalıncaya kadar ara sıra karıştırarak orta sıcaklıktaki ateşte pişirilir Haşhaş, pilavın suyu ile sulandırılıp pilava ilave edilir Bir iki dakika kaynatılıp üzerine kızdırılmış yağ dökülür Sıcak olarak soğan, maydanoz, marul, domates garnitürü ile servis yapılır
MALZEME:
bulgur 14 kg*tereyağı 1 çorba kaşığı*ince kıyılmış bulgur 12*yoğurt 12 kg*sarımsak 1 baş*salça 1 çorba kaşığı*tuz Yeterince*pulbiber Yeterince*
YAPILIŞI:
Salça ve yağ ile kömeç iyice kavrulur Üzerine bulgur eklenir 12 dakika sonra üzerine örtecek kadar su eklenerek pişmeye bırakılır Pişen yemek servis tabağına alındıktan sonra üzerine dövülmüş sarmısak ve yoğurt karışımı dökülür Tereyağı ise bir tavada eritilerek yemeğin üzerine dökülür
MALZEME:
patlıcan4adet* kuşbaşı et200 gr*sivribiber23 adet*tereyağı2 çorba kaşığı*domates3 adet*sarımsak34 diş*
YAPILIŞI:
Sivribiber, domates ve patlıcanları yumuşayıncaya kadar közde pişirin Kabukları soyun Ekmek tahtasının üzerinde bir bıçak yardımıyla küçük küçük doğrayın, sarmısakları dövün Karabiberle beraber önceden hazırladığınız patlıcanlı karışımın içine karıştırın Tuzunu ayarlayın Servis tabağına alın 200 gr Kuşbaşı eti bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağında suyunu çekene dek kavurun Patlıcanlı karışımın üzerinde servis yapın
ACILI GÜVEÇ (AYDIN)
MALZEME:
kuşbaşı koyun eti1 kgsoğan 3 başdomates 5 adetmaydanoz 1 demet acı sivri biber 56 adettuz Yeteri kadarbiber Yeteri kadar su
YAPILIŞI:
İki adet soğanı kuşbaşı doğrayın Dört adet domatesi dörde bölün Güvece bir sıra et, bir sıra domates ve soğan koyup kat kat istif edin Üstüne ince doğranmış maydanoz örtün Son kalan soğanı yuvarlak yuvarlak doğrayıp, üzerine döşeyin Domatesi de halka halka doğrayıp soğanların üstünü örtecek kadar su koyun Fırına sürün Suyunu çekince sıcak suyla takviye edin Bu şekilde iki saat pişirin Fırından aldıktan sonra üstüne kararmış domates ve soğanları alıp sıcak ikram edin
ALTI DOMATESLİ KIYMA KEBABI (GAZİANTEP)
12 addomates
orta yağlı koyun kıyması 1 kg
dolmalık biber 3 ad
karabiber
tuz
YAPILIŞI:
Domatesleri bütün olarak şişe takın Izgarada arkalı önlü pişirin Dış kabukları yanmaya başladığında domatesleri ateşin üzerinden alın Kabuklarını soyun İri parçalar halinde doğrayın Geniş bir tepsiye aktarın Tuz ilave ederek karıştırın Ayrı bir kapta köfte için kıymayı, tuzu ve karabiberi karıştırın İyice yoğurun Sonra köfteyi şişe takın Izgarada pişirin Şişten çıkardığınız köfteleri tepsiye yaydığınız pişmiş domateslerin üzerine yerleştirin Dolmalık biberleri bol suyla yıkayın Çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra ince ince doğrayın Kebabın üzerine serpin Lavaş ekmeği ile servis yapın
ANKARA TAVASI (ANKARA)
yağlı koyun kuzu eti 2 kg
tuz yeteri kadar
2 su bardpirinç
YAPILIŞI: Et yıkanır, yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılır Bir tencereye konur, biraz tuz ilave edilir, kavrulur, üzerine su konur, kısık ateşte pişirilir Et piştiğinde sudan çıkarılır Kalan et suyuna tuzlu suda bekletilmiş yıkanmış pirinç konur, pişirilirPilavın üzerine etler yerleştirilir, fırına verilir ve etler fırında kızarıncaya kadar tutulurNot:1Bu tarif evlerde yapılan Ankara Tavası'dır2Asıl Ankara tavası fırında yaptırılırBu takdirde et ve pirinç tava fırına gönderilir, fırıncı tarafından pişirilir
BANDURİ (ADANA)
200 grkıyma
1adsoğan
1,5 çorba kaşığı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı margarin
4 addomates
1 çay bardsu
1,5 çay kaştuz
YAPILIŞI:
Soğanı yemeklik doğrayın Kıymayla tencerede pişirin Et suyunu çekince küp doğranmış domatesleri ilave edin 1,5 çorba kaşığı yıkanmış pirinci tencereye alın 1 çay bardağı suyu da ekleyip 1015 dakika pişirin Tuz ve karabiber serpip servis yapın
BİRYAN (NEVŞEHİR)
1 kgkuşbaşı dana eti
1 adsoğan
2 su bardpirinç
7 çorba kaşığı katı yağ
5 su bardsu
2 çorba kaşayçiçek yağı
karabiber
tuz
YAPILIŞI:
Soğanları ince ince kıyın Pirinci, nişastası akıp suyu durulaşıncaya kadar yıkayıp süzüdürün Yağı tencerede kızdırın Soğanları içinde kavurup pembeleştirin Etleri katın, verdikleri suyu çekinceye kadar kavurmayı sürdürün Tuzu, biberi ve suyu ekleyip bir taşım kaynatın Ateşten alın Fırınınızı 180 C 'ye getirip ısıtın Pirinçleri 30 cm çapındaki bir tepsiye yayın Üzerine eti suyuyla beraber boşaltıp, piriçlerin tümüyle ıslanmalarını sağlayın Fırına sürün, yaklaşık 40 dakika, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirip fırından alın Yağı bir tavada kızdırın Pişen etlerle pilavın üzerine gezdirin Karabiberi de serperek sıcak servis yapın
ÇİRLİ ET (SİVAS)
600 grkuru kayısı
2 çorba kaşığı katı yağ
1 kgkuşbaşı kuzu eti
5 su bard su
tuz
YAPILIŞI:
Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın Yağı bir tencerede eritin Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın
HAŞHAŞLI BULGUR PİLAVI (AFYONKARAHİSAR)
MALZEME:
haşhaş 1 su bardağıtereyağı 1 çorba kaşığıbulgur 1 su bardağıtuz 1 tatlı kaşığısu 3 su bardağı
YAPILIŞI:
3 bardak su kaynamaya bırakılır Kaynar kaynamaz içerisine bulgur ve tuz ilave edilir Bulgur yumuşayıp suyu az kalıncaya kadar ara sıra karıştırarak orta sıcaklıktaki ateşte pişirilir Haşhaş, pilavın suyu ile sulandırılıp pilava ilave edilir Bir iki dakika kaynatılıp üzerine kızdırılmış yağ dökülür Sıcak olarak soğan, maydanoz, marul, domates garnitürü ile servis yapılır
MALZEME:
bulgur 14 kg*tereyağı 1 çorba kaşığı*ince kıyılmış bulgur 12*yoğurt 12 kg*sarımsak 1 baş*salça 1 çorba kaşığı*tuz Yeterince*pulbiber Yeterince*
YAPILIŞI:
Salça ve yağ ile kömeç iyice kavrulur Üzerine bulgur eklenir 12 dakika sonra üzerine örtecek kadar su eklenerek pişmeye bırakılır Pişen yemek servis tabağına alındıktan sonra üzerine dövülmüş sarmısak ve yoğurt karışımı dökülür Tereyağı ise bir tavada eritilerek yemeğin üzerine dökülür