YouTube, dezenformasyona karşı kullanıcılarını korumak için yeni bir adım atıyor. Webtekno'nun haberine nazaran, bu mevzuda kullanıcılarını muhafazayı amaçlayan YouTube, kamu spotu görüntülerine benzeri bilinçlendirme görüntüleri yayınlayacak. Kararın temelinde ise Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma yatıyor. Araştırmaya nazaran dezenformasyon tekniklerini bilmek, palavra haberlerin tesirlerini ortadan kaldırıyor.
İlk olarak yalnızca 3 ülkede uygulanacak
YouTube'un aldığı kararın birinci uygulanacağı ülkeler ise Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya olacak. Bu ülkelerin seçilmesinin nedeni ise Ukraynalı göçmenler ile ilgili palavra haberler ve dezenformasyonla gayret edilmesini sağlamak. Google, mevzuyla ilgili olarak “Sosyal medyanın yanlış bilgilerin yayılmasını önlemede tesirli bir rol oynayabileceğini kanıtlayan araştırma heyecan verici” tabirlerini kullandı.
Yapılan çalışmaya nazaran beşerler, dezenformasyona maruz kalmadan evvel bu tıp içeriklerin üretim ve yayılma sürecini hakkında bilgi aldıkları vakit palavra haberlerden etkilenmiyor. Bu nedenle Google, yeni bilgilendirme görüntülerine büyük kıymet veriyor.
YouTube'un da sahibi olan Google'la ortak gerçekleştirilen çalışmada, 5,4 milyon şahsa eğitim görüntüleri izletildi. Daha sonra da iştirakçilerin 22 biniyle bir anket çalışması gerçekleştirildi. Araştırmacıların yaptığı açıklamalarda görüntüleri izleyen bireylerin “dezenformasyon tekniklerini çabucak tespit ettiğini, muteber ve muteber olmayan bilgi kaynakları ortasında basitçe ayrım yapabildiğini ve bilgiyi paylaşıp paylaşmama konusunda daha yanlışsız karar verebildiğini” söz etti. Araştırmanın sonuçları Science Advances mecmuasında yayınlanacak.