Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

YouTuber’lara kötü haber: Hepsi vergi ödeyecek

YouTuber’lara kötü haber: Hepsi vergi ödeyecek

elektronikci

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
YouTuber%2Dlara%2Dkotu%2Dhaber%2DHepsi%2Dvergi%2Dodeyecek%2D234728%2Ejpg

Koronavirüs günlerinde sanal dünyaya ilgi biraz daha arttı. Gelir Yönetimi Başkanlığı gelir uzmanları İhsan Durlanık ve Naci Yıldırım, YouTuber’ların vergilendirilmesini mercek altına aldı.

Vergi-algı sitesinde yayımlanan, “YouTuber’ların Vergilendirilmesi: Vergi Mükellefi Olmak Koşul mı?” başlıklı yazıda, vergi mükellefi olmak için rastgele bir yaş sonu olmadığı kaydedilerek, “18 yaşın altında olan bir YouTuber gelir elde ediyorsa gelir vergisi mükellefi olacaktır” denildi.

Çalışmada, YouTube üzerinden gelir elde edenlerin en büyük yanılgısının, “Vergi kaydım yok, bir hudut varmış ben o hududun altında para kazanıyorum, 18 yaşından küçüğüm, her ay para kazanmıyorum, sponsorum vergimi benim yerime ödüyor, mükellef olmayı da düşünmüyorum, Maliye beni nereden bulacak” olduğu belirtilerek, banka hesapları üzerinden tespit yapılabildiği belirtildi.

TİCARİ ÇIKAR

Hürriyet’ten Sevinç Karanfil’in haberine nazaran; Durlanık ile Yıldırım’ın ortak çalışmasında, izlenme sayısı ve müddetine nazaran kazanılan gelirlerin reklam geliri olarak değerlendirildiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “İster sponsorlarla anlaşıp görüntülerde sponsor reklamı yapılsın, isterse rastgele bir sponsor ile muahededen yalnızca görüntülerin izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanununda yer alan 7 gelir ögesi ortasındaki (Ticari Kazanç) kararlarına tabi olmaktadır.

Bu halde gelir elde eden bir içerik üreticisinin, mahalledeki marketin ya da AVM’deki bir kahveci dükkanının vergilendirilmesinden farklı olmayacak formda vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Çünkü, elde edilen gelirin özgür meslek karı ya da arızi kar kararlarına tabi değil (Ticari Kazanç) kararlarına tabi olması gerektiği verilen bir yazılı görüş ile netliğe kavuşmuştur. Bu senaryoda para, Google Limited Ireland tarafından YouTuber’ın banka hesabına aktarılmaktadır. Tekrar yayınlanan görüntülerde şayet bir şirket ile sponsorluk mutabakatı yoluyla gelir elde ediliyorsa kontratın muhatabı direkt YouTuber olmaktadır.”

İSTİSNA SONU YOK

Ticari yararlarda mükellef olmak için rastgele bir istisna hududu olmadığının hatırlatıldığı çalışmada, “Arızi karlar ile ilgili olan 2020 yılı için 40 bin lira hududunun bu formda elde edilen gelir ile rastgele bir ilgisi yoktur” denildi.

Periyodik olarak bankaların Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bilgi vermesinin mecburilik olduğu hatırlatılarak, banka hesaplarına uygulanacak kolay bir filtre ile Google Limited Ireland’dan gelen paraların, kimlerin, ne vakit banka hesaplarına geldiğinin tespit edilebileceği vurgulandı.

858,496Konular
981,672Mesajlar
29,758Kullanıcılar
yurhıgvSon üye
Üst Alt