Yüksek tansiyon için yeni bir çözüm! h 2Yüksek tansiyon Türkiye'de ilk önce uygulanan bir yöntemle denetleme altına alınabiliyor hAvrupa’da bir süredir kullanılan yöntemde, böbrek atardamarı etrafındaki cana yakın sinir ağlarının ’radyofrekans’ ile yakılarak tansiyonun düşürülmesi sağlanıyor Bursa’da başta 73 yaşında, 6 hap içmesine karşın tansiyonu denetleme altına alınamayan bir kadına radyofrekans yöntemi uygulandı Özel Çekirge Yürek ve Aritmi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı, Dr Baybars Türel, hastanede düzenlediği basın toplantısında usul hakkında bilgi verdi Dr Baybars Türel, Türkiye’deki dirençli tansiyon hasta oranının yüzde 5 ile 15 aralarında olduğunu kaydetti Yeni bir usul olan ’renal sempatik denervasyon’un dayanıklı hipertansiyon hastaları için umut olduğunu dile getiren Dr Türel, yöntemin anjiyografi laboratuvarında yapıldığını ifade ederek, Bu yöntemde esas hedef böbrek atardamarları çevresinde bulunan ve hipertansiyon gelişiminde gönderdiği sinyaller aracılığıyla etkili olduğu düşünülen asap ağına kontrollü bir harabiyet vermektirdedi Yöntem ile ilk kez kasık bölgesi uyuşturulup, hastaya uygun bir şekilde sızı kesiciler verildiğini anlatan Dr Türel, şunları söyledi: Kasık bölgesindeki son atardamarda noktasal bir delik açılarak kateter yardımı ile röntgen ışını böbrek atardamarları içerine ilerletilir Her iki taraftaki böbrek atardamarları içerisinde yerinde bölgelere radyofrekansı enerjisi verilir Bu asap ağında kontorlü bir tahribat oluşturuyoruz Radyofrekans yöntemi ile asap ağında konttolül bir harabiyet oluşturuyoruz id IŞLEM BİR SAAT SÜRÜYORDr Baybars Türel, takriben 1 saat dek bir vakit dilimi içinde tamamlanan işlemin riskinin çok düşük olduğunu kaydetti Hastanın bir arz sızı hissettiğine değinen Dr Baybars Türel, şöyle devam etti: Biz henüz bir hastaya bunu uyguladık, fakat bu Avrupa’da çoğunlukla uygulanıyor Yöntemin hastanın tansiyon değerleri üzerindeki etkisi oysa 3 6 ay sonradan netlik kazanıyor Bu işlemin uygulandığı kişilerde hastaların takriben yüzde 90’ında kayıtlı süre sonunda sistolik (büyük) tansiyonda 25 mmHg düzeyinde, diyastolik (ufak) kan basıncında 10 mmHg düzeyinde bir düşme gerçekleştiği saptandı Renal Arter Denervasyon yönteminin son yıllarda ilk olarak Almanya ve farklı alanlara yönlendirilmiş Avrupa ülkeleri ile Avustralya da çoğunlukla kullanıldığını belirten Dr Baybars Türel, Uyguladığımız tedavi 2 3 seneye dayanıyor Yaklaşık bir sene önce Almanya’da bu işin kursunu aldık Özellikle bu işin geleceğinin olduğunu düşündük Çünkü bizim hastalarda da uygun hap almasına rağmen rahatsızlık denetleme edilemiyordu genellikle bu popülasyonun hipertansiyon hastalarda çözümsüz kalıyordu Çoklu hipertansiyon ilaçları almasına rağmen bazı hastalarımızda fazla dayanıklı bir hastalık ile karşılaşıyoruzdiye konuştu Dr Baybars Türel, özellikle bu yöntemin yürek ağız tadı hastalıklarında etkin olduğunu söyledi Dr Türel, yeni tedavinin hipertansiyon tedavisinde yeni bir çığır açacağını dile getirdi Dr Baybars Türel, Yapılan çalışmalarda belli başlı gaye bu hastalar ne dek hap kullansa da kan basıncı denetleme dışarıda Birinci amacımız bu hastanın hap kullanımını denetim altına elde etmek, ikinci hedef ise bu ilaç sayısını üye indirmekdiye ifade etti Ameliyat sonrasındaki riskin epeyce düşük olduğunu bildiren Dr Türel, böbrek damarlarını açmadaki risk dek bir riskin laf konusu olduğunu ifade etti DAHA ÖNCE TANSİYONUM 24 İKEN 12’YE İNDİ Nevin Becar (73), 6 senedir fazla olarak hipertansiyon hastalığını yaşadığını anlattı Becar şunları söyledi: Daha önceleri ensemden açılmak üzere aşırı bir sızı hissediyordum Aralıksız düşme tehlikesi yaşıyordum Günde 6 tane hap alıyordum, ama hiçbir faydasını göremiyordumBir seneden beri çare edildiği Dr Baybars Türel kadar tedavinin ilk önce kendisinde uygulanmasını istediğini anlatan Nevin Becar, sözlerini şöyle tamamladı: Ben de artık ne olacaksa olsun diyerek ilk bu yöntemin kendi üzerimde kullanılmasını istedim Allah’a şükür fakat bu yöntem uygulandığından beri hiçbir sıkıntım yoktur Daha önce tansiyonum 24’e değin çıkıyordu, ama şimdi 12’ye düşüyor Kendimi fazla sıcacık hissediyorum ve herkese tavsiye ediyorum 1548424903 1548424903 yuksektansiyonicinyenibircozum5c4fc1f77d7fayuksektansiyonicinyenibircozum5c4fc1f77d7fa http:wwwsacitaslancomf1b588be9e