Yüksek tansiyonu olanlar roka ve maydanoz tüketin kan basıncı (kan basıncı), kanın atardamar duvarlarına uyguladığı kuvvettir Milimetre civa (mmHg) olarak ölçülür Önce yürek atarken, gerisinde da iki vuru arasında yürek dinlenirken edinmek üzere iki öbür değerle ifade edilir Her iki layık de önemlidir Dünya Afiyet Örgütü uzmanlar komitesine kadar; kan basıncının kalp atarken 140, iki vuru aralarında ise 90 mmHg ve altında olması olağan kabul edilir Gün içinde kan basıncında iniş çıkışlar olur Kan basıncının uzun süre yüksek kalmasına hipertansiyon denir Türkiye'de hipertansiyonun görülme sıklığı yüzde 11 ile 43 arasındadır Bu grubun çoğunluğunu 40 yaş üstü halk müziği oluşturmaktadır Yetişkin nüfusta hipertansiyon görülme sıklığı erkekte yüzde 17, kadında yüzde 20'dir 55741 55741 yuksektansiyonuolanlarrokavemaydanoztuketin5c4f7c95a0756yuksektansiyonuolanlarrokavemaydanoztuketin5c4f7c95a0756 370 554 Yüksek tansiyonu olanlar roka ve maydanoz tüketin 9jpg55741 Yüksek tansiyonu olanlar roka ve maydanoz tüketin 9jpg55741 HASTALIKLARA DAVETİYE Hipertansiyon; felç, böbrek hastalıkları ve koroner kalp hastalığı için manâlı tehlike faktörüdür Hipertansiyonlu bireyin koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığı normal tansiyonlulardan 34 kat, felç geçirmesi 7 kat daha fazladır Hipertansiyonu etkileyen çoğu etken vardır; kalıtım, şişmanlık, diyet ve ilaç kullanımı Genetik açısından incelediğimizde siyah tenlilerde beyazlardan daha sık ya da daha erken yaşta görülür ve daha ağır seyreder tansiyon üstteki sınırlara yakın o lan çocukların da ileride hipertansif ebeveyn oldukları ileri sürülmüştür ŞİŞMANLIK BÜYÜK TEHLIKE Şişmanlık ise hipertansiyon için tehlike faktörüdür Cisim ağırlığı olması gerekenin yüzde 20 üzerinde olanlarda hipertansiyon sıklığı olağan kiloluların iki katıdır Belkalça oranı kan basıncı ile, genel şişmanlıktan daha kayda değer korelasyon göstermektedir Bilhassa 3040 yaş aralarında önem kazanımı kan basıncını yükseltmektedir TUZU AZALTIN Sofra tuzunun başlıca adı sodyum klorürdür, yüzde 40 sodyum ve yüzde 60 klordan oluşur Sodyum vücuttaki sıvı dengesini korur Hücreli içi ve dışındaki sıvıların hareketini teftiş eder, kan basıncını düzenler ve bütün kasların gevşemesini sağlar Bazı bireyler sodyuma sağduyu kan basıncına sahip olabilirler Bu bireylerin aldığı fazla sodyum, yüksek kan basıncını oluşturmaktadır Bu durumda sodyumun azaltılması tansiyonun düşmesine tezgâhtar olur Gıdalardan aldığımız jurnal tuzlu, 6 gramı (1 tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara ekmek, yemekler ve içeceklerden aldığımız tuz miktarı da dahildir GIDA ÖNERİLERİ Yüksek tansiyonu olan bireyler ya hiç tuzlu kullanmamalı ya da miktarını sınırlandırmalıdır Yemeklerde dereotu, maydanoz, nane, kekik, limon suyu ve soğan kullanımı, tuzun yerini tutar Katı margarin kullanılmamalıdır Daha fazla bitkisel yağ ve zeytinyağı kullanımı önerilir Salamura ve konservelerden uzak kalınmalıdır Sofra maydanoz, roka, yeşil soğan, tere gibi yeşillikler mutlaka olmalıdır