iltasyazilim
FD Üye
Yümni Sezen Kimdir, Hayatı
Yümni Sezen Kimdir, Biyografisi
Yümni Sezen Kimdir,
Yümni Sezen (d 1938, Birecik), din sosyoloğu, akademisyen
Doğduğu şehir halkı olan Birecik ’te birincil ve ortaokul öğrenimini yaptıktan daha sonra 1957 ’de Gaziantep Lisesini bitirdi 1961 ’de Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi ’nden mezun oldu Ulusal Eğitim Bakanlığına tabi değişik okullarda öğretmen ve idareci olarak çalıştı 1975 ’de İstanbul Ortaköy Eğitim Enstitüsü ’nde öğretmenlik yaptı 197678 İstanbul Yüksek Hoca Okulu Müdürlüğü görevinde bulundu 1985 ’de Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine öğretim görevlisi olarak geçti Bir sene daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Inşa ve Sosyal Değiştirme Anabilim Dalında doktorasını tamamladı Sırasıyla Asistan Doçent, Doçent ve sonradan Profesör unvanlarını aldı Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde Din Sosyolojisi öğretim üyeliğinden emekli olarak çalışmalarını sürdürmektedir Evli ve üç kız babasıdır
Çalışmaları felsefe, sosyoloji, din sosyolojisi ve İslâmi sosyoloji çalışmaları üzerinde yoğunlaşmıştır
Eserleri
Günümüzde İslâmiyet ve Milliyetçilik (1978)
Sosyolojiye Tarafından AhaliHalk MüziğiDevlet (1982)
Tarihi Maddeciliğin Inceleme ve Tenkidi (1984)
Hayatın Manâsı (1984)
Sosyoloji Açısından Din (1988, 1993, 1998)
Sosyolojide Esas Bilgiler ve Tartışmalar (1990, 1997)
Türk Toplumunun Lâiklik Anlayışı (1993)lpl
İslâm Sosyolojisine Antre (1994)
Maddeci Felsefenin Çıkmazları (1996)
Insancılık ve Atatürk Devrimleri (1998)
Çağdaşlaşma, Yabancılaşma ve Kimlik (2003)
Dinler arası Diyalog ihaneti (2006) *
Yümni Sezen Kimdir, Biyografisi
Yümni Sezen Kimdir,
Yümni Sezen (d 1938, Birecik), din sosyoloğu, akademisyen
Doğduğu şehir halkı olan Birecik ’te birincil ve ortaokul öğrenimini yaptıktan daha sonra 1957 ’de Gaziantep Lisesini bitirdi 1961 ’de Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi ’nden mezun oldu Ulusal Eğitim Bakanlığına tabi değişik okullarda öğretmen ve idareci olarak çalıştı 1975 ’de İstanbul Ortaköy Eğitim Enstitüsü ’nde öğretmenlik yaptı 197678 İstanbul Yüksek Hoca Okulu Müdürlüğü görevinde bulundu 1985 ’de Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine öğretim görevlisi olarak geçti Bir sene daha sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyal Inşa ve Sosyal Değiştirme Anabilim Dalında doktorasını tamamladı Sırasıyla Asistan Doçent, Doçent ve sonradan Profesör unvanlarını aldı Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde Din Sosyolojisi öğretim üyeliğinden emekli olarak çalışmalarını sürdürmektedir Evli ve üç kız babasıdır
Çalışmaları felsefe, sosyoloji, din sosyolojisi ve İslâmi sosyoloji çalışmaları üzerinde yoğunlaşmıştır
Eserleri
Günümüzde İslâmiyet ve Milliyetçilik (1978)
Sosyolojiye Tarafından AhaliHalk MüziğiDevlet (1982)
Tarihi Maddeciliğin Inceleme ve Tenkidi (1984)
Hayatın Manâsı (1984)
Sosyoloji Açısından Din (1988, 1993, 1998)
Sosyolojide Esas Bilgiler ve Tartışmalar (1990, 1997)
Türk Toplumunun Lâiklik Anlayışı (1993)lpl
İslâm Sosyolojisine Antre (1994)
Maddeci Felsefenin Çıkmazları (1996)
Insancılık ve Atatürk Devrimleri (1998)
Çağdaşlaşma, Yabancılaşma ve Kimlik (2003)
Dinler arası Diyalog ihaneti (2006) *