
Günün en değerli öğünü kahvaltının olmazsa olmazı yumurtanın birçok farklı pişirimi bulunuyor. Pişirme dereceleri az pişmiş, orta pişmiş, rafadan üzere birçok farklı çeşitte yapılan yumurta protein deposudur. Besin pahası yüksek olan yumurta kaç dakikada haşlanır, yumurta pişirme dereceleri nasıl ayarlanır? Ayrıntılar haberimizde...
İçerdiği bol protein oranı nedeniyle sofraların vazgeçilmezi olan yumurta birebir vakitte sıhhatimiz açısından çok değerli bir besin kaynağıdır. Sabahları kahvaltının olmazsa olmazı olan yumurtanın, kaynama müddetleri, rafadan, katı pişmiş ve orta pişmiş olarak birçok farklı formda pişirimi yapılıyor. Günün en kıymetli öğünü olan kahvaltıda yumurtanın nasıl pişmesi gerektiğine karar verebilirsiniz. Bunun için birinci olarak yumurtayı nasıl sevdiğinize karar vermeniz gerekiyor. Pekala, kayısı kıvamında yumurta kaç dakika içerisinde kaynar, rafadan yumurta kaç dakikada kaynar? İşte, çeşitlerine nazaran yumurta kaynatma dereceleri:
Cıvık yumurta
Cıvık yumurta; beyazları tam pişmemiş sarısı ise çok az pişmiş, akışkan kıvamda cıvık bir yumurtadır. Cıvık yumurta için 3-4 dakika pişirmeniz kâfi olacaktır.
Rafadan yumurta
Rafadan yumurta beyazı pişmiş, sarısı akışkan kıvamdaki yumurtaya denir. Cezveye su koyun, içine yumurtayı koyup, kaynamaya başladıktan sonra yalnızca 3 dakika pişirip direk musluk altına koyup soğuk suda bekletin.
Kayısı yumurta
Kayısı yumurta beyazı hoş pişmiş, sarısı ise akmayacak yumuşaklıkta, kayısı rengi ve kıvamında olan yumurtadır. Yumurtayı su kaynadıktan sonra 4 dakika pişirin. Cezveden alıp daha fazla pişmemesi için soğuk suya koyun.
Katı Yumurta
Katı yumurta beyazı ve sarısı çok pişmiş yumurtadır. Katı yumurta kıvamında pişirmek için kaynadıktan sonra 5,5- 6 dakika pişirin. Müddet dolduktan sonra direk soğuk suyun altına alın.
Çok Katı Yumurta
Çok katı yumurta beyazla sarısı çok fazla pişmiş yumurtadır. Yumurtayı kaynattıktan sonra en az 7-8 dakika, en fazla 12 dakika pişirmeniz gerekir.