Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yumurta Nasıl Yenilirse Faydalı Olur?

Yumurta Nasıl Yenilirse Faydalı Olur?
0
233

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
İzmir Ozel Şifa Hastanesi Diyet Uzmanı Elif Cakırca, besleyici ozelliği cok yuksek bir gıda olan yumurtayı nasıl yemeli, yumurtanın sağlık acısından faydalarına ulaşmak icin kızartmalı mı yoksa kaynatmalı mı sorularına yanıt verdi


Sağlıklı gıdaların başında gelen yumurta, eğer doğru şekilde pişirilip tuketilmezse pek cok sorunun husule gelmesinde rol oynayacak bir besindir Yapılan calışmalar yumurtanın pişirilme tarzının icinde bulunan faydalı besin maddeleri uzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu ortaya cıkardı Peki, yumurta nasıl pişirilip yenmelidir?
Rafadan yumurtaya sıcak bakmayan Cakırca, fazla pişirilen yumurtanın sarısının etrafında meydana gelen yeşil halkanın yumurtanın bayatlığını gosterdiğini vurguladı Elif Cakırca, “En iyi yumurta, icindeki biotin vitamini pişecek şekilde 10 dakika kısık ateşte pişirilen yumurtadır dedi
Yapılan calışmalarda yumurtanın proteinlerinin yuzde 100 oranında vucut proteinlerine donuşebildiğinin gorulduğunu, bu yuzden yumurtanın proteinlerinin ornek protein olarak kabul edildiğini kaydeden Cakırca, şoyle devam etti:
“Yumurta sarısı, yuksek kolesterol icermesine rağmen, icinde doymamış yağ asidi olduğundan kolesterol yukseltici etkisi kırmızı etten daha duşuk Yumurtanın sadece sarısı kolesterol ve yağ icerir Beyazında bulunmaz Oda ısısında bekleyen yumurta zamanla tazeliğini yitirir Ozellikle kabuğu kirli yumurtalardaki mikroplar zamanla yumurtanın icine kadar girer ve orada coğalır Yumurtayı tazeliğini yitirmeden buzdolabında 12 hafta saklayabilirsiniz Ciğ yumurta, icinde bakteri barındırdığından dolayı kesinlikle tuketilmemeli Ozellikle cocuklar ciğ yumurtadan uzak tutulmalı
Yumurtayı en guzel pişirme yonteminin suda kaynatma olduğunu vurgulayan Elif Cakırca, kaynama esnasında yumurta kabuğunu catlatmamanın onemli olduğunu ifade etti Cakırca, “Buz dolabından cıkan soğuk yumurta, aniden kaynatılmaya kalkılırsa catlar Ateş kısık tutulur ve kaynatma suyunun icine tuz veya limon tuzu konursa yavaş kaynama sağlanmış olur Su kaynadıktan sonra yumurtayı 10 dakika kısık ateşte pişirmek en doğru olanı şeklinde konuştu
Ozellikle buyume ve gelişme cağındaki cocukların protein, demir ve B vitamini ihtiyacı icin yumurtanın cok onemli bir gıda olduğuna dikkat ceken Elif Cakırca, “Normal sağlıklı bir cocuğun kahvaltısında her gun mutlaka bir yumurta bulunması onerilir Sağlıklı yetişkin bireyler yumurtayı her gun tuketebilirler Kalp ve damar rahatsızlığı veya kolesterol ve diğer kan yağları yuksek olan bireylerin haftada 1 veya 2 tane yumurta tuketmelerinin hicbir sakıncası yoktur diye konuştu
Diyetisyen Belma Dincer ise vucudun etlerin yuzde 70´ini, sebzelerin yuzde 60´ını, yumurtanın ise yuzde 100´unu faydalı hale getirdiğini kaydederek, “Yumurtanın her turlu pişmişi tuketilebilir ifadesini kullandı
h 3Yumurta Nasıl Yenilirse Faydalı Olur?
 
858,499Konular
982,572Mesajlar
30,318Kullanıcılar
pikachu -88Son üye
Üst Alt