Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yunan Mitolojisi Athena

Yunan Mitolojisi Athena
0
101

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Yunan Mitolojisi Athena
Athena Yunan Mitolojisi
Yunan Mitolojisi Athena Zeusun Kızı

Yunan mitolojisinde Zeka Tanrısı olarak bilinen Athena, insanlar arasında var olan el işlerini de insanlara oğretici olarak anlatılır Kadınlara el orgulerini oğreten ve onlara en guzel işleme oğelerini aktaran biri olarak gundeme geliyor

Zeka Tanrısı Athena aynı zamanda Tanrılar Tanrısı Zeus ’un kızıdır Athena, kadınlar arasında gelişen ince işlemelerin ve oyalı nakışların hem oğreticisi hem de koruyucusu olduğunu her seferinde soyluyordu

Zeka Tanrıcası Athena, işleme alanında ki, hunerini Tanrıların kralicesi olarak bilinen Hera ’nın duğunde giyindiği gelinliği kendi elleriyle hazırlamıştı Nakış işlerinde o denli usta ve o denli becerikliydi ki, cevresinde bulunan tum Yunanlı, Lydia'lı kadınlar da, onun yanında yetişerek en az Athena kadar huner sahibi olmuştular

Zeka Tanrıcası Athena cok iyi yurekli bir Tanrıcaydı Ama butun Tanrılar gibi o da kızınca cok cabuk ofkelenir ve acımasız olurdu Bu acımasızlığı intikama donuşunce, intikamı da korkunc olurdu

Ama soylenceler icinde, intikamcı bir Tanrı olarak değil, barışcı bir Tanrı olarak surekli kendisinden soz ettirmiştir

El sanatları alanında Tanrıca Athena ’nın cıraklığını yapan kadın ve kızların icinde, cok guzel ustalar da yetişmişti Bu ustalıklarından dolayı kibirlenen, boburlenen ve kendisine bu sanatı oğreten Athena ’ya bile kafa tutanlar olmuştu

Lydia'lı bir kız işleme sanatında o denli ileri duzeye gitmiş ki, kendisine bu sanatı oğreten Zeka Tanrıcası Athena ’ya bile kafa tutar olmuş Athena ’ya kafa tutan bu kızın adını soylenceler Arakne olarak veriyor Bu kız gergef işlemekte, oya yapmakta pul dokmekte o kadar ustalaşmış ki, ustalığına cevresinde bulunan tum insanlar hayran olduğu kadar, Zeus'un guzel kızı Nympha ve Nympha ’ya arkadaşlık eden perileri bile ormandan, su başlarından ayrılarak onun sanatını seyre gelirlerdi Bu kızın cevresine oturup, onu uzun uzun seyrederlerdi Bir gun bu kızı seyreden periler, bu Lydia'lı kıza

Bu kadar guzel gergef işlemeyi, sana Zeka Tanrıcası Athena mı oğretti?diye sordular

Lyrialı kız ise:
Athena dediğiniz de kim oluyor, ben gergef işleme sanatını herkesten, Athena dediğiniz o Tanrıcadan da guzel işlerim diye ovunmeye başladı

Zeka Tanrıcası Athena butun bu konuşmaları dinliyordu İyi yurekli, barışcıl olan Tanrıca, ihtiyar bir kadın kılığına girerek Lydia'lı Arakne'nin yanına geldi O unlu oğutlerinden biraz nasibini alsın dile başladı yaşlı bir kadın edasıyla genc kıza oğutler vermeye

Zeka Tanrıcası Atena:

“Kızım benim gibi yaşlı bir kadının Oğutlerini yabana atma, biliyorum sen genc bir kız olarak, sanatında cok ileri gitmiş, başarılı olmuş olabilirsin Ama, sen bir fanisin (olumlu), sozunu ettiğin Athena ise, bir Tanrıca hem de, zeka tanrıcası Tanrıcaların kuvvetleri ve kudretleri her şeyin ustundedir Sen Athena ile yarışamazsın

Lydia'lı Arakne Şoyle dedi:
“Ben kibirlenmiyorum, boburlenmiyorum, kendimi buyuk falanda gormuyorum, ben sanatta olan gucumu soyluyorum Evet bunları bana Athena oğretti ama ben onu gectiğimi soyluyorum Bu sozlerimde bir gercektir Gelsin yarışalım Ben onu gectiğimi kanıtlamaya hazırım

Lydia'lı Arakne sozunu bitirince, yaşlı kadın kılığına giren Athena birden kılık değiştirerek, Kendi oz goruntusune gecti Lydia'lı kızın ustası olduğunu cırakların ustayı hicbir zaman gecemeyeceğini soyleyerek, yarışmayı başlattı

Bu alanda bildiğimiz birkac ornek verelim Erzurum cifte minare camisinin yapımında
da boylesi bir anlatım yani usta cırak yarışması vardır Yeni Asya collerinde, en iyi at surme olayını iciren bir usta cırak olayı gundeme gelir Azerbaycan sahasında var olan aşıkların arasında da boylesi bir usta cırak yarışması anlatılır

Gelelim soylencemize: Soylencede var olan yarışma başlamıştı Zeka Tanrıcası Athena gergef ustune, Olympos Dağı'nı ve Olympos dağında ki Tanrıları işlemeye başladı

Lydia'lı Arakne ise, gergefi ustune Olympos Dağında ki Tanrıların yaşadığı aşk maceralarını işlemeye başladı

Yarışma bittiği zaman, Athena Lydia'lı Arakne ’nin gergefinde hic bir kusur bulamadı
Cevresinde bulunan diğer izleyiciler de gergefte kusur olmadığını ve Lydia'lı Aranke ’nin bu yarışta Tanrıca Athena ’yı yendiğini soylediler

Bu yenilgiye cok sinirlenen Athena Lydia'lı Arakne ’nin gergefini buruşturarak yere vurdu Bu olaya cok uzulen Lydia'lı Arakne uzuntusunden intihar etmeye kalkıştı İntihar etmesine izin vermeyen Tanrıca Athena bu kızın gergefini bir ağ şekline donuşturdu ve kızı da ustune orumcek olarak koydu O gun bugundur Ağ ustunde gezinen Lydia'lı Aranke, her ağ orduğunde Tanrıca Athena ’yı yendiğini kanıtlıyor

Yani kendi gergefini kendisi oruyup duruyor Her ağ orduğunde tanrıca Athena ’yı yendiğini bağırıyor Her seferinde Zeka Tanrıcası Athena ’nın bu haksızlığını dile getiriyormuş

858,475Konular
981,229Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt