Antik Yunanistanın Kulturu
Yunanistanın Kulturu Hakkında Bilgi
Tarihin ve mitolojinin ortak urunu olan başkent Atina, dolup taşan acık hava kafeleri ve Ortacağ eserleriyle tum dunyanın dikkatlerini uzerinde toplayan bir kenttir Batı dunyasının en onemli Ortacağ anıtı olan Acropolis, sarp kayalıklardan oluşur ve cok sayıda onemli tarihi eseri bunyesinde barındırır Parthenon, Propylaea, medeniyetin doğduğu yer olarak kabul edilen Akropolis (Acropolis)'in takviye duvarları, Athena'nın Eski Tapınağı ve Erechtheion, burada bulunan tarihi ve kulturel değeri cok buyuk eserlerden birkacıdır Ayrıca Antik Agora ve Ulusal Arkeoloji Muzesi, kentin mutlaka gorulmesi gereken yerleri arasındadır Ulkenin Delphi, Delos, Olympia, Mystras, Meteora ve Vergina gibi arkeolojik ve kulturel alanları, insanı hic yaşamadığı Ortacağ'a goturur ve hic tanımadığı kulturlerle tanıştırır
Yunanistan'a mutfak kulturu acısından bakıldığında Balık ulkesi diyebiliriz Balık, Yunanistan icin temel besindir Akdeniz urunlerinden incir, uzum, portakal ve zeytin bolca yetişen urunlerdir Zeytinyağlı yiyeceklerin cok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır
İcki de cok ictikleri icin yemeklerinde mezeyi bolca kullanırlar Ayrı bir meze kulturu gelişmiştir denebilir
Bizdeki gibi etli kuru fasulye, cok sevdikleri bir yemektir Daha sonra makarna cok yerler Fırında makarna yaparlar Bizim yemek turlerimizin coğuna da sahip cıkmışlardır Tatlılarımız, etli yemeklerimiz, kebaplarımıza, zeytinyağlı yemeklerimize onlar da sahip cıkarak dunyaya tanıtmaktadırlar Zeytinyağlı yemekler, Yunan mutfağının temel ozelliğidir
Musakka, guvec, her turlu corba da yaygın yiyecekler arasındadır Ekmeği az, fakat yemeği cok yerler
Peynir ve patates kızartması da sofralarında surekli olarak yer alır Yemekten sonra Turk kahvesi icerler
Salatalarında genellikle radika ve selino adı verilen otlar kullanılır Oğle yemeğinde yumurta da bulunur Yeşil soğan, borek, dolma akşam yemeklerinde sıkca yenir Yemeklerde bol baharat kullanırlar
Yunanistanın Kulturu Hakkında Bilgi
Tarihin ve mitolojinin ortak urunu olan başkent Atina, dolup taşan acık hava kafeleri ve Ortacağ eserleriyle tum dunyanın dikkatlerini uzerinde toplayan bir kenttir Batı dunyasının en onemli Ortacağ anıtı olan Acropolis, sarp kayalıklardan oluşur ve cok sayıda onemli tarihi eseri bunyesinde barındırır Parthenon, Propylaea, medeniyetin doğduğu yer olarak kabul edilen Akropolis (Acropolis)'in takviye duvarları, Athena'nın Eski Tapınağı ve Erechtheion, burada bulunan tarihi ve kulturel değeri cok buyuk eserlerden birkacıdır Ayrıca Antik Agora ve Ulusal Arkeoloji Muzesi, kentin mutlaka gorulmesi gereken yerleri arasındadır Ulkenin Delphi, Delos, Olympia, Mystras, Meteora ve Vergina gibi arkeolojik ve kulturel alanları, insanı hic yaşamadığı Ortacağ'a goturur ve hic tanımadığı kulturlerle tanıştırır
Yunanistan'a mutfak kulturu acısından bakıldığında Balık ulkesi diyebiliriz Balık, Yunanistan icin temel besindir Akdeniz urunlerinden incir, uzum, portakal ve zeytin bolca yetişen urunlerdir Zeytinyağlı yiyeceklerin cok yaygın oluşu, zeytine bolca sahip olduklarındandır
İcki de cok ictikleri icin yemeklerinde mezeyi bolca kullanırlar Ayrı bir meze kulturu gelişmiştir denebilir
Bizdeki gibi etli kuru fasulye, cok sevdikleri bir yemektir Daha sonra makarna cok yerler Fırında makarna yaparlar Bizim yemek turlerimizin coğuna da sahip cıkmışlardır Tatlılarımız, etli yemeklerimiz, kebaplarımıza, zeytinyağlı yemeklerimize onlar da sahip cıkarak dunyaya tanıtmaktadırlar Zeytinyağlı yemekler, Yunan mutfağının temel ozelliğidir
Musakka, guvec, her turlu corba da yaygın yiyecekler arasındadır Ekmeği az, fakat yemeği cok yerler
Peynir ve patates kızartması da sofralarında surekli olarak yer alır Yemekten sonra Turk kahvesi icerler
Salatalarında genellikle radika ve selino adı verilen otlar kullanılır Oğle yemeğinde yumurta da bulunur Yeşil soğan, borek, dolma akşam yemeklerinde sıkca yenir Yemeklerde bol baharat kullanırlar