iltasyazilim
FD Üye
Türkiyede Balık Yetiştiriciliği
Türkiye üstünde bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle, iç su ve deniz balıklarının yetiştiriciliğine çok yerinde Yetiştiricilik yapabilecek, soğuk sular olduğu gibi, sıcak, acı ve tuz sular da bulunuyor Halen iç sularda alabalık, sazan, denizlerde çipura, levrek ve somon balığı yetiştiriliyor
Bugün, daha birçok alabalık olmak üzere 350 civarında balık yetiştiriciliği yapan çiftlik var Bu çiftliklerde yılda takriben 5500 ton balık üretiliyor Bu imal bütün su ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 1,5u kadar Dünyada yılda takriben 100 milyon ton olan toplam ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 13ü yetiştiricilikten elde ediliyor
Bugün balık yetiştiriciliğine başlayacak olan üreticiler, şüphesiz 20 sene önce yetiştiriciliğe başlayan meslektaşlarının karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayacak Fakat yine de, her işte olduğu gibi, bir takım sorunların olacağını da unutmamalı Bunları şu şekilde sıralamak muhtemel:
Yetiştirme Alanları
Balık yetiştirme alanları, kendi arazilerimiz değil de, kamu arazileri ya da su alanları ise bu arazilerin, kurulacak işletmeye tahsisi ya da işletme haklarının kiralanması sağlanmalı
Yumurta ve Yavru Temini
İşletmenin ihtiyacı olan yumurta ve yavrular, kendi üretim tesisinde yetiştirilemiyorsa yavru ve yumurta alımını garanti altına almalı, bunların temin edilebileceği yerler belirlenmeli
Yem Temini
Balık yetiştirme tesisinin en önemli girdisi yemdir Masrafların yaklaşık yüzde 70i yemden kaynaklanır Ant ucuz ve nitelikli olarak nereden tedarik edileceği daha önceden planlanmalıdır
Tecrübeli İnsan Gücü
Balık yetiştiriciliği, ayrıca yeni bir iş alanı olması, keza de fazla değişik faktörlerden etkilenmesi, dolayısıyla, akıllı ve deneyimli insan gücüne ihtiyaç gösterir
Hastalık
Hastalık, imal havuzlarına girince balıkları kırıp geçirir Hastalığın işletmeye girmemesi için tedbir alınırsa balıkların hastalıklara yakalanması da asgariye iner Üretim havuzlarında hastalık görüldüğünde, balıklar derhal ilaçlanmalı, aşılanmalı ve zorunlu karantina tedbirleri alınmalıdır
Pazarlama
Bugün Türkiyenin büyük bir kesimi balık yeme alışkanlığı edindi Bu yüzden balık bundan böyle kolayca pazarlanabiliyor Elde edilen balık, insanların en fazla ihtiyacı olduğu mevsimde pazara talep edilerek en fazla kar sağlanıyor Günümüzde üreticiler, balık yetiştiriciliğine daha çok tartı veriyor Yapılan yatırım, 12 yıl içinde ürüne ve paraya dönüşüyor *
Türkiye üstünde bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle, iç su ve deniz balıklarının yetiştiriciliğine çok yerinde Yetiştiricilik yapabilecek, soğuk sular olduğu gibi, sıcak, acı ve tuz sular da bulunuyor Halen iç sularda alabalık, sazan, denizlerde çipura, levrek ve somon balığı yetiştiriliyor
Bugün, daha birçok alabalık olmak üzere 350 civarında balık yetiştiriciliği yapan çiftlik var Bu çiftliklerde yılda takriben 5500 ton balık üretiliyor Bu imal bütün su ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 1,5u kadar Dünyada yılda takriben 100 milyon ton olan toplam ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 13ü yetiştiricilikten elde ediliyor
Bugün balık yetiştiriciliğine başlayacak olan üreticiler, şüphesiz 20 sene önce yetiştiriciliğe başlayan meslektaşlarının karşılaştığı sorunlarla karşılaşmayacak Fakat yine de, her işte olduğu gibi, bir takım sorunların olacağını da unutmamalı Bunları şu şekilde sıralamak muhtemel:
Yetiştirme Alanları
Balık yetiştirme alanları, kendi arazilerimiz değil de, kamu arazileri ya da su alanları ise bu arazilerin, kurulacak işletmeye tahsisi ya da işletme haklarının kiralanması sağlanmalı
Yumurta ve Yavru Temini
İşletmenin ihtiyacı olan yumurta ve yavrular, kendi üretim tesisinde yetiştirilemiyorsa yavru ve yumurta alımını garanti altına almalı, bunların temin edilebileceği yerler belirlenmeli
Yem Temini
Balık yetiştirme tesisinin en önemli girdisi yemdir Masrafların yaklaşık yüzde 70i yemden kaynaklanır Ant ucuz ve nitelikli olarak nereden tedarik edileceği daha önceden planlanmalıdır
Tecrübeli İnsan Gücü
Balık yetiştiriciliği, ayrıca yeni bir iş alanı olması, keza de fazla değişik faktörlerden etkilenmesi, dolayısıyla, akıllı ve deneyimli insan gücüne ihtiyaç gösterir
Hastalık
Hastalık, imal havuzlarına girince balıkları kırıp geçirir Hastalığın işletmeye girmemesi için tedbir alınırsa balıkların hastalıklara yakalanması da asgariye iner Üretim havuzlarında hastalık görüldüğünde, balıklar derhal ilaçlanmalı, aşılanmalı ve zorunlu karantina tedbirleri alınmalıdır
Pazarlama
Bugün Türkiyenin büyük bir kesimi balık yeme alışkanlığı edindi Bu yüzden balık bundan böyle kolayca pazarlanabiliyor Elde edilen balık, insanların en fazla ihtiyacı olduğu mevsimde pazara talep edilerek en fazla kar sağlanıyor Günümüzde üreticiler, balık yetiştiriciliğine daha çok tartı veriyor Yapılan yatırım, 12 yıl içinde ürüne ve paraya dönüşüyor *