Ekseriyetle 50 yaşından sonra kemik yapıdaki yıpranmaya, kemik erimesine ve ailesel yatkınlığa bağlı olarak ayakta 1-2 dakika durmakla ve 50 metre yol yürümekle kalçadan başlayıp bacağa, ayağa kadar ilerleyen, oturmakla yahut belini öne yanlışsız eğmekle kısmen azalan ağrılar olmaktadır. Bu klinik tabloya belde dar kanal yahut halk arasında kireçlenme denilmektedir.
Son 3-4 yıl içerisinde her yıl bir evvelki yılı aratacak kadar ağrıda artma ve yol yürüme arası ile ayakta durma vadesinde kısalma olmaktadır.. Illetim nedir?, sair hangi klinik bulguları verir?
Bir evvelki yıl 100 metre arayı ve 3-4 dakikalık ayakta durma vadesini oturmadan ve öne eğilmeden tamamlamaya çalışan kişi bir yıl sonra 1-2 dakika ayakta duramaz ve 50 metre yol yürüyemez. Hasta bu klinik tabloyu dakika yahut metre olarak verebildiği üzere lavaboda elimi yıkayacak kadar ayakta duramıyorum ve ağrıdan ötürü oturma muhtaçlığı hissediyorum yahut tıraş olacak kadar ayakta duramıyorum ve oturmak zorunda kalıyorum biçiminde yakınır. Bayanlar ise mutfak tezgahının başında ayakta duramıyorum ve dirseğimden destek alarak mutfak tezgahına iki büklüm yaslanıp işlerimi lakin tamamlıyorum yahut oturuyorum biçiminde yakınırlar. Son 3-4 yıl içerisinde öne sahih belini bükerek yürüyen birini gördüğümüzde belde dar kanalı hatırlamalıyız.
Bu ağrılar sair hangi marazlarla karıştırılıp yanlış ameliyatlara neden olabilir?
Bu yakınmalar belde kayması olanlarda da görülür ama farklı olarak belde kayması olanlarda oturup kalkarken ve öne eğilip doğrulurken de ağrılar olmaktadır. Ayağa kalkıp ayaklarının üzerine bastıklarında ağrı olanlarda ağrı yalnızca kalçaya lokalize ve bacağa yayılmıyor ise o vakit da kalçaya ilişkin sorunu düşünmek gerekiyor. Belde dar kanalda ağrı oturmakla ve öne hakikat eğilmekle azalırken bel fıtığında farklı olarak ağrı öne gerçek eğilmekle ve oturmakla azalmaz ve her hengam devam etmektedir.
Belde kanal daralmasında ameliyat koşul mı?
1-2 dakika ayakta duramayan ve 50 metre yol yürüyemeyen bir kişinin kendi muhtaçlıklarını karşılamasını beklemek gerçekle yüzleşmekten kaçmaktır, zira bu formda klinik tablosu olan bir kişinin birkaç yıl içerisinde 5 metre yol yürüyemeyeceğini yani bir nevi yatalak kalacağını bilmek ve kabullenmek gerekir. Kabullenmek tedavinin yarısıdır. Bu hastalar birinci başlangıç periyotlarında fizik tedaviden kısmen yarar görürken son devirlerinde yarar görmemekteler ve bu periyot içerisinde ısrarla fizik tedaviye devam edenlerde gecikme olmakta ve yol yürüyemez, ayakta duramaz noktasına varmaktalar. Bu aşamada cerrahi uygulananlarda da kısmen cevap alınmaktadır. Cerrahiden önemli mealde yarar görmek isteyenler son nokta olan 1-2 dakika ayakta durmakla ve 50 metre yol yürümekle ortaya çıkan klinik tabloda cerrahi olmak zorundalar.
Ameliyatlarda muvaffakiyet bahtınız nedir?
Biz bu ameliyatlardan cerrahi gerekenlere binlerce uyguladık ve tatbike devam ediyoruz. Münasip hastaya gerçek devranda hakikat cerrahi yaklaşım ile kaliteli ve kendi ayaklarının üzerinde durarak, kendi muhtaçlıklarını karşılayarak yaşamasını sağlamaktayız. Hastalarımızın içerisinde “yaş yetmiş iş bitmiş”denilen 70-78 yaşları arasında, koroner by pass ameliyatı olmuş, şeker hastası olan hastalardan epeyce çokça olup cerrahi öncesi kalp, anestezi ve dahiliye bilirkişileri ile ilgili branşlarda tabiplerle birlikte kıymetlendirilerek ameliyata alınmakta ve kendilerine, etrafındakilere evvelce olduğu üzere ayakta rahat bekleyerek ve rahat yol yürüyerek “Yaş yetmiş ancak iş bitmemiş” olduklarını göstermeliyiz.