Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Yusuf Hayaloğlu Kimdir Hayatı

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Yusuf Hayaloğlu Kimdir
Yusuf Hayaloğlu Kimdir Biyografisi

Yusuf Hayaloğlu Usta

Onlarca sanatçının okuduğu ‘Dağlarda kar olsaydım ’ yada İbrahim Tatlıses ’in ünlü ‘Nankör kedi ’ gibi türkülerinin yaratıcısı Ya Da ‘Bitkin Halkçı ’ın, ‘Nazlıcan ve Bedirhan ’ın, ‘Hani benim gençliğim ’in, ‘Bir acayip adam ’ın ve yüzlercesinin şairi… Ezilenleri, altta kalanları, tutunamayanları bir baltaya sap olamayanları yazıyor
1718 yaşlarına dek yararsız ve bir o kadar haşarı geçen gençliğini anlattı önce Kendisini hiç yapı etmemiş bir insandı Ardından gelen yoğun bir araştırma öğrenme dönemi Fakat ne araştırma Kur ’an ’dan Marksizm ’e, Maosizm ’e, Budizm ’den Freud ’a değin bütün felsefeler ve dogmalar ‘Kendime bir iç şemşiye aradım Bunu buluncaya değin hiçbir örgüte, partiye, derneğe girmedim ’ diyor Yusuf Hayaloğlu:
‘Bütün bu felsefelerin hayatı tam açıklamadığını ve zorlandığını gördüm Kuram, pratiği belirlemeye çalışıyordu ama pratik buna direniyordu Bunun nedenini araştırdım ve doğanın yanılmaz dengesinde, kusursuzluğunda buldum Doğaya aykırı hiçbirşey muhtemel değil Başkalaştırmak olası değil Pratik Olarak ne ise onu anlamalısın Onu zorlayarak değiştiremezsin Onu, o pratiğin içindeyken değiştirebilirsin Dışardan ahkam keserek değiştiremezsin Ansızın iç şemsiyeyi buldum ve natüralist olmaya karar verdim ’
İşte bugünkü Yusuf ’u böyle yakalamış: ‘şimdi bir uçaktan dünyayı seyreder gibiyim Ordan tel örgüler gözükmüyor Yukardan baktığın süre, dev bir coğrafya Halk Müziği karınca sürüsü gibi, evler kibrit kutusu gibi Ayrılıkların anlamı olmadığını gördüm Hepimiz doğanın parçasıyız Olabildiğince hoşlanmak, iyi yaşamak, ahlaklı, erdemli olmak lüzumlu ’
Yusuf Hayaloğlu bir buçuk sene önce birincil şiir albümü ?Ah Ulan Rıza ’yı çıkardı Peşinde geçtiğimiz günlerde ikincisi geldi, ‘Bir Acayip Adam ’:
Hayaloğlu, ilk albümün dinleyicilere birazcık ağır geldiğini, şu anda ise daha basit, anlaşılır şiirler seçtiğini söylüyor Türkiye?de sadece kendisine bilerek özelliği ise kendi şiirlerini okuması, onlara besteler yapması Yani herşeyiyle kendine ait, bir anlamda ?Sesli kitap?
Lakin sırada yazılı kitap da var Şimdiye kadar hiç kitabı olmamış ‘Artık zamanı geldi ’ diyor ‘Niçin? ’ sorusuna şu acayip ve bir öyle düşündürücü cevabı veriyor:
‘Albümü yapmaya zorlayan koşullar şöyle gelişti Ben kendi kârımı düşündüm Onun için geç kaldı Materyalist anlamda yok Mantığım şu: ?Benim emeğim para etmeyecek değin basitse, o vakit sende benim kasetimi yapma? Bu layık yükseldi, tatmin edici bir noktaya gelince, ?hazır? dedim Kitapta da aynısını yapıyorum Şiir kasetinde Türkiye?nin gelmiş geçmiş en yüksek şiir telifini alan insanım 125 bin dolar aldım 9 şiir için Tek şiir 1314 bin dolar yapıyor Bu bir övünç kaynağı yok Bu şu çağırmak: Bir şeyin değeri bedeliyle menkuldür Sen bir şeye çok büyük değer biçebilirsin fakat bakalım o parayı veren var mı? Derhal onu kanıtladım ben Benim şiirimin kaç para ettiğini kanıtladım Aynı şeyi kitapta da yapıyorum Ve Türkiye?de gelmiş geçmiş, ölmüş veya yaşayan insanların alıp alacağı en yüksek telifi iki üç puan yüksek alıyorum Bu yakında da çıkacak ’
Yusuf Hayaloğlu kendi deyimiyle millet şiiri yapıyor İşte ilk albümüne ad veren ‘Ah Ulan Rıza ’dan bir pasaj:
Niçin hala gelmedi
Yahut saatimi şaşırdı bu hıyar
Yine De hiç saati olmadı fakat en azından birine sorar
Cebimde bir lira desen değil
Madara olduk meyhaneye
Ah eşek kafam benim
Nasıl da güvendim bu hergeleye
Gelse balığa çıkacaktık
Ne çekersek kızartıp
Bir kilo rakıyla yutacaktık
Bu sandalı geçen hafta çalıntıdan düşürdük
Arkadaşlar ısrar etti
Biz de iyi olur bize uyar diye düşündük

Böyle devam edip dışarı giden ve Hayaloğlu?nun yorumuyla insanın tüylerini diken diken eden bir şiir ?Ah Ulan Rıza?…
Ahali şiirini şöyle savunuyor şair:
‘Halk şiiri yapmanın zararı yok Ne diyorlarsa desinler Ben halkı seviyorum Yani tabii, avam yaşamayı seviyorum Kültürüm de bu, sokaktan gelmeyim Bunu da red etmiyorum Zamanında kolej muadili okudum, yüksekokul okudum, batı kültürü okudum, Şekspir, Marks okudum Yani sonuçta hiçbirşey yok, hiçbiryere varamıyorsun Yani gelip geleceğin nokta bir kara toprak derler ya Neticede halkın denizine giriyorsun O denize girdiğin zamanda tertemiz oluyorsun, mis gibi oluyorsun Bunda ne zarar var Ilk Kez biraz zorlayarak oldu Acilen en ince ayrıntısına kadar hazmettim Geldiğim yere geri döndüm Ordan gelmiştim Başka yere uçtuk, bir marifetmiş gibi Sanatçılara da onu nasihat diyorum Şatolarından çıksınlar Kozalarından çıksınlar Halkın içine karışsınlar İki tane entel barda oturup kendi kendilerine sanat yapıyorlar Kendi kendilerine şiir okuyor, kendi kendilerine ödül veriyorlar Kendi kendilerine dergi çıkartıyorlar Kitap çıkarıyorlar 1500 tane basıyorlar, onu da eşe dosta hediye ediyorlar Gelsinler halkın denizinde yıkansınlar, arınsınlar biraz ’
Yusuf Hayaloğlu bu konuda fazla dolu Mesele türkü ’ye geliyor:
‘Türkü hayatın bizatihi kendisi Halkın kendisini ifade ettiği sözlü müzikli bir koşul Bir Takım TV kanallarında türkü yasak RTÜK?cilt nedeniyle sabahın 5?ine koyuyorlar Gazete çıkarıyorsun, halkın kültürüyle alakası değil Sanat sayfası yapıyorsun Tam sayfa caz Tam sayfa bilmem ne Bunların ne alakası var bizim kültürümüzle Ondan sonrada ?niye ahali okumuyor? diye soruyorlar Irk yok ancak yayınlarda Türkü dinlemeyen halkı bilemez Türkü bin senelerdir var, ortaasyadan akıp geliyor Nerelerde konaklamış Nereleri dolaşmış ve gelmiş Anadolu?nun bağrında akıyor Sen bu ırmağı görmezden geldiğin süre, zaten hiçbir yerini kavrayamazsın Ezilenleri, altta kalanları, tutunamayanları bir baltaya sap olamayanları seviyorum Onlar bana güzel geliyor Halin vaktin uygun hiçbir problemin yok, neyini yazacağım ben senin yani İyi durumdaki bir adamın, herşey fazla hoş demesinden sıkılıyorum Sanatçının ekmeği burada, hayatın çelişkilerinden mağduriyetlerinden çıkar ’
Hayaloğlu halkın içinde olunca, bir o kadarda siyaset ve ekonomiyle ilgili Ve yaptığı şu açıklama bugünkü sosyal bunalıma felsefik bir pencere açıyor:
‘Çok çalkantılı dönemler yaşadım, hesaplı yönden… Ama halkı bu dek çaresiz, mutsuz hiç görmemiştim Yarına dair hiçbir umut kalmamış Bu, en büyük uçurum, en büyük tepkime… Nasıl sosyal bir patlama olmuyor inanamıyorum Bu dehşet bir tevekkül, dehşet bir dayanma Allah katlanma versin Fakat insanlar artık akıllandı Vatan, ahali nutukları ekonomiyi açıklamıyor Millet, ‘Sen bunları derken benim cebimdekini götüyorsan, lanet olsun ’ diyor Insanlar bunu görmüş bundan böyle Herkesin elinin kendi cebinde olduğunu görmüş Komünizm niye çöktü? Herşeyin devletin olmasından ve devletin içinde devletten palazlanan insanlardan dolayı çöktü İnsan mutsuzsa hiçbir ideoloji onu etkilemez Bir çocuğun karnı açsa sen ona dünyanın en güzel masalını da anlatsan o çocuk ağlar Karnı tok olan, masallar aralarında seçim yapar Çocuğun karnı aç Halkın karnı aç, ne masal anlatırsan anlat O yüzden ırk tercihlerini de ideolojik olarak yapmıyor Irk kimde ekmek olacağını sanıyorsa ona sarılıyor Fakat denize düşen yılana sarılır ’

Şiirleri
Ah Ulan Rıza
Altı Kurşun
Asi Bir Küheylan
Ayrılık Hediyesi
Beni Düşün, Unutma
Bir İntihar Gibi
Biz Üç Kişiydik
Demek Derhal Gidiyorsun
Dokunma Yanarsın
Erkekler Ağlamaz
Gözleri İntihar Mavi