Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yüzüsuyu Hürmetine Duanın Hükmü Nedir

Yüzüsuyu Hürmetine Duanın Hükmü Nedir
0
107

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Yüzü suyu Hürmetine Duanın Hükmü,Dua Nasıl Yapılmalı,Yüzüsuyu Hürmetine Dua Etmek Dürüst mudur,Yüzüsuyu Hürmetine Dua Etmek caiz midir, Dua Nasıl Teslim Edilir

Dualara filanın yüzüsuyu hürmetine filanın hürmetengibi ziyadeler yapılmaktadır Bu ziyadelerin şeriattaki yeri nedir? Rasulullah'ın Sünneti bu konuda ne söylüyor? Sahabe nasıl dua yapmış? Böyle yapmakla yani dua ederken filanın yüzüsuyu hürmetinegibi sözler söylemekle herhangi dini bir hata tamamlanmış olur mu?

YANIT: Duada Allah'a(cc) herhangi birinin yüzüsuyu hürmetini araç yapmak O'nun ve Rasulü'nün bize öğrettiği bir yol değildir Bildiğiniz gibi Kur'anı Kerim bu tr anlayışlardan uzaktır Hadislerde de bu anlayışa temel oluşturabilecek bir misal yoktur Duada bu yolu uygulamış olan ya da bir başkasına öğreten sahabeden herhangi birisini de hatırlamıyorum Açıkçası Alemlerin Rabbi'ne dua ederken herhangi bir kulun yüzüsuyu hürmetine referans göstermek ya da filan kulun hatrı için benim açlık ve ihtiyaçlarımı karşıla seslenmek manasına gelen kavrama tarzı Müslümanlara nasıl musallat olmuş anlamakta zorluk çekiyorum Ben böyle yapmanın yasaklanmış olduğunu söylemiyorum yalnızca şu iki şeyi söylüyorum:

Birincisi; bu şekilde dua yapmak Alemlerin Rabbinin bize öğrettiği dua yapma şekline ve metoduna aykırıdır Hz Peygamber(sas)'in direkt ashabına öğrettiği duya tarzına da aykırıdır Bu sebebledir fakat bu stil duadan uzakta durulmalıdır Zira Peygamber Efendimiz(sas) ve öteki bütün Peygamberler Allah ile kullar arasındaki ilişkinin ve bağın doğru şeklinin ne olduğunu izah etmek için gelmişlerdir Öyleyse onların ne uyguladıkları ne de öğrettikleri bir dua şekli olan bu stil bir dua şeklini herhangi bir kimse uygulamaya kalkışırsa kuşkusuz o muteber olan bir şekli terkedip muteber olmayan bir şekli uygulamış olur

İkinci olarak da; bu dua şeklinin nefrete şayan bir yol olduğuna inanıyorum Başka bir kişinin bu dua şeklini benim gördüğüm gibi görmeyip başka bir açıdan bakması ve nefrete şayan bulmaması öbür bir koşul Ben ne vakit bu dua şeklinin zararlarına dikkat etsem gözümün önüne hemen çok mert ve çok eli açık bir zat kazanç: Onun kapısına gelen herhangi bir insanın arzuları hemencecik yerine getiriliyor feyz ve keremi herkesi kuşatıyor her isteyen ondan dilediğini talep edebiliyor lütfu herkese açık ve cümbür cemaat ona kolaylıkla ulaşabiliyor Böyle bir zatın karşısına bir kişinin doğrudan gelerek: Ey kerem sahibi eli bol insan! Bana destek etdemek yerine Filan kişinin hürmeten benim ihtiyaçlarımı giderdemesi ne dek yerinde düşer varın siz hesap edin Bu isteme şeklinde o cömert kişinin merhameti ve cömertliği nedeniyle başkalarının ihtiyaçlarını gidermediği ama arkadaşlarının dostlarının ve akrabalarının hürmeten lütuf ve ihsanda bulunduğu sui zannı gizlidir Eğer bunların vasıtasıyla dua edilmezse sözde o süre ondan hiçbir şey alamayacağınız zannıyla ümitsizliğe düşüyorsunuz Filanın yüzüsuyu hürmetine aramak; aynı zamanda istekte bulunduğunuz zata baskı uyguladığınız manasına kazanç ancak siz gerçekten şöyle seslenmek istiyorsunuz: Ben filan büyük insanın tavsiyesi ile geliyorum Benim ricamı herhangi aracısız olarak bir insanın isteği gibi düşünerek geri çevirmemelisinizEğer bu stil dua bu söylediğim anlama gelmiyorsa ne kavrayış geldiğini bana da öğretin Bu Nedenle içimdeki sıkıntıdan kurtulacağım için hoşnut olurum Fakat eğer bu tarz duanın anlamı aslında benim anladığım şekildeyse o zaman Allah Teala'nın kamil sıfatları hakkında doğu bilgiye sahip bir şahsın böyle bir dua tarzını düş edebileceğini bile düşünemiyorum Fıkıh alimleri bu dua tarzının bu gibi mahzurlarını dikkate alarak mekruh olduğu kanaatine varmışlardır Nitekim Hanefî Fıkhı'nın ünlü kitabı Hidaye'de şöyle yazmaktadır:

Bir kimsenin dua ederken filanın hakkı için filanın yüzüsuyu hürmetine veya Peygamberlerin Nebilerin hakkı için demesi mekruhtur Zira; yaratılanın Yaratan üzerinde hiçbir hakkı söz konusu değildir
Seyyid Ebu'l âla elMEVDUDÎ Mesail ve Resail*

858,506Konular
983,095Mesajlar
33,116Kullanıcılar
TrsweozZSon üye
Üst Alt