
Bizans devrinde kuvvet vermesi ve açık yaralardaki mikropları öldürme özelliğiyle sık sık kullanılan zahter otu, insan eli değmeden dağlarda zaten yetişiyor ve küçük yapısına karşın insan vücuduna kocaman bir şifa kaynağı oluyor. Beğenilen bir kokuya sahip olan zahter, şifa kaynağı olmasıyla birlikte kahvaltılarda da çokça kullanılıyor. Pekala Zahterli ekmek nedir ve nasıl yapılır? İşte tanımı:
Bilhassa Gaziantep ve Hatay yöresinde salatadan çay üretimine kadar birçok lezzete katkıda bulunan zahter, bu kere bir ekmeği güzelleştiriyor. Bilhassa baharatlı ağır tatları seviyorsanız zahterli ekmek, tam da size göre! Üstelik içerdiği gereçleri ile epeyce besleyici olan bu ekmeğe günün her sofrasında yer açabilir, bedeninize katacağı sıhhat ile kendinize düzgünlük yapabilirsiniz. Zahterin ayrıyeten soğuk sıkım zeytinyağı yapıldığı üzere, salamurası da kurulabiliyor. Nar ekşisiyle tatlandırılmış salatasıysa, eşimin her vakit favori lezzetleri ortasında yer alıyor. Zahterin tadını artırdığı zahterli ekmek, hamuru ve baharatlarıyla aromaların bütünleştiği bir atıştırmalık halinde tüketiliyor. Kavanozlara konduğunda bayatlamadan uzun sürelerce koruma edilirken, konuklar geldiğinde ya da sabah kahvaltılarında sofraların baş tacı oluyor. Kahvaltılık zahter olarak bilinen versiyonuysa, artan hububatın israf olmaması için ortaya çıkmış şahane bir tanım olarak kullanılıyor.
- Sindirimi kolaylaştıran, yaraları uygunlaştıran, mikroplarla savaşan, iştah açan zahteri, kahvaltılık toz zahter karışımında kullandık. O da yetmedi soğuk sıkım zeytinyağına ekmek bana bana tüketebileceğiniz kahvaltılık zahterin kullanıldığı zahterli ekmek tanımına imzamızı attık.
ZAHTERLİ EKMEK TANIMI:
MATERYALLER
Ekmek için;
3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
2 çorba kaşığı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Zahter için;
4 çorba kaşığı tahin
2 çorba kaşığı sumak
3 çorba kaşığı susam
4 çorba kaşığı dağ kekiği
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
2 çorba kaşığı kavrulmuş sarı leblebi
YAPILIŞI
Su, şeker, süt ve mayayı bir kabın içerisinde karıştırın ve biraz bekletin. Oda sıcaklığında 10 dakika beklemesi kâfi olacaktır. Derin bir kapta unu ve tuzu karıştırın.
Üzerine zeytinyağı ve bekletilen materyalleri azar azar ekleyin. Kulak göğsü kıvamına gelecek biçimde yoğrulan hamurun üstüne bir bez ile kapatarak, oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
Bir tavada susamları yeterlice kavurun. Kavrulan susamlara leblebi tozu ekleyerek biraz daha kavurma sürecine devam edin.
Bir kaba tahini alın ve susam, sumak, dağ kekiği, tuz ve sarı leblebi tozunu ekleyin. Üzerine zeytinyağını ekleyerek, macun kıvamına gelmesini sağlayın. Yağ oranını macun haline getirecek formda ayarlayabilirsiniz.
Bekletilen hamuru küçük bezeler halinde bölün. Hamuru parmağınızın ucu yardımıyla açın ve fındık lahmacun büyüklüğünde hamurları elde edin.
Üzerine hazırladığınız zahterli harçtan sürün. Ekmekleri fırın tepsisine alın. Evvelce ısıtılmış 200 derecelik fırında 20-25 dakika boyunca pişirin ve servise hazır hale getirin.
Afiyet olsun...