Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Zaman Madde Ve Işık Hızı Hakkında Bilgi

Zaman Madde Ve Işık Hızı Hakkında Bilgi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Zaman Madde Ve Işık Hızı Hakkında Data
Süre Madde Ve Işık Hızı nedir Vakit Madde Ve Işık Hızı formüller

SÜRE, ISIK HIZI VE MADDE ARASINDAKI ILISKI

Bu bölümde zamanla madde arasındaki ilişkiyi quantum fiziği müvacehesinde inceleyeceğim Madde ışık hızını saptırıyorsa ve ışık hızı hızı zamanı yaratıyorsa, madde, ışık hızı ve sürearalarında bir ilişki olmalıdır Bu ilişkinin doğası nedir?
Konuyu, okuması basit olsun diye, birbiri ile ilgili dört ileti şeklinde yayınlamak istiyorum önce zamandan, sonradan quantum mekaniğine tarafından zamandan, daha sonra da maddeden bahsedeceğim Dördüncü iletimde ise bunlarla ilgili geliştirdiğim felsefi bir kuramı formüle etmeye çalışacam

SÜRE NEDiR

Geçen, kullanılan, harcanan bir değerdirsayıdır Kendi dışındaki objelere ve olgulara amaç veren bir kavramdır kimsesiz mevcut değildir Bir referansa gereksinim gösterir Bir başlangıcı vardır Bu referans bir hareket de olabilir, bölünme, parçalanma, çoğaltma, genişleme, ortaya çıkma, yaratılma gibi fiziksel bir vaka da Zaman, çeşitli süreçleri anlamamıza yardımcı, onlarla ilgili niteliklerden bazılarının ölçülmesinde kullanılan bir değerdir
tek başına zamandan bahsedilemez Çünkü vakit kimsesiz bir değerinde değildir kimsesiz bir amaç taşımaz kimsesiz ölçülemez Maddenin yaratıldığı an, zamanın başladıgı andır Süre ve madde birlikte, aynı anda, yaratılmıştır Maddenin yaratıldığı mekan da dikkate alınınca, “uzay, madde ve zamanın niçin birbirleri ile ilgili olması gerektiği anlaşılabilir
Enerjinin maddeye dönüştügü Big Bang, zamanın başladıgı hatıra simgeler Süre Big Bang ’le birlikte başlamıstır Madde de aynı anda yaratılmıştır Big Bang zamanın doğduğu sıfır noktadır O andaki uzay yöresi sıfır genişliktedir ve maddenin varlıgı sıfırdır Zaman, uzay ve madde sıfırdır Hiçbirşeyliğin hüküm sürdüğü bir dönemdir, zamandan önceki dönem Süre ve madde öncesi dönem Hatta uzay öncesi dönem

Einstein ’a tarafından zaman rölatiftir Büyük cisimlerin yakınında süre yavaşlar, hatta kara deliklerde durur Einstein kara delikleri bilmiyordu, dolayısıyla, zamanın durabileceğini düşünemezdi fakat, onun rölatif olduğunu ileri suren ilk bilim adamıydı Işık hızının sınırı vardır Işık saniyede 300 bin km ’den daha hızlı hareket edemez Vakit iki referans noktası arasındaki hareketi gösterdiğinden, ışık hızından süratli olamaz Yani zamanın maksimum hızı ışıgın hızına eşittir Vakit ışık hızından daha süratli geçemez fakat, daha eksik geçebilir
Peki, aynı şeyleri ışık hızı için de söyleyebilir miyiz? Evet, söyleyebiliriz Işıgın maksimum gidebileceği hız saniyede 300 bin km ’dir Ama daha da eksik hareket edebilir!
Işık hızı geçilemez Lakin neden? Çünkü ışığın fiziki nitelikleri ile ilgili bir koşul bu sınırdan sorumludur Işık fotonlarının sürat sınırı budur En yerinde koşullarda, ısık saniyede 300 bin km ’yi geçemez
Işık hızına bu sınırı koyan, daha doğrusu, bu hudut üstünde etkili olan diğer etkenler var mıdır? Saniyede 300 bin km ’den daha hızlı gidemeyecek ışıgı yavaşlatan nedenler var mıdır? Bunlar bununla birlikte zamanı yavaşlatan etkenler olabilir mi? Zamanı yavaşlatan etkenler var mıdır?
Vardır! Büyük kütlelerin yakınında süre daha yavaş geçmektedir Bir vücut büyük bir kütlenin ne değin yakınında ise, pek uzun zamana ast olmaktadır O beden için vakit öyle yavaş olarak geçmektedir Kütleçekim zamanı uzatmaktadır Bu şart deneysel olarak kanıtlanmıstır Atomik saat kullanarak, yeryüzündeki zamanın, 20 km yukardakinden daha yavaş geçtiği saptanmıştır Einstein ’in rölativite kuramı, bir kere daha kanıtlanmıştır

Zamanın Big Bang ’le başladığından bahsetmiştik Big bang esnasında, bir nesnenin patladığına, zamanın, maddenin ve uzayın yaratıldıgına değinmiştik Daha da garip olarak, Big Bang ’in ilk saniyesinde, içinde yaşadığımiz evrenin yüzde 70 ’inin yaratıldıgını belirtmiştik Pek harikulade bir genişleme idi ancak bu, ışık hızı milyonlarca defa aşılmıştı Bu nasıl olabilirdi? Işık hızı nasıl ve neden geçilmişti?
Big Bang öncesinde evrenin bilinmediğinden bahsetmiştim O dönemdeki fizik kanunlarının hiç bilinmediğine değinmiştim O dönemde zamanın olmadığını
vurgulamıştım Zamanın olmaması, onun çabucak geçmesi ile eşdeğerdir böylece tez geçmektedir oysa, vakit, o yoktur Başlangıcı yoktur, sonu yoktur Anlamı
yoktur Tanımı yoktur Referans noktaları yoktur Bu koşullarda, bir şey patlamıstır Uyacağı bedensel bir kanun yoktur Varsa bile o çok öbür bir kanundur Bu
patlamada açığa çıkanlar pek çabuk hareket etmişlerdir ki, vakit saptanana kadar, aradan zaman geçmemiştir!

Nedir bütün bunların anlamı?

Big Bang ’den önce madde yoktur! Madde, Big Bang sırasında yaratılmışıtır Bu durumun daha diğer bir yorumu olabilir mi? Olabilir Bu koşul, Einstein'in rölativite kuramını desteklemektedir Işık hızına hudut getiren nesne, maddedir, kütledirKütle nasıl uzay dokusunun kendi üzerinde katlanmasına neden oluyorsa, zamanı da yavaşlatmaktadır Maddenin yakınlarında vakit katılığını kaybetmekte ve daha plastik bir özellik (rölativite) kazanmaktadır Kütle yoksa, süre sonsuzdur Kütle bu baki hızı yavaşlatmaktadır Işık hızını, zamanı, mevcut kütle saptamaktadır

Big Bang öncesinde madde yoktur, süre yoktur, uzay yoktur Bu nedenlerden nedeniyle, Big Bang ’ın birincil saniyesi içinde kâinat bugünkünün yüzde 70 ’i
kadar genişleyebilmiştir Big Bang zamanın ve maddenin olmadığı bir anda patlamıştır Işık, süre, madde ve uzayın olmadığı bir vakit ve mekanda patlamış ve genişlemiştir
Görülüyor ancak, zamanla kütle ve enerji aralarında bir ilişki vardır O da Einstein'a kadar şu dur; E MC^2

Peki zamanla madde arasındaki ters ilişkinin nedeni ne olabilir? Büyük kütlelerin yakınlarında vakit niçin yavaşlamaktadır? Bu şart quantum mekanigi ile açıklanabilir mi?

Bu soruyu yanıtlamadan önce kısaca zamanın ve maddenin quantum mekanik tanımına değinelim Önce zamanın quantum mekanik tanımını inceleyelim

QUANTUM MEKANİĞİNE GÖRE SÜRE NEDİR

ZAMANIN QUANTUM MEKANIK TANIMI

Vakit hic bir vakit tersine işlemeyen bir değerdirBunun çok basit bir nedeni vardır Işık saniyede 300 bin km'den daha hızlı gidemez Hiç bir şey o kadar seri gidemez Zamanı tespit eden ışık hızıdır Dolayısıyla vakit geriye dönemez Işının bir kaynaktan etrafa yayılması da aynı şeydir Hareket yalnız belli
bir yöne doğrudur Geriye hareket olamaz Işık fotonları yalnız bir yöne doğru ilerler

Işık hızının geçilmeyeceği ve kesinkes bir sayı ile saptandığı,termodinamik kanunlarının hüküm sürdüğü bir evrende yaşıyoruz Vakit ve ısı yalnız bir yöne dürüst hareket etmektedirler

Mikroskopik dünyada zamanın akışı hissedilmez Bunun nedeni o dünyada zamanı ışığın saptamamasıdır Karanlık bir ortamdır orası Dolayısıyla o dünyada zaman yoktur O dünyada keza ne üstteki vardır, ne daha alçak, ne sağ vardır ne sol Orası sihirli bir dünyadır

sihirbazlar bu dünyada mı yaşar

Atom üstü dünyada ışık hızı referansına bakarak zamanı değerlendirebiliriz Öyle bir referans atomaltı dünyada yoktur Hareketi referansa olarak almamız gerekir lakin,Heisenberg'in tereddüd ilkesi zamanı kesinkes saptamamızı önler Hareketin kesinliksizliği vardır Hiç bir şey belirli değildir Her şey mümkündür Oradaki karmaşık fiziki süreçlerin toplamı, kendini dış dünyaya bir armoni şeklinde yansıtır
Kaosdan armoni doğar Işığın kaynağı olan atomlar, kendi dünyalarını onunla aydınlatamazlar belki lakin,quantum mekanik davranışlarıyla atomüstü dünyadaki her türlü düzenin ve dengenin, tek sözcük ile simetrinin, tesisini sağlarlar Vakit, quantum dunyasında olmayan fakat, oradaki quantum mekanik etkinliklerden kaynak bölge ışık aracılıgı ile atomüstü evrene yansıyan bir değerdir
Quantum Mekanigine tarafından zaman, atom altı dünyadaki quantum mekanik süreçlerden arta kalan, bir artefakttır

MADDE NEDİR

Madde nedir? Bir enerjidir, Einstein ’in ünlü formülünden hatırladığımız gibi:E MC2 Çifte doğalıdır Ayrıca dalgadır, ayrıca de zerre
Quantum fiziğine tarafından, kendisini yaratıcı atomaltı ögelerin bir araya gelmesinden oluşmuştur Bunlar atom çekirdeği ve elektronlardan oluşmuşlardır Atom çekirdeğini nötron ve protonlar oluşturur Protonlar fazla yüklü partiküllerdir ve quarklardan oluşmuşlardır Nötronların yükü yoktur Nötronların protonların etrafında hale oluşturduğuna inanılmaktadır Nötron ve protonlar bambaşka quarklardan oluşmuşlardır Çekirdekdeki proton ve nötron sayısı maddenin kimyasal yapısını, yani elementleri saptar
Quantum fiziğine kadar maddeyi yaratıcı atomaltı ögeler son derece kaotik bir tavır içindedirler Hareketlerini ve birbirleri ile olan ilişkilerini, birebir anlamaya ihtimal yoktur Onların yalnız istatistiki bir anlamı vardır Birbirlerinin etkilerini nötralize ederler ve dışarıda yansıyan güçler atomaltı dünyadaki kaosu yok, o kaosdan meydana çıkan düzeni yansıtırlar Madde göründüğü gibi davranmayan bir nesnedir Bir nesil yanıltmacadır, hayaldir Çünkü esas dogasını hiç bir vakit açığa vurmaz Bizi kandırır Dindarlar ve tasavvufcular bunu öteden beri söyler dururlardı zaten Lakin nedenini açıklayamıyorlardı Quantum mekaniği ise açıklayabiliyor Atomaltı dünyada, daha önce de değindiğimiz gibi, ışık yoktur, üst, daha alçak, on arkadaki yoktur Bir hareketin başlangıcı ve sonu yoktur, geldiği mi yoksa gittiği mi agnostik
Quantum mekaniğine göre madde davranışı belirsiz, güvenilmez ögelerden oluşmuştur

VAKIT MADDE VE ISIK HIZI ARASINDAKI İLİSKİ

FELSEFİ BİR HIPOTEZ

Öteki iletilerde ışık hızını maddenin (kitlenin) sınırlandırdığından ve zamanın da ışık hızına tabi olarak geçtiğinden, yani rölatif olduğundan bahsetmiştik Peki ama madde niçin ve nasıl ışık hızını ve zamanı etkilemektedir? Quantum mekaniğine tarafından atomaltı evrende, quantum dunyasında, zamanın olmadıgını vurgulamıştık Eğer fiilen büyük kütlelerin civarında zaman yavaşlıyorsa, kütle, yani madde ile zaman aralarında bir ilişki olmalıdır Aynı şekilde ışık hızı ile zaman arasında da bir ilişki vardır Oysa, ışık hızı ile vakit arasındaki ilişki birbirleri ile içten orantılı, madde ile vakit arasındaki ilişki ise birbirleri ile zıt orantılıdır Bu durumda zamanın büyük cisimler yakınında yavaşlaması nedenini şöyle formüle edebilirim

T C^2M

Burada T vakit, M kutle ve C^2 ışık hızının karesidir

Buradaki ışık hızının karesi sembolik bir ifadedir Altında bu sembolik sayıyı niçin kullandığımı açıklayacam

Eğer büyük kütlelerin yakınında ışık hızı azalıyorsa, Hacı 'nın bu formülü dürüst olmalıdır Gözlemler bana ait yok lakin, formül bana aittir Zaten bu yüzden bu formülle ifade ettiğim varsayim büsbütün felsefidir Bilimsel değil

Yukardaki formülün yanı sıra, bu iletimde, zamanın yavaşlamasına quantum mekanik bir açıklama getirmek istiyorum Şöyle ancak;

Yukarda değindiğim üzere, quantum dünyasında süre yoktur Çünkü o ortamda fotonlar yoktur Fotonlar o ortamın bir ögesi olamayacak dek büyük partiküldalga ikilemidirler Bana kadar zaman, atomaltı mikro ortamdan atomüstü evrene, atom çekirdeğinin ve elektronların hareketi esnasında, ışık biçiminde yansıyan bir artefakttir

Kütle ne dek küçükse süre böylece süratli geçer T C^2M formülüne tarafından, kütlenin olduğu bir ortamda, gerçi saniyede 300 bin km den çabucak hareket edemez Süre quantum ortamından dışa yansıyan bir artefakt ise, kütle ne dek büyükse vakit etrafa o kadar eksik veya yavaş yayılacaktır Çünkü, vakit ve ışık hızı, kütle ile zıt orantılıdır Kütlenin olmadığı durumda vakit ışık hızının karesine eşittir Yani ışık hızı geçilebilir C^2'yiEinstein'in E MC^2 formülünden çalmadım Benim bahsettigim C^2sembolik bir sayıdır Diğer türlü de yazılabilir Yani C^Nşeklinde Fakat kolay olsun diye pek ifade ettimYani ışık hızının geçilebileceğini bildiren bir sayıdır

Kara deliklerde kütle ve kütleçekim fazla yoğundur ve dolayısıyla onlardan ışık bile kaçamaz Yani kara deliklerden süre artefakti etrafa yayılamaz Benim formüle tarafından ve gözlemlere göre, kütle ile ışık hızı arasındaki ilişki zıt olduğuna tarafından, kara deliklerden ışığın kaçamaması ve kara delikler civarında zamanın yavaşlaması ve içinde durması normaldir Bu formül keza kara deliklerin doğası hakkında da, az çok, ip ucu vermektedir Ola Ki de kara delikler, atomaltı ögelerin atom oluşturmadan bir araya geldiği kütlelerdir Quantum mekanik kanunları kara deliklere uygularsak, kara deliklerde atom parçalanmıs olduğu için, etrafa ışık ve süre artefakti kaçamaz Elektronlar protonlarla birleşik ve nötronları oluşturmuşlardır Elektronların olmadığı ortamda ışık da olamaz Kara deliklerde süre durur, ışık durur, aşina fizik kanunları, mesela quantum fiziği, durur Kara deliklerde atom yoktur Dehşet bir kütleçekim vardır Atomun şimdiye değin hiç bahsetmediğim ve asla gözlemlenmemiş kuramsal bir ögesinin kara deliklerde açığa çıkıyor olması olanağı bile vardır Bu müthiş esas kuramsal ögeye HAK bölümünde değinecem

EINSTEIN'IN GORECILIK KURAMI EKSIKTIR May 11 2002, 6:52 PM

Einstein'in az da olsa, oldukca büyük hataları olmuştur Bunlardan biri güneşin iki mislinden daha büyük yıldızların kendi üstlerine çökeceğine inanmamasıdır
Uzayzamanın kendi üstüne katlanması oysa Einstein'in en büyük buluşlarından biridir, Einstein için bir sorun oluşturmuştur Uzayzamanın kendi üzerine katlanması ne demektir? Madde uzayın bir uygun uzayzamanı o şekilde deforme eder oysa, bu yöre kendi üstüne katlanarak, uzayzamandan ve evrenden kendini soyutlar, arındırır ve kara delik olur Diğer objeler bu kara deliğe düşerler ve oradan çıkamazlar Çünkü kara deliklerden kaçabilmek için ışık hızından daha hızlı yol almak gerekmektedir Bu da Einstein'in görecelik kuramına tarafından olası değildir Kara deliklerde hapsolan madde son derece yogun ve meçhul bir duruma geçer ve çöker
Einstein maddenin bu şekilde çökmesinden fazla rahatsız olmuş ve bunun olamayacağını iddia etmiştir Ama 1939 yılında Robert Oppenheimer büyük yıldızların yakıtlarını tükettikten sonradan kendi üstlerine çökeceğini göstermiştir sonra atom bombası projesi ile uğraşmaya başlayan Oppenheimer, savaştan sonra çekime emrindeki çökmelere olan ilgisini yitirmiştir Diğer fizikçiler de bu konu ile ilgilenmemişler ve 1960'lı yıllara kadar bu konu üstünde ciddi çalışmalar yapılmamıştır Einstein'in görecelik kuramının ne açıklama ettiği, Roger Penrose ve Stephen Hawking bu konu ile ilgilenmeye başlayıncaya dek açıklık kazanamamıştır Bu bilim adamları uzayın kendi üzerine katlanmasının singulariteyi göze çarpan ettiğini ileri süren bir teorem ortaya atmışlardır Singularitenin var olması aramak zamanın bir başlangıcı ve bir sonu olması demektir Vakit kara delik oluşturan yıldızlarda duracaktır

Stephen Hawking, Einstein'in Genel Görecelik kuramı için şunları yazmıştır (Black Holes and Baby Universes, 1993, Bantam Books, Sayfa 76

Einstein'in Genel Görecelik Kuramının singularitenin varlığını telkin etmesi fizikde bir krizin ortaya çıkmasına nede olmuştur Genel görecelikle ilgili hesaplamalar (uzayzamanın katlanması, madde ve enerjinin dağılımı) singularite olarak tanımlanamazlar Bu demektir ancak genel görecelik singulariteden nelerin çıktığını göstermez Diğer bir deyişle genel görecilik kuramı evrenin Big Bang ile başladığını kanıtlamaz
GENEL GÖRECELİK KURAMI BÜTÜN BİR TEORI DEĞİLDİR EKSİKTİR EVRENİN NASIL BAŞLADIĞINI GÖSTERMESİ İÇİN ÖTEKI BAZI ÖGELERE GEREKSİNİMİ VARDIR BU YETKISIZ ÖGE QUANTUM MEKANİGİDİR

Einstein'in genel görecelik kuramı alışılmış bir teoridir ve kesinliksizlik kuramını içermediği için de eksiktir tek başına önemi ve yararı yoktur

*

858,462Konular
981,121Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt