“Kadim Anadolu Zanaatlarından Şimdiki Tasarımlara” Avrupa Birliği projesi kapsamında üretilen çalışmaların yer aldığı Zanaatın Ötesi standından “Knitting Stone” 15-25 Eylül tarihleri ortasında Viyana Tasarım Haftası’nda sergilenecek.
Kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarının Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırılması ve geleceğe taşınması amacıyla yola çıkan “Kadim Anadolu Zanaatlarından Aktüel Tasarımlara” Avrupa Birliği projesi,ilk kere Avrupa’da sergileniyor.
Türkiye Tasarım Vakfı’nın, proje ortakları Brumen Foundation ve Klasik Sanatlar Derneği ile yürüttüğü proje kültürlerarası iş birliği çerçevesinde, kadim Anadolu zanaatlarının şimdiki dizaynlarla birleştiği örneklerin yaygınlaştırılmasını ve geleceğe taşınmasını hedefliyor. Proje kapsamında dizayncı Pia Matthes’in taş ustası Halil Evcan’la birlikte ürettiği ayak ısıtıcısı “Knitting Stone” 15-25 Eylül tarihleri ortasında Viyana Tasarım Haftası’nda sergilenecek.
Zanaat tipi üretim bilgisini şimdiki gereksinimlerle bir ortaya getirerek geleceğe taşımayı amaçlayan projede İznik Çiniciliği, Sedef Kakmacılık, Keçecilik, Taş İşlemeciliği ve Yorgancılık zanaatları bulunuyor. Proje kapsamında yüzlerce yıllık bilgi birikimine sahip zanaatkarlarla hazırlanan belgeseller memleketler arası platformlarda yayınlandı ve açık davet yapıldı. Avrupa’dan gelen dizayncılar, bu kısa sinemaları referans alarak kadim üretim öğretilerini kendi uzmanlıklarının şimdiki yaklaşımlarıyla tekrar yorumladılar, zanaatkarlar ile birlikte çalışarak tasarım tekliflerini ürettiler. Proje bu sayede kadim geleneklerimizin devamını sağlarken zanaatkarlarımızın da işlerini devam ettirebilecekleri bir iktisat sağlamayı amaçlıyor.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.