Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Zararlı bakterilerden kurtulmanın yolları

Zararlı bakterilerden kurtulmanın yolları
0
75

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Zararlı bakterilerden kurtulmanın yolları Beslenme kaynaklı hastalıkların teşhisini koymak oldukça güçtür Yorgunluk, üşüme, hafif ateşlenme, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bozukluğu, ishal hatta ölüm gibi birçok öbür sonuç ortaya çıkabilir Bakteriler yaşamak için besine, neme ve sıcaklığa gereksinim duyarlar Proteinli ortamlarda ise epeyce güçlenirler Bu sebeple, mutfaklar bakteri üremesi için en yerinde ortamlardır Bakterilerin tümü zararlı değildir Örneğin, yoğurt, peynir, sirke gibi bazı besinleri oluşturmak için kullanılan yardımcı bakteriler de vardır Besin kaynaklı hastalığa yüzlerce bakteri niçin olabilir Fakat en sık görülenler ve dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: Salmonella: Başlıca çiğ ya da iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş sütte bulunur İyi pişirilen besinlerdeki bakteriler ölür Çiğ ve pastörize edilmemiş süt içilmemesi önemlidir Staphylococcus aureus: Besinle uğraşan şahısların deri, burun, boğaz enfeksiyonlarının besine geçmesi ile bulaşır bu nedenle, hasta ya da elinde indirimli yara olan personelin mutfakta çalıştırılmaması önemlidir Clostridium perfringens: Oda sıcaklığında ürer Bilhassa tezgâh üzerinde unutulan yemekler, soslar bu konuda tehlikelidir Büyük tencerelerdeki yemeklerin soğutulup, hemen dolaba konulması gerekir Clostridium botulinum: Fazla fazla görülmez fakat ortaya çıktığında epeyce tehlikelidir Konserveler bu konuda ciddi risk oluşturabilir Açıldığında içi fışkıran kutulara ya da bombeli kavanozlara dikkat edilmelidir Esherichia coli: Bağırsaklarımızda bulunan bir bakteridir Ellerin iyi yıkanmaması, bu konuda risktir Yemek hazırlayanların kendi bireysel hijyenlerine fazla dikkat etmesi gerekir Yemekleri dondurarak saklayın ve çözdürürken uyarı edin Etleri, büyük parçalar halinde saklamayın , birer yemeklik olacak şekilde minik parçalara ayırarak, temiz buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın Çözdürülen eti hemen pişirin, her yerde dondurmayın Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün Gıdaları iyi pişirin Pişirilen gıdaların her tarafının sıcaklığının en az 70 dereceye ulaşması gerekmektedir Pişirilmiş gıdaları derhal tüketin, oda sıcaklığında bırakmayın Pişirilen gıdaların uzun zaman bekletilmesi mikropların artış riskini artırır, güvenli olması açısından pişirilmiş gıdalar soğumadan tüketilmelidir Pişirilmiş gıdaları baştan ısıtırken dikkat edin İyi bir tekrar ısıtmanın anlamı; ısıtılan gıdanın her tarafının sıcaklığının minimum 70 dereceye ulaştırılmasıdır Pişirilmiş gıdalar ile ham gıdaların birbiri ile temas etmesin Güvenli bir şekilde pişirilmiş gıdalar çiğ gıdalarla fazla az bir temasta bile bulunsa kontaminasyona neden olabilir Mesela pişmemiş bir eti parçalamak için kullandığınız tahtayı ya da bıçağı yıkamadan pişmiş bir gıda için kullanmayın, Ellerinizi sık yıkayın Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın Gıdaları hazırlamadan önce eğer elinde her hangi bir kesik veya enfeksiyon varsa onun üzerini en ince ayrıntısına kadar kapattığınızdan kesin olun Mutfak yüzeyi ve ekipmanları pak tutun Zemin temizliğinde kullanılan bezler , el havlusu veya bulaşık kurulama havlusundan farklı tutulmalı ve onlarda çoğu kez yıkanmalıdır Güvenli su kullanın Gıdaları sıralamak içinde temiz su uygulamak, içmek kadar önemlidir Bakteriler her yerde Bakterilerin üremeleri için beslenme, sıcaklık ve nem yeterlidirOda sıcaklığında 24 saat içinde sayıları trilyonlara ulaşabilir Bakterilerin kontaminasyonunu alıkoymak için elinizi en düşük 20 saniye süreyle sabunla sık sık yıkayın Kurulama bezlerini sık değiştirin ve besinlerle temas ettirmeyin Kullandıktan sonra sık yıkayın Buzdolabını fazla doldurmaktan kaçının Soğuk havanın dolaşması için zorunlu alanı sağlayın Gıda kullanırken mutlaka son kullanma tarihlerini denetim edin Çoğalan yemeklerinizi mutlaka buzdolabında bekletin, dıştan, oda ısısında bırakmayın Kesme tahtalarınızın temizliğine çok uyarı edin Et, balık ya da tavuk için bambaşka renkler kullanabilir veya çok iyi yıkadıktan sonradan aynı kesim tahtasını kullanabilirsiniz Et ve sebze için benzer kesim tahtasını kullanmayın Yemeği karıştırdığınız kaşık ile tadına bakmayın Evde dondurucuya atacağınız paketlerin üzerine etiket koyarak, mutlaka tarih yazın milliyetcom  
 
858,505Konular
982,755Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt