Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Zaturreyi griple karıştırmayın

Zaturreyi griple karıştırmayın
0
45

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Soğuk hava, kapalı mekan, kolayca bulaşan virus ve bakteriler… Kış aylarıyla birlikte ust solunum yolu enfeksiyonu ve griple birlikte cok sık rastlanan bir hastalık daha var ki o da zaturre Ustelik bu iki hastalıkla belirtilerinin neredeyse benzer olması, cok sık karıştırılabilmesine, bu nedenle zaturrenin tedavisinde gec kalınarak daha da ilerlemesine yol acabiliyor Acıbadem Kadıkoy Hastanesi Goğus Hastalıkları Uzmanı Dr Zekai Tarım, zaturreyi 'mikroorganizmaların neden olduğu akciğer dokusunun iltihabı' olarak tanımlıyor ve genellikle bakteriler ve virusler tarafından meydana getirildiğini soyluyor Ulkemizde ve dunyada en sık gorulen hastalıklar arasında yer alan zaturre, yaşlıları, cocukları, hamileleri, kronik hastalığı ve beslenme bozukluğu olanları cok daha fazla tehdit ediyor Dr Zekai Tarım Toplum kokenli pnomoni (zaturre) ayakta gecirilen hafif bir enfeksiyondan, hastanede yatmayı, hatta yoğun bakımı gerektirecek ağır bir hastalığa kadar değişik şekillerde olabilir Dunyada her yıl 4 bucuk milyon kişi bu nedenle hayatını kaybetmektedir Olum nedenleri arasında altıncı sırada yer alan ve soğuk havalarda gorulme sıklığı artan zaturrenin, coğu zaman griple karıştırılarak tedavisinde gec kalınması ciddi sorunlara hatta olume bile neden olabiliyor dedi
imageszaturreyigriplekaristirmayin5aece72e105c6
h 4En cok solunum yoluyla bulaşıyor Zaturrenin 'tipik ve atipik' olmak uzere iki gruba ayrıldığını belirten Dr Zekai Tarım, tipik zaturrenin; uşume, titreme, birden yukselen ateş, oksuruk, koyu renkli balgam ve yan ağrısı ile kendini gosterdiğini soyluyor Daha cok genclerde gorulen atipik zaturrenin ise; ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtilerle birlikte kuru oksuruk ve hırıltılı solunum gibi yakınmalarla ortaya cıktığını belirten Dr Zekai Tarım, zaturrenin en cok solunum yoluyla bulaştığını belirtiyor Kişinin oksuruğu, hapşırığı ile havaya yayılan mikroplar saatlerce ortamda asılı kalırken, sağlıklı kişilerin bu mikropları soluması hastalığın kolayca bulaşmasına yol acıyor Toplu taşıma aracları, kalabalık mekanlar, temas ve kişilerin bardak hatta havlu gibi ozel eşyalarını kullanmak da riski artırıyor Ote yandan kirli sularda oluşan bakterilerden dolayı su sistemleri ve klimalar da bu tehlikeli hastalığın yaygınlaşmasına neden olabiliyor
imageszaturreyigriplekaristirmayin5aece72f53d2a
h 4Zaturrenin gripten 4 onemli farkı Zaturrenin ust solunum yolu enfeksiyonu ve griple cok sık karıştırılabilmesinden dolayı cok daha tehlikeli bir hal alabildiğini vurgulayan Goğus Hastalıkları Uzmanı Dr Zekai Tarım, Bu nedenle hastalar doktora başvurduklarında ilerlemiş bir zaturre ile karşılaşabilirler Zaturreyi gripten ayırt etmede 4 onemli işaret; 3 gunu gecen yuksek ateş, yan ağrısı, balgamlı oksuruk ve genel durum bozukluğudur Hastanın ateşinin duşmemesi, tansiyonun cok duşmesi, solunum sıkıntısı ve aşırı terleme ile su kaybetmesi hastalığın genel seyrini cok olumsuz etkilemekte ve hastanede yatırılarak tedaviyi gerektirmektedir ifadelerini kullandı
imageszaturreyigriplekaristirmayin5aece7320771a
h 4Tedavide hayati kurallar Hekimin vereceği antibiyotikler ağızdan veya enjeksiyon şeklinde, mutlaka hekimin onerdiği sure boyunca kullanılmalı 'Kendimi iyi hissediyorum' diyerek tedavi kesilmemeli
Coğunlukla su olmak uzere bol sıvı alınmalı
Sağlıklı beslenilmeli, mevsim sebze ve meyveleri mutlaka tuketilmeli
Mutlaka istirahat edilmeli
imageszaturreyigriplekaristirmayin5aece73354fb7
h 4Zaturreden korunmanın etkili yolları Ozellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar, mutlaka hekime danışmak şartıyla zaturre aşısı yaptırmalı
Influenza virusune bağlı oluşan zaturreyi engellemek amacıyla ozellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar her yıl grip aşısı olmalı
Sağlıklı ve dengeli beslenmeye ozen gosterilmeli
Meyve ve sebze tuketimine ağırlık verilmeli
Spor veya haftada en az uc gun, yarım saat duzenli, tempolu yuruyuş yapılarak vucut direnci artırılmalı
Alkol, sigara ve zararlı maddelerden kacınılmalı
Gelişiguzel antibiyotik ve ampirik ilaclar (uygun olmayan bitkisel karışımlar) kullanmak vucutta direncli mikroorganizmaların gelişimine neden olduğundan hekim onermediği taktirde kullanılmamalı
 
858,477Konular
981,281Mesajlar
29,557Kullanıcılar
efwistonSon üye
Üst Alt