

• Bireye tutarlı sağlıklı beslenme programının profili oluşturulmadan evvel yapılan görüşmelerle muhtaçlık duyulan, biyokimyasal testler sonucunda kesinlikle beslenme tedavisi oluşturulmalı ve başlanmalıdır.Geçmiş periyot de yapılan diyetler ve zayıflamaya dair deneyimler bizim için kıymetlidir.
• Beslenme tedavisine başlamadan evvel alışveriş , öğünlerin tertipli tüketimi, kahvaltı vb bahisler hakkında kesinlikle malumat sahibi olunmalıdır.
• Şişmanlık sıkıntısının tedavisinin kalıcı olabilmesi için kesinlikle devrana muhtaçlık olduğu hatırlanmalıdır.
Kesinlikle gerçek amaçlar belirlenmeli ve yola devam edilmelidir.Diyet tedavisinin başladığı birinci günlerde birey yük kaybı beklentisi içinde olabilir.
Çeşitli hayal kırıklıkları birinci günlerde yahut daha sonraki vakit dilimlerinde yaşanabilir.Burada değerli olan ve üzerinde durulması gereken mevzu davranış değişikliği ve sonuçlarıdır.
Sabırlı bir yaklaşım kesinlikle beraberinde olumlu sonuç getirecektir.
• Zayıflamak gayesiyle beslenme tedavisi uygularken kesinlikle haftalık takipler yapılmalıdır. Sık ve çeşitli tartılara mütemadi çıkmaktan uzak durmalıdır.
• Münhasıran bayanlarda Premenstruasyon (adet kanaması ) öncesi 1-3 kg tartı artı ortaya çıkabilir. Hormonal değişimlerden ötürü su toplanmasından bu tip bir artış ortaya çıkabilir.
• Bireyler yeme davranışları, öğünleri hengamında tüketmeleri konusunda kesinlikle bilgilendirilmeli .
• Birey zayıflamak emeliyle , beslenme tedavisi programına başladığında devir vakit durakalmalar yaşayabilir.Bu fizikî aktivitenin arttırılması, programın tekrar gözden geçirilmesi vb. dikkat gerektiren mevzularla kilo vermeye başlanabilir.
" Hedef "; uygulanan beslenme tedavisi ile kilo verme sağlandıktan sonra bu kiloyu korumak ve bu hususta tekliflere kulak vermektir.
ILMÎ VE YANLIŞSIZ ZAYIFLAMA TEDAVİLERİNİN UMUM UNSURLARI
Güç protein, karbonhidrat,yağ,vitamin-mineraller,su ,posa,yönünden kesinlikle bireyin muhtaçlıklarını karşılayacak ve sık aralıklarla nizamlı beslenme alışkanlığını düzenleyecek özellikte olmalıdır.
• Yalnızca tek bir besin (örn.greyfurt suyu )veya tek bir yemek (örn.lahana çorbası) seçerek olmamalı.
• Çok düşük kalorili kişinin ağız tadını bozmayacak biçimde hazırlanmış olmalı.
• Sosyo –ekonomik durumuna müsait planlanmalı.
• Ömür usulüne adapte edilmiş halde olmalı.
• Esnek olmalıdır.
• Kısa periyotlu ivedi (şok ) programlardan kaçınmalı.
• Yalın karbonhidrat (şeker )yerine kompleks karbonhidratlar (kurubaklagil vb)tercih edilmeli.
• Posanın ,vitamin ve minerallerin değerli kaynakları olan zerzevat ve meyveler yerinde ölçüde bulunmalı kabuklu yenilebilen zerzevat ve meyveler soyulmadan ve meyve suyu mahalline meyvenin kendisi tüketilmeli.
• Ekmek ,kepekli ekmek biçiminde posadan güçlü tercih yaparak tüketilmeli.
• Yağdan varlıklı besinler kısıtlanmalı ve bitkisel yağlar münasebetli ölçülerde tercih edilmeli.
• Yemekleri pişirme hali haşlama ,ızgara ,veya fırında olamlıdır.
"Zayıflama tedavisi yahut Diyet Hakikat beslenme alışkanlığını kazandıracak halde planlanıp tatbike konulmalıdır"
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma unsurları
1. Besin pahası yüksek ,kalorisi az olan besinlere yönelin.
2. Az yağlı yiyin ;doğru yağları ,doğru devirde yiyin
3. Sabit kilonuzda kalın
4. Diyetinizi çeşitlendirin.
5. Zerzevat yiyin.
6. Meyve kesinlikle tüketin.
7. Daha çok lif tüketin.
8. Şiddetli protein tüketiminizi azaltın.
9. Kompleks karbonhidratları tercih edin.
10. Çokça şekeri terk edin.
11. Balık yiyin.
12. Vejetaryenseniz dikkat!
13. Tercihli diyet yapın.
14. Zımnî yağ ve kaloriden uzak durun .
15. Kolesterol ve tuzu kesin.
16. Alışverişte sıhhatinizi düşünün.
17. Yemek tercihleri için tutarlı ortam yaratın.
18. Sık sık az yiyin.
19. Yemeklerde bol bol su için.
20. En kıymetlisi yemeklerden keyif alın.