Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Zayıflıkta beslenme

Zayıflıkta beslenme
0
175

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Zayıflık, kişinin olması gereken yükün altında bir kiloya sahip olması demektir. Kişi olması gereken tartının (OGA) %25 altında ise hafif zayıf, OGA’ın %50 altında ise haddinden fazla zayıf (kaşektik) demektir.

ZAYIFLIĞIN BELİRTİLERİ;

Zayıflığın belirtilerinin başında, vücut kitle indeksinin (BKI) 18’in altında olması vardır. Tekrar gayrı belirtileri şöyle sıralayabiliriz; yüzde sararma,halsizlik ve bitkinlik,deri kuruluğu,oftalmik göz,sürekli iştah azalması…

ZAYIFLIĞIN NEDENLERİ;

1-Emilim Bozukluğu (malabsorbsiyon) : Zayıflığın nedenlerinden biri olan malabsorbsiyon,vücuda alınan besinlerin emilmeden ve vücutta işlev görmeden dışarı atılmasıdır. Çeşitli parazitler,doğumsal emilim bozuklukları,kronik ishaller,enfeksiyonlar malabsorbsiyonun temel nedenleridir.

2-İştah azalması: kanser,siroz,enfeksiyon üzere marazlar,tiroid hormonunun ölçüsüz çalışması,kullanılan kimi ilaçlar,psikolojik problemler, hava sıcaklığı üzere nedenler iştah azalması ve beraberinde zayıflığı meydana getirir.

3-Şiddetli noktada fizikî aktivite: çiftçiler,işçiler,sporcular üzere fazlaca kuvvet harcanan işlerle uğraşanlar harcadıkları kadar güç alamazlarsa(almazlarsa) zayıflarlar.

4-Metabolizma kaynaklı nedenler: bazal metabolizmanın artması,yanık ve kanser üzere metabolizmayı hızlandıran istenmeyen durumlar,zayıflığa neden olur.

5-Gayri nedenler: öfke,coşku,endişe,korku,düşünmek ve gibisi durumlar şiddetli güç harcanmasına yol açar.

KIMI ILLETLER ZAYIFLIĞA YOL AÇAR;

KANSER:Kanserli kimselerin tat duyusunda azalma,ağızda yaraların oluşması,kemoterapi ve radyoterapi ile iştahın azalmasına bağlı olarak zayıflık meydana gelir. Kansere yakalanmış ve tedavi altına alınmış bir çok bireyde iştah azalmasına bağlı olarak kilo kaybı gözlenmiştir.

DİYABET: Diyabet hastaları şayet beslenmelerini denetim altına almamış iseler ve gerekli önlemi almamışlarsa vücut karbonhidratları kullanamadığı için yağlardan güç sağlayacak ve şahısta yağ kaybı ile bir arada kilo kaybı kelam konusu olacaktır.

ATEŞLİ ILLETLER: Ateşli marazlar bazal metabolizma suratını artırır,buna bağlı olarak kuvvet muhtaçlığı artar. Ateşli marazlarla birlikte iştah azalması da olur. Hem iştah azalması ile besin alımının azalması,hem de ateşli hastalık ile kuvvet muhtaçlığının artması sonucu zayıflık meydana gelir. Enfeksiyon hastalarının günlük güç ölçüleri %50 civarında artırılmalıdır.

KALP-DAMAR MARAZLARI: Kalp kapakçığı bozukluğu olan bireylerde umumide zayıflık görülür ayrıyeten zayıf kimselerin periferdeki kan ölçüsü göreceli olarak artar ve kişinin ani hareket etmesi ile baş dönmesi,nefes darlığı,çarpıntı meydana gelir.

KAŞEKTİKTE BESLENME TEDAVİSİ

Vücut kitle indeksi 20’nin altında olan bir birey bir an evvel bir beslenme eksperine istişareli ve zayıflığın nedeni saptanmalıdır. Şayet hastanın BKI 18’in altında ise bunun tedavisi derhal olmalı ve gerekirse şahsi hazırlanmış solüsyonlar kullanılmalı. Şayet zayıflığın nedeni hipertiroidizm ise öncelikle bunun tedavi edilmesi gerekir.

-ilk olarak hastanın beslenme anamnezi alınmalıdır ve 3 günlük besin tüketimi araştırılmalıdır.

-Beslenme programın da gücü yüksek besinler mekan almalıdır.

-Yağdan varlıklı bir beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Günlük alınması gereken gücün %35-40’ı yağlardan sağlanmalıdır.

-Fiziksel aktiviteleri yüksek olan bireyler öğünlerine ek besinler koyabilirler.

-Öğün sayısı ve öğünler arası vakit farkı makul bir sisteme nazaran olmalı rast gele besin tüketiminden sakınılmalıdır. Günlük 5-6 öğün ve öğünler arası 2.5- 3 saatlik hengam farkı olmalıdır.

-Ayaküstü,gelişi şık,hızlı yemek yeme,yemek bölgeyken konuşma üzere olumsuz davranışlardan kaçınılmalı.

-Haftada 0.5 kg tartı kazanılması için günlük güce 500 kal ek yapılmalıdır.

-Tahin-pekmez,sütlü-yumurtalı tatlılar,şekerli meyve suları,hamur işleri üzere hacmi az kalorisi ziyade yiyecek tüketimine itina gösterilmelidir.

-Günlük 3 köfte büyüklüğünde (90g ) et,balık yahut tavuk, en az 5 porsiyon meyve ve zerzevat,10 ince dilim ekmek,2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 4 su bardağı süt yahut yoğurt tüketilmedir.

-Enerjisi yükseltilmiş besinlere diyette mekan vermek gerekir. Şeker ve yağ üzere saf besinler alındığında ek vitamin ve minarel gerekebilir.

-İştah açıcı özelliği yüksek olan B1 vitamini (tiamin) sindirime yardım ettiği için konsantre bir halde verilmesi gerekmektedir.

-Günlük su tüketimi en az 2 litre olmalıdır.

- Kilonuz ne olursa olsun sağlıklı ve istikrarlı bir beslenme halini hayatınıza katmak için bir beslenme bilirkişisinden kesinlikle yardım alın.

 
858,474Konular
981,217Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt