Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Zebra Çizgilerindeki Müthiş Hikmet

Zebra Çizgilerindeki Müthiş Hikmet
0
123

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Zebra Çizgilerindeki Harikulade Hikmet

Pedagogların: Çocuklarınızı beygir ve kuzularla tanıştırın Uysal oldukları için bu canlılar, çocuklarınızın ruhunda âsûde bir itminana vesile olurtavsiyesi daima aklımdaydı Bir gün beş yaşındaki oğlumla Şanlıurfa hipodromuna gittik Iri atlar görmeyi bekliyorduk ki, bir sürprizle karşılaştık: midilli

Atların en küçüğü midilliye yaklaştık Görevli, midillilerin, çocukların binmeleri için getirildiğini söyledi Çok sevindik Görevli, oğluma dönerek:

Delikanlı atlara binmek ister misin? Bunlar da senin gibi ufak, dedi

Bu teklife çok sevindik O günden sonra Şanlıurfa hipodromu ailece ziyaret ettiğimiz mekânlardan biri oldu Ziyaretlerimizden birinden dönüşte oğlum:

Baba, bana at alır mısın, dedi

Oğluma oyuncak beygir almak aklımdan geçmiyor değildi oldu Şayet de onun istemesini bekliyordum

Cilalı, haydi gidelim, dedim

Hazırlandık, bir oyuncakçıya gittik Beygir olmak istediğimizi söyledik Satıcı: Nasıl bir at istiyordunuz?dedi Oğlumun binebileceği büyüklüktededim

Satıcı: Elimizde sadece şu siyahbeyaz çizgili olandan kaldı Beşiktaşlıysanız, bütün size tarafındandiye de espri yaptı

Bu, at yok, bir zebra, dedim

Beyefendi sadece üzerindeki kumaşı siyahbeyaz, yoksa mülk, benzer mülk…

Oğlum isteyince, aldım Oğlum bu kaplı oyuncak atla sık sık oynuyor, abes zamanlarımızda da hipodromda midillilere biniyordu Bir gün bana: Baba, bu atın neden çizgileri var?dedi

Fazla baskı bir soruydu Ben de bunu düşünmüyor değildim

Oğlum bu gerçekte zebradırdedim ve zebraların da bir beygir cinsi olduğunu söyledim Zebraların, atlarla benzer aileye dâhil edildiğini, çünkü yaratılış plânlarının aynı olduğunu, beden yapılarının atlara benzediğini, en az atlar dek süratli koştuklarını ve Afrika ’da aralıklı ağaçlı ve otlarla dolgun açık alanlarda yaşadıklarını anlattım Lakin bu ifadelerim, siyahbeyaz çizgilerin cevabı değildi

Seninle bir oyun oynayalım mı, dedim

Peki baba, dedi

Zebrayı pencerenin önüne koy Birazcık güneş alsın

Zebrayı pencerenin önüne koyduk, birazcık bekledik

Acilen iki elini zebranın siyah ve beyaz kısımlarına ayrı olarak koy

Baba, siyah yerler daha sıcak

Oğlum, gel seninle zebralar hakkında kitap okuyalım…

Kitapta zebraların, siyahbeyaz kamuflaja sahip kılınmasının uzun zamandır tartışıldığından bahsediliyordu Araştırmacılar, uzun zamandır zebraların bambaşka post renklerinin ne işe yaradığını anlamaya ve yaratılış hikmetini mânâlandırmaya çalışıyormuş Bu hususta öyle çok açıklama varmış Bu çizgi bilmecesiDarwin de dâhil bilim insanlarını yüzlerce yıldır meşgul ediyormuş Meselâ, Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarından Ren Larison şu soruların cevaplarını arıyormuş: Öteki hayvanların da düşmanı var; fakat çizgili postları yok Zebralar niçin avcılar için çizgilere sahip almak zorunda? Diğer hayvanlar da böcekler tarafından ısırılıyor; lakin çizgileri yok, neden zebraların böyle desenleri olsun?*