Bir zehirlenme vakası yaşayan kişinin bu zehirlenmeye neden olan birden fazla sebebi olduğu gibi bunun sonuca da birden çok şekilde görülmektedir. Mideye ulaşmış bir besin tüketiminin ardından görülen ishal, bulantı, baş ağrısı, kusma ve karın çevresinde ağrı ve kramplar vb. şeklinde sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çok sayıda yiyecek fazla yenildiği takdirde kişiyi zehirler ve hayati riske neden olur. Normal yenildiğinde oldukça faydası olan yiyecekler aşırı miktarda alındığında zehirlenmeye neden olur. Fazla alındığında zehirleyen yiyecekler şu şekilde sıralayabiliriz: bal, kaju, elma, domates, kiraz, acı badem, havuç, muskat, patates, mantar, su, rokfor peyniri, tarçın, balık vb. şeklinde sıralayabiliriz. Bu ve buna benzer yiyecekler fazlası zarar olduğu gibi kararında yenmesinin faydası olacaktır. Bu besinler gerek içerdiği toksinler bakımından gerek ise sahip olduğu besin değeri bakımından fazla alındığında kişide hayati risk oluşturabilir. Bunların dışında alınan vitamin hapları da insanı zehirleyebilir.
Bir yiyecek birçok nedenden dolayı kişiyi zehirleyebilir. Bu nedenler arasında öncelikle aşırı tüketim gelmektedir. Yani normalde hiçbir yan etkisi olmayan yiyecekler kişinin aşırı tüketiminden dolayı zehirleyebilir. Bunun yanı sıra son tarihi geçmiş ve kullanım ömrü bitmiş yiyecekler de kişi zehirleyebilir. Başka bir neden ise sahip olduğu toksin nedeni ile kişide yan etkiye sebep olmasıdır. Son olarak ise dondurulmuş ve hazır gıdaların dikkat edilmeden seçilmesi de kişiyi zehirlemek gibi farkı durumlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle sayılan besinlerin aşırı tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Zehirlenme süresi kişilerin biyolojik yapısı ve zehirleyen unsurun etkisi ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenden dolayı tahmini değer 12 saat olmakla beraber bu rakam 7 güne de ulaşmaktadır. Bir anda olmadan yavaş yavaş kendini hissettirebilir. Yani zehirlenme bir hafta önceki durumdan kaynaklanma ihtimali de ortaya çıkar.
Zehirlenme durumunda yapılacak ilk tedbir hemen doktora başvurmak gerekir. Kişiye temiz hava aldırıp kapalı mekânlardan uzak tutmaya çalışılmalıdır. Çünkü yaşadığı zehirlenme nefes almasını ve dolaşımı üzerinde etkili olduğundan durumu güçlendirir.
Çok sayıda yiyecek fazla yenildiği takdirde kişiyi zehirler ve hayati riske neden olur. Normal yenildiğinde oldukça faydası olan yiyecekler aşırı miktarda alındığında zehirlenmeye neden olur. Fazla alındığında zehirleyen yiyecekler şu şekilde sıralayabiliriz: bal, kaju, elma, domates, kiraz, acı badem, havuç, muskat, patates, mantar, su, rokfor peyniri, tarçın, balık vb. şeklinde sıralayabiliriz. Bu ve buna benzer yiyecekler fazlası zarar olduğu gibi kararında yenmesinin faydası olacaktır. Bu besinler gerek içerdiği toksinler bakımından gerek ise sahip olduğu besin değeri bakımından fazla alındığında kişide hayati risk oluşturabilir. Bunların dışında alınan vitamin hapları da insanı zehirleyebilir.
Bir yiyecek birçok nedenden dolayı kişiyi zehirleyebilir. Bu nedenler arasında öncelikle aşırı tüketim gelmektedir. Yani normalde hiçbir yan etkisi olmayan yiyecekler kişinin aşırı tüketiminden dolayı zehirleyebilir. Bunun yanı sıra son tarihi geçmiş ve kullanım ömrü bitmiş yiyecekler de kişi zehirleyebilir. Başka bir neden ise sahip olduğu toksin nedeni ile kişide yan etkiye sebep olmasıdır. Son olarak ise dondurulmuş ve hazır gıdaların dikkat edilmeden seçilmesi de kişiyi zehirlemek gibi farkı durumlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle sayılan besinlerin aşırı tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Zehirlenme süresi kişilerin biyolojik yapısı ve zehirleyen unsurun etkisi ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenden dolayı tahmini değer 12 saat olmakla beraber bu rakam 7 güne de ulaşmaktadır. Bir anda olmadan yavaş yavaş kendini hissettirebilir. Yani zehirlenme bir hafta önceki durumdan kaynaklanma ihtimali de ortaya çıkar.
Zehirlenme durumunda yapılacak ilk tedbir hemen doktora başvurmak gerekir. Kişiye temiz hava aldırıp kapalı mekânlardan uzak tutmaya çalışılmalıdır. Çünkü yaşadığı zehirlenme nefes almasını ve dolaşımı üzerinde etkili olduğundan durumu güçlendirir.