Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

zekat hac oruc ve namaz ile ilgili hadisi şerif istiyorum

0
92

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0

Cevap: zekat hac oruc ve namaz ile ilgili hadisi şerif istiyorum

Zekat:

Kim malının zekatını sevab umarak verirse, ona sevap verilir Kim de zekatını vermezse biz zekatı ve malın yarısını (cezalı olarak, zorla) alırız Bu, Rabbimizin kesin kararlarından biridir Ali Muhammede ondan bir hak yoktur

“Hz Abbas (radıyallahu anhum ), Resulullah (aleyhissalatu vesselam)a hayırda acele etmek maksadıyla daha senesi dolmadan, erken vakitte zekatın verilmesi hususunda sormuştu Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bu hususta ona musaade etti

Resulullah (sav) buyurdular ki: İslam'da ne (zekatı) ayağa getirme, ne (zekat icin) uzağa gitme, ne de şiğar (mehre bedel nikahlama) vardır

Hz Peygamber (sav) buyurdular ki: Sizi (ticari olmayan) atın ve kolenin zekatından affettim, oyle ise gumuş paralannızın zekatını verin Bunun her kırk dirhemine bir dirhem vereceksiniz Ancak yuz doksan dirheme zekat duşmez, ikiyuz dirheme ulaştı mı beş dirhem verilecektir

Hac:

Kabeyi haccetmek, gucu yeten tum insanların yerine getirmek zorunda oldukları bir gorevdir Kim bu vazifeyi inkar edip yapmazsa bilsin ki Allah alemlerden bağımsız olup her bakımdan kendi kendine yeterlidir (Ali İmran: 397)

Bu ayetin acıklayıcısı durumunda olan fakat Nevevinin buraya almadığı (Tirmizi, Hacc, 3)de bildiren bir hadiste peygamberimiz şoyle buyururlar: “Kim yiyecek ve Allahın evine ulaştıracak bir bineğe sahip olur da hac gorevini yerine getirmezse, Yahudi veya Hristiyan olarak olmuş fark etmez Cunku hristiyan ve Yahudiler namaz kılarlar asla hac yapmazlar (Muslim, İman, 194)de namazı kılmayan da Muşrike benzetilmiştir ki muşrikler de namaz kılmazlar fakat haccederler

1274 İbni Omer raıyallahu anhuma'dan rivayet edildiğine gore ResUlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:

İslam dini beş esas uzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulu olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak

(Buhari, İtisam, 3)de Allah RasUlu, “Sucu gunahı en ağır olan kişi yasaklanmamış olan bir meselede soru sormak uzere o işte yasak getirendir buyurmaktadır Yani insanlar luzumsuz bazı sorularla bazı sınırlamaların getirilmesine sebep olur İşi zorlaştırıyorlarsa dikkatler buraya cekilip boyle sorular sorarak işlerin zorlaştırılmaması gerektiği vurgulanmış oluyor Boylelikle kişi yasaklara mutlaka uyacak, emirleri de gucu yettiği kadarıyla yapacaktır Yani icki, faiz, zinayı herkes yapmayacak, zekat ve hacca gucu yeten imkanı olan yapacaktır

1275 EbU Hureyre radıyallahu anh şoyle dedi: ResUlullah sallallahu aleyhi ve sellem bize bir gun bir konuşma yaptı ve:

– Ey muslumanlar! Allah size haccı farz kıldı, haccedin!buyurdu Sahabilerden biri:

– Her sene mi, ey Allah'ın Resulu? diye sordu

Hz Peygamber, adam sorusunu uc defa tekrarlayıncaya kadar cevap vermeyip sustu Sonra şoyle buyurdu:

– Eğer evetdeseydim, her sene haccetmeniz farz olurdu, siz de onu yerine getiremezdiniz! Sonra sozlerine devamla:

– Ben sizi kendi halinize bıraktığım surece siz de beni kendi halime bırakın Cunku sizden oncekiler peygamberlerine cok sual sormaları ve aldıkları cevaplar konusunda ihtilaf etmeleri sebebiyle helak oldular Bundan dolayı size, bir şey emrettiğim zaman onu gucunuz yettiğince yerine getirin Herhangi bir şeyi de yasaklarsam ondan da kesin olarak kacının!buyurdu5

Oruc:

Bizim orucumuzla ehli kitabın orucu arasında hudut, sahur yemeğidir
(Muslim, 6, 60)

Ramazan'da orucunu tutup da Şevval'den de altı gun tutan kimse butun sene oruc tutmuş gibidir
(R Salihin, 1259)

İslam beş esas uzerine bina edilmiştir: Allahtan başka ilah olmadığına ve Muhammedin Onun kulu ve elcisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruc tutmak, Kabeye haccetmek, Ramazan orucu tutmak
(Tirmizi, İman 3, (2612))

Resulullah (sav) vefat edinceye kadar Ramazanın son on gununde itikafa girer ve derdi ki: Kadir gecesini Ramazanın son on gununde arayın Resulullah (sav)'dan sonra, zevceleri de i'tikafa girdiler
(Muslim, İtikaf 5, (1172))

Resulullah (sav)a Kadir gecesi (Ramazan'ın neresinde?) diye sorulmuştu O, Ramazanın tamamında!diye cevap verdi
(Ebu Davud, Salat, 824, (1387))

Bir kadın Resulullah (sav)a gelerek Ben haccetmek icin hazırlık yapımştım Bana (bir mani) arz oldu ne yapayım?Ramazanda umre yap, zira o ayda umre tıpkı hacc gibidirbuyurdu
(Ebu Davud, Hacc 79, Tirmizi, Hacc 95)

Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak umidiyle ihya ederse, gecmiş gunahları affedilir
(Muslim, Musafirin 174, (769); Ebu Davud, Salat 318, (1371); Tirmizi, Savm 83)

Resulullah (sav) buyurdular ki: Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları acılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur
(Muslim, Sıyam 2, (1079))

Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gun ilave ederse, sanki yıl orucu tutmuş olur
(Tirmizi, Savm 53, (759); Ebu Davud, Savm 58, (2432))

Beş vakit namaz, bir cuma namazı diğer cuma namazına, bir Ramazan diğer Ramazana hep kefarettirler Buyuk gunah irtikab edilmedikce aralarındaki gunahları affettirirler
(Muslim, Taharet 14, (223); Tirmizi, Salat 160, (214))

Ramazan girip cıktığı halde gunahları affedilmemiş olan insanın burnu surtulsun Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu surtulsun Ben yanında zikredildigim zaman bana salat okumayan kimsesinin de burnu surtulsun!
(Tirmizi, Daavat 110, (3539))

İslam beş esas uzerine bina edilmiştir: Allahtan başka ilah olmadığına ve Muhammedin Onun kulu ve elcisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruc tutmak, Kabeye haccetmek, Ramazan orucu tutmak
(Buhari, İman 1; Muslim, İman 22 )

Oruc perdedir Biriniz birgun oruc tutacak olursa kotu soz sarfetmesin, bağırıp cağırmasın Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa ben orucluyum!desin (ve ona bulaşmasın)
(Muslim, Sıyam 164, (1161))

Kim Allah Teala yolunda bir gun oruc tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar
(Tirmizi, Cihad 3, (1624))

Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır Oradan sadece oruclular girer Oruclular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez(Tirmizinin rivayetinde şu ziyade var: Oraya kim girerse ebediyyen susamaz
(Tirmizi, Savm 5)

Kim bir orucluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır Ustelik bu sebeple oruclunun sevabından hicbir eksilme olmaz
(Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746))

Kim oruclu olduğu halde unutur ve yerse veya icerse orucunu tamamlasın Cunku ona Allah yedirip icirmiştir
(Muslim, Sıyam 171, (1155); Tirmizi, Savm 26, (721))

Zahmetsiz ganimet kışta tutulan oructur
(Tirmizi, Savm 74, (797))

Ramazan ayında, hasta veya ruhsat sahibi olmaksızın kim bir gunluk orucunu yerse, butun zaman boyu oruc tutsa bu orucu kaza edemez
(Buhari, Savm 29; Tirmizi, Savm 27, (723))

Kim Allah Teala yolunda bir gun oruc tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar
(Tirmizi, Cihad 3, (1624))

Kişinin fitnesi ehlinde, malında, cocuğunda, nefsinde ve komşusundadır Oruc, namaz, sadaka, emri bi'lmaruf ve nehyi ani'lmunker bu fitneye kefaret olur!
(Muslim, Fiten 17, (144), Tirmizi, Fiten 71, (2259))

Namaz:

“Rasulullah bir sahabeye: “Allahın huzurunda cok cok secde et, cok cok namaz kıl Cunku Allah her secde sebebiyle bir derece yukseltir ve suclarından birini affeder Buyurmuştur

“Muhakkak ki namazın terki insan icin kufur ve şirk arasında bir durumdur Yani insanı şirke veya kufre goturucudur

“Yedi yaşına varmış olan cocuğa namazı oğretin On yaşına vardığı zaman kılmazsa sıkıştırın, baskı yapın Yataklarını ayırın

“Munafıklarla bizim aramızdaki ahit namazdır Bunun icin, kim namazı terk ederse, muhakkak kufretmiştir

“Peygamberin ashabı, namazdan başka hicbir ibadetin terkini kufur saymazlardı

“Hırsızın en kotusu namazından calandır

“temizliğini guzel yapıp,

“Temizliğini guzel yapıp, namazını vaktinde kılan, ruku ve secdeleri hakkıyla yerine getiren, kalbi huşu ve hudu icerisinde bulunan kimsenin namazı beyaz ve parlak olarak arşa cıkıp der ki: “Sen beni koruduğun gibi Allah da seni korusun Namazı vaktinde kılmayan, temizliğine tam riayet etmezse, bu şekilde olan namaz siyah ve karanlık olarak goğe cıkar ve der ki: “Sen beni zayi ettiğin gibi Allah da seni zayi etsin Sonra Allahın dilediği zamana kadar orada durur, ve eski kaftan gibi onu durup yuzune carparlar

“Allah TeAla, kullarına şehadet kelimesinden sonra, namazdan daha sevgili bir ibadeti farz kılmamıştır Eğer namazdan daha sevgili bir ibadet olsa idi, onu melekler yapardı Halbuki onlar daima namaz uzeredir Bir kısım rukuda, bir kısımı secdede, bir kısmı ayakta bir kısmı da oturmaktadır

“Bir kimse bile bile, bir vakit namazını terk ederse, kafir olur (kafire benzer)

“Suyun kiri temizlediği gibi, beş vakit namaz da gunahları siler temizler

“Namaz dinin direğidironu bırakan dinini harap etmiş olur

“sahabeden birisi Rasulullah (SallAllahu Aleyhi Vesselleme) “Dinin en faziletli ameli hangisidir diye sorduklarında, Rasulullah, “vaktinde kılınan namazdır buyurmuşlardır

“Cennetin anahtarı namazdır

“Kıyamet gununde ilk once namaza bakılır Eğer şartları, rukunları tamam ise, diğer amelleri ile birlikte sahibinin yuzune carparlar

“namazı ilk vaktinde kılanın, son vaktinde kılana gore ustunluğu, ahiretin dunyaya olan ustunluğu gibidir

“Rasulullah bir sahabeye şoyle dedi: “Alahın huzurunda cok cok secde et, cok cok namaz kıl Cunku Allah, her secde sebebiyle, bir derece yukseltir ve suclarından birini affeder

“Hicbir Musluman yoktur ki, namaz vakti gelince, abdestini guzelce alıp, ruku ve huşuyu tam manasıyla yerine getirerek namazını kılsın da, bu namaz, buyuk gunahlardan olmayan gecmiş gunahlarına kefaret olmasın Ve bu kefaret omru boyunca devam edip gider

“rasulullah bir kutsi hadiste şoyle buyurmuştur: Allah Teala buyurdu ki:Ben Muhammed ummeti uzerine beş vakit namazı farz kıldım Bunları vakitlerinde kılıp gelen kimseyi de cennete koyacağımı ahdettim Namazlarına devam etmeyen kimseye ise hicbir ahdim yoktur

“Uyku sebebiyle, namazı terk etmek bir kusur sayılmaz Uyanık halde iken farzın terk ve geciktirilmesinde gunah vardır