Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Zekat İbadetinin Toplumsal Yardımlaşma Ve Dayanışmaya Olan Katkısı

Zekat İbadetinin Toplumsal Yardımlaşma Ve Dayanışmaya Olan Katkısı
0
99

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
zekat ibadetinin toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya olan katkısı nedir
zekat ibadetinin toplumsal faydaları
zekat ibadetinin toplumsal yardımlaşmaya olan katkısı
zekatın toplumsal faydaları

Zenginle fakir ortasındaki ucurumu kaldıran, aralarında dostluk ve sevgi ilişkilerini kuran zekat ve yardımlaşmadır
1 Zekat, toplumda ekonomik bir denge kurar Zenginin malından bir bolumunu fakirlere verdirerek aradaki zenginlik farkını belli bir seviyede tutar Zengin cok zengin, fakir de cok fakir olmaz
2 Zekat, ozellikle toplumun fakir, yoksul, borclu ve caresiz durumdaki kesminin imdadına ulaşan bir sosyal sigortadır İslamiyetin 1400 sene once kurduğu bu sosyal sigortayı, Hristiyan ulkeler ancak 1941 yılında kurabilmişlerdir Amerika ile İngiltere arasındaki Atlantik Antlaşması'nda, ilk defa fertler icin sosyal sigorta teşkilatı kurulması karara bağlanmıştır
3 Zekat, toplumun ekonomik acıdan kalkınma hamlesine buyuk bir destektir Cunku, paranın stok edilmesini ve bir koşede saklanmasını onleyerek yatırıma yoneltir Aksi halde her yıl zekatı verilen para, durduğu yerde azalacak ve tukenmeye yuz tutacaktır Yatırıma yoneltilen para ise, surekli iş sahaları acarak ve milli geliri artırıcı sahalara yonelerek topluma hizmet eder

4 Zekat, orta direkdenilen zenginle fakir arası bir tabakanın varlığını guclendirir, sayısını artırır Fakirlerin bu orta tabakaya gelebilmelerini sağlar Boylece toplumu ayakta tutan bu tabaka toplumun gecim derdini azaltır, piyasayı hareketlendirir Boylece toplumu piyasayı hareketlendirir Boylece, Allah'ın yasaklamış olduğu, malın sadece zenginlerin elinde dolaşmasıhali de ortadan kalkmış olur Orta sınıf, zenginfakir arasındaki ucurumu kapatır en azından azaltır
5 İnsanlar arasındaki dayanışma ve yardımlaşma duygusunu canlandıran zekat, toplumdaki ahenk ve uyumu sağlar Bir toplumun sağlam ve guclu olabilmesi icin, insanların birbirini sevmeleri gerekir Ceşitli insan gurupları arasında sevgiyi ayakta tutma ise, maddi dayanışma ile sağlanır Birbirlerine maddi yardımlaşmada bulunan insanlar arasındaki sıcak ve samimi yaklaşım, toplşum duşmanlarının etkisiylekolay kolay sarsılamaz Peygamberimiz de, Zekat, İslma'ın koprusudurbuyurarak bu konuyu ifade etmişlerdir İnsanlar arasındaki sosyal sınıf farklarına bir tepki olarak ortaya cıkan zararlı ideolojiler de bu sebeple zekata, sadakaya, yardıma onem veren Muslumanlar arasında fazla yayılamamaktadır
6 Zekat, sosyal yapıyı ayaklanmalardan, ihtilallerden ve kargaşalardan koruyan bir sigortadır Gercekten de dunya tarihine bir goz atacak olursak, butun fesatların, ihtilallerin ve kotu davranışların iki cumleden cıktığını gorururz Birincisi, Ben tok olayım da, başkası aclıktan olurse olsun, bana ne!İkincisi, Sen zahmetler icinde boğul ki, ben nimetler ve lezzetler icinde rahat edeyim; sen calış, ben yiyeyim, senden emek, benden yemek!

İşte, insanlık alemini zelzelelere maruz bırakarak yıkılmaya yaklaştıran bu anlayışı yok edip kokunu kazıyan, ancak zekattır
7 Zenginle fakir ortasındaki ucurumu kaldıran, aralarında dostluk ve sevgi ilişkilerini kuran zekat ve yardımlaşmadır Eğer zekat ve yardımlaşma kalkar; maddeci bir anlayışla, yardımlar bile ağır karşılıklar beklenerek yapılırsa, iki kesimin arası gerginleşir, ilişki kopar, duşmanlıkduyguları canlanır Bu yuzden de fakirlerden zenginlere saygı, itaat ve sevgi yerine; ihtilal cığşıkları, kıskanclık bağırtıları, kin ve nefret homurtuları yukselir Zenginlerden fakirlere de, merhamet yardım, taktif yerine; zulum baskı ve hakaretler yağar Zenginler, sahip oldukları imkanlar sebebiyle tevazu ve merhametle davranmaları gerekirken; buyukluk ve gururla kasılıyorlar Fakirlerin durumu ise, kendilerine yardım ve merhamet edilmesini gerektirirken, ezilmelerine ve sefalete duşmelerine sebep oluyor
İşte, butun dunyada gorulmekte olan bu acıklı durumun ortadan kaldırıılabilmesi icin, zekat, sadaka ve diğer benzeri ibadetlerin uygulanması gerekir Demek oluyor ki zekat, toplum hayatına da dirlik ve duzenlik getiren cok hayırlı bir Allah emridir

858,505Konular
982,660Mesajlar
33,047Kullanıcılar
felix66668Son üye
Üst Alt