Zeki Alasya Kimdir ? 51177 51177 zekialasyakimdir5c5a500a6bd5czekialasyakimdir5c5a500a6bd5c 183 275 Zeki Alasya Kimdir ? imagesjpg51177 Zeki Alasya Kimdir ? imagesjpg51177 AKILLI ALASYA KİMDİR? 18 Nisan 1943 İstanbul doğumlu olan Akıllı Alasya Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa’nın yeğenidir Robert Kolejiden mezun olan meşhur oyuncu, sanat hayatına 1959′da MTTB tiyatrosunda adım attı Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan daha sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları aralarında yer aldı Film çevirmeye 1973′ten sonradan başlayan Akıllı Alasya Metin Akpınar ile birlikte Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular İkili çoğu film çevirdi ve Zeki Alasya 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca Devlet Sanatçısı unvanı aldı Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmleriyle eşleştirilmiş bir komedyen olarak ün kazandı, Ilk yönetmenlik deneyiminide yaşadığı kariyerinde kayda değer yere sahip 1977 ve sonrası filmleri olan Aslan Kayınbirader, Sivri Akıllılar, Caferin Çilesi, Petrol Kralları, Doktor, Köşe Kapmaca, Vay Başımıza Gelenler ve Elveda Dostum yer alır Akıllı Alasya, Akasya Durağı dizisinde Nuri Baba karakterini canlandırmıştır Son olarak Kanal D ekranlarında yayımlanmış Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterini canlandırmıştır