Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Zerdeçal obezite üzerinde etkili mi?

Zerdeçal obezite üzerinde etkili mi?
0
130

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Ölçüsüz kiloluk, obezite ve buna bağlı metabolik illetler insan sıhhati için büyük bir tehdit olarak kıymetlendirilmektedir. Son devirlerde, besinlerde bulunan fitokimyasallar sıhhat üzerinde potansiyel yararları olduğu için kanser, kardiyovasküler hastalık, inflamatuvar ve obezite üzere birçok metabolik illetlerin önlenmesi maksadıyla keşfedilmiştir. Sair yandan doğal olarak oluşan fitokimyasallar sınıfından olan ve kateşinler, antosiyaninler, resveratrol, kurkumin üzere etken hususları içeren polifenollerin; güç metabolizması, adipozite ve obezite ile ilgili fizyolojik ve moleküler yolağı düzenlediği görülmüştür.

Zerdeçal zencefilgiller familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal ve onun etken hususu kurkumin, hem yemek yerküresinde hem de tıp yerküresinde / bilim yerküresinde büyük ilgi gören bir baharattır. Kurkuminin kaynağı olan zerdeçalın medikal özellikleri yüz yıllardır bilinmektedir ama son vakitlerde kesin tesir mekanizması üzerine yapılan araştırmalar artmıştır.

Kurkuminin biyoyararlanımı, ağızdan alındığında düşük seviyede kalmaktadır. Sindirim kanalından emilerek karaciğere gelen etken hususun metabolize olarak tesirini yitirmesi, bağırsaklardan metabolize olmadan atılması, fizyolojik pH'taki istikrarsızlık, sudaki düşük çözünürlük ve süratli metabolizma, kurkuminin düşük oral biyoyararlanımı ile sonuçlanmaktadır.

Bu tesir azlığının nedenlerini maddelendirecek olursak;

✓Sindirim kanalından emilerek karaciğere gelen etken hususun metabolize olarak tesirini yitirmesi,

✓Bağırsaklardan metabolize olmadan atılması.

✓Fizyolojik pH'taki istikrarsızlık, sudaki düşük çözünürlük ve süratli metabolizma, kurkuminin düşük oral biyoyararlanımı ile sonuçlanmaktadır.

Kurkuminin biyoyararlanımı yaklaşık % 4 - 5 nispetindedir.

Zerdeçal ekstraktı kullanan kişilerde kilo kaybı ve diyabetin tesirlerini ölçen birçok klinik çalışma bulunmaktadır;

•American Diabetes Association mecmuasında yayınlanan 9 aylık bir çalışma, kurkuminin kilo verme tesiri olduğunu doğrulamaktadır. Prediabetli 240 iştirakçi ile yapılan bu çalışmada tüm iştirakçilere rastgele olarak 9 ay boyunca kurkumin yahut plasebo kapsülleri verilmiştir. Kurkumin tedavisinden sonra Tip 2 diabetes mellitus (T2DM) ilerlemesini kıymetlendirmek ve T2DM'ye ilerleyen iştirakçi sayısını belirlemek için müdahale sırasında 3,6 ve 9 aylık ziyaretler yapılmıştır. Tedaviden 9 ay sonra plasebo kümesindeki hastaların yalnızca %16,4'ünde T2DM olmazken, Kurkumin ile tedavi edilen kümede T2DM tanısı konan hiçbir hastaya rastlanılmadığı bildirilmektedir (Chuengsamarn et al.,2012).

Kurkumin öbeğinin adiponektin seviyelerinde ve pankreas hücresi işlevlerinde düzelmeyi arttırdığı da gözlemlenmiştir. Adiponektin ise, kilo vermeye yardımcı olan ve birebir devirde göğüs kanseri riski düşük olan yağ hücreleri tarafından salınan antienflamatuvar bir hormondur (Aggarwa et al.,2010; Chuengsamarn et al.,2012; Holubkova et al.,2012).

Zerdeçal yerlerin plasebo ortamlara kıyasla, kilo ve vücut yağını kaybettiği ve bel etrafındaki yağını azalttığı gözlemlenmiştir (Amin et al.,2015; Nazawi et al.,2013). Kurkumin uygulanan öbekte plasebo kümesine nazaran 2,6 kat daha çokça kilo kaybı gözlemlenmiştir.

Obezite kronik düşük kademeli metabolik inflamasyon ile karakterizedir ve preadiposit farklılaşmasının denetimi ile düzenlenebilir. Yani yapılan çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda Kurkumin obezitedeki yağ dokusu üzerinde tesirlidir de denilebilir. Bu nedenle, anti-inflamatuar etkinliklere sahip olan kurkumin üzere beslenme faktörleri, Obezitede yararlı manada kıymet taşımaktadır.

 

Similar threads

Kilo kaybı için diyet ve egzersiz programları mevcut olmasına rağmen, ilerleme genellikle çok yavaş olmakta ve hayal kırıklığı yaratmaktadır. Son zamanlarda, gıdalarda bulunan fitokimyasallar sağlık üzerinde potansiyel yararları olduğu için kanser, kardiyovasküler hastalık, inflamatuvar ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
Köri tozunun temel öğelerinden olan zerdeçal batıda daha çok baharat olarak kullanılmasına karşın Asya’da uzun vakitten beri doğal ilaç olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal ayrıyeten Asya’da mide ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Besinlerin antioksidan kapasitesini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
Kuvvet ve besin öğesi içeriği Krill taze yükte %10-11 protein, %2-6 yağ, %0.3-0.6 karbonhidrat, %2 kitin ve %3-4 kadar mineral içermektedir. Lipit içeriği cinsiyete nazaran büyük farklılıklar göstermektedir. Erkek krill %2-4 yağ, dişi krill ise %5-6 yağ içerir (Clarke et al., 1980). Kuru yükte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
Şişmanlık Nedir, Nedenleri ve Komplikasyonları Nelerdir? Yerküre Sıhhat Örgütü’nün sıhhat raporunda şişmanlık, vücutta çokça ölçüde yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sıhhat sorunu olarak tanımlanmaktadır. Ölçüsüz besin alımı, hareketsiz ömür, genetik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
Halk arasında ‘bunun annesi de kiloluydu, o kadar yiyip spor yapmazsan böyle katmer katmer göbeğin olur, doğduğunda da kiloluydu’ söylemleri obezite nedenlerinden sayılır. Aslında bu efsane mitlerde küçükte bir pay yok değildir. DSÖ obeziteyi; genetik ve çevresel etmelerin, bireyin yağ dokusuna...
Cevaplar
0
Görüntüleme
63
858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt