Zerdeçal içeriğindeki cucurmin maddesi sayesinde hastalıklara karşı oldukça yararlıdır. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlaması, şeker hastalığına iyi gelmesi ve kasları güçlendirmesi zerdeçalın faydaları arasındadır. Özellikle Hindistan, Çin ve Endonezya’da yetişmesi sebebiyle bu ülkelerin gerek mutfağında gerekse tıbbi alanlarında kullanılan bir bitkidir.
ZERDEÇAL FAYDALARI NELERDİR?
Yüzyıllardan beri faydaları bilinen zerdeçal, hastalıklara karşı kullanılmasının yanında yemeklere de ayrı bir tat katmıştır. Zerdeçalın çok faydalı bir bitki olması sebebiyle yemeklerinizde baharat olarak kullanabilirsiniz. İşte zerdeçalın faydalarından bazıları:
Zerdeçalın etken maddesi cucurmindir. Cucurmin sağlık için oldukça faydalıdır. Zerdeçalın birçok hastalığa iyi gelmesinin sebebi bir nevi bu maddedir. Potasyum, bakır, demir, manganez gibi mineral maddelerin yanı sıra B6, C ve E vitaminlerini içerir. Zengin içeriği sayesinde kas ağrılarına iyi gelir. Uykuyu düzenler. Depresyonu engeller.
Kansere karşı koruma sağlar. İçeriğinde kanseri önemli ölçüde önleyen kukurmin (cucurmin) adlı madde bulunur. Bu sayede kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Kolon kanseri, cilt kanseri ve göğüs kanseri gibi kanser türlerine karşı oldukça faydalı bir bitkidir. Prostat kanserine karşı koruma sağlamasının yanında prostat kanseri olan hücrelerin büyümesini yavaşlatır. Yapılan araştırmalara göre radyasyon kaynaklı kanserlere karşı koruma sağladığı ortaya çıkmıştır. Lösemi yani kan kanserine karşı faydalıdır. Çocuklukta lösemiye yakalanma oranını düşürür.
Şeker hastalığına iyi gelir. Diyabetin olumsuz etkilerini yok eder. Tek başına yada karabiber ile birlikte kullanılarak şeker hastalığına yarar sağlar. İnsülin direncini azaltır. Kan şekerini dengeler.
Gribe yakalanma riskini azaltır. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara karşı korur. Bu hastalıklara karşı korunmak için bir bardak ılık sütün içine bir çay kaşığı zerdeçal tozu eklenir. İyice karıştırılarak içilir. Hazırlanan karışım ile öksürük, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlanabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Romatizma ağrılarına iyi gelir. Kemik ve eklem ağrılarına karşı yarar sağlar. Hafif eklem ağrılarının yanı sıra eklem iltihabına da iyi gelir. Romatizma, osteoartrit ve romatoid artrit için faydalı bir bitkidir.
Sindirim sistemini rahatlatır. Ülseratif kolit gibi bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide ekşimesi ve hazımsızlığı yok eder. Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına yarar sağlar. Fakat mide rahatsızlıkları için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı miktarda tüketildiğinde mideye yarar yerine zarar verebilir.
Kalbi korur. Kalp hastalığı, kalp damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara yarar sağlar. Araştırmalara göre zerdeçal tüketen kişilerin kalp damarlarında daha az plak oluşumu görülerek daha az tıkanıklık olur. Kalp dostudur.
Hafızayı kuvvetlendirir. Öğrenme kabiliyetini arttırarak kolay öğrenmeye yardım eder. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir. Unutkanlık ve alzheimer’a karşı iyi gelir. Beyne iyi gelerek beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruma sağlar. Hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur.
İlginizi Çekebilir: Sarı Kantaron Faydaları
Zerdeçalın Faydaları
Zerdeçalın Faydaları
ZERDEÇAL NASIL KULLANILIR?
Zerdeçal çayı hazırlanarak kullanılır. Zerdeçal çayı yapımı oldukça kolaydır. Tadını beğenmezseniz tarçın, bal, limon yada zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz.
Zerdeçal yemeklerde kullanılır. Tatlı yiyecekler dışında neredeyse tüm yemeklere ilave edilir. Sebze ve et yemeklerine ilave edilir. Özellikle kabak ve karnabahar ile tüketilir. Ayrıca kahvaltılarda yumurtanın üzerine dökülür.
ZERDEÇALIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Karaciğere de büyük fayda sağlar.
Antioksidan özelliği vardır.
Safra kesesi rahatsızlığına yarar sağlar.
Kolesterolü dengeleyici özelliği vardır.
İdrar söktürücü olması zerdeçalın faydaları arasındadır.
Ciltteki yaraların kolay iyileşmesini sağlar. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
Depresyona karşı adeta bir antidepresan görevi görür.
Baş ağrılarına iyi gelir.
Saç dökülmesi, saçkıran gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.
Ağız yaralarına karşı iyi gelir.
Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eder.
ZERDEÇAL ZAYIFLATIR MI?
İçeriğindeki cucurmin maddesi sayesinde safranın akışı desteklenir. Bunun sonucunda vücuttaki yağ yakımı arttırır. Metabolizmayı hızlandırır. Yağlı yemeklerden sonra yada yağlı yemeklerle birlikte tüketilerek sindirime yardımcı etkisi arttırılabilir. Bu sayede zerdeçal ile zayıflama sağlanır.
ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR?
Öncelikle yapılan yemeklerde, turşularda baharat olarak kullanmak mümkündür. Hatta keklerde bile kullanabilirsiniz. Özellikle zerdeçallı pilav herkesin denemesi gereken bir yemektir.
Dana, kuzu gibi çeşitli et yemeklerinde kullanılabilir.
Yemeklerde ve salatalarda baharat olarak tüketilir.
Yemeklerde ağız tadınıza göre 1-2 çay kaşığı zerdeçalı baharat olarak kullanmanız mümkündür. Baharat eklediğiniz birçok yemeğe ilave edebilirsiniz. Örneğin kısır, dolma ve hatta köftelerin içine koyabilirsiniz.
Balla karıştırarak zerdeçal tüketebilirsiniz. Sadece 1-2 çay kaşığı zerdeçal ile kanser başta olmak üzere birçok hastalığa şifa bulabilir, birçok hastalığı ise önleyebilirsiniz.
Ayrıca zerdeçalı, zerdeçal çayı veya zerdeçal maskesi olarak da kullanabilirsiniz.
ZERDEÇALIN ZARARLARI NELERDİR?
Bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yoktur. Fakat bilindiği gibi her şeyin fazlası zarardır, bu yüzden zerdeçalın da aşırı kullanımından kaçınmak gerekir.
İlginizi Çekebilir: Cinsel İsteksizlik İçin Şifalı Bitkiler
Aşırı miktarda kullanılırsa mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir.
Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Bazı kişilerde ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.
Safra kesesinde taş olan kişiler kullanmaktan kaçınmalıdırlar.
Karaciğer iltihabı olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez.
Zerdeçal kullanacak olan hamile kadınlar doktora danışarak tüketmelidir.
ZERDEÇAL FAYDALARI NELERDİR?
Yüzyıllardan beri faydaları bilinen zerdeçal, hastalıklara karşı kullanılmasının yanında yemeklere de ayrı bir tat katmıştır. Zerdeçalın çok faydalı bir bitki olması sebebiyle yemeklerinizde baharat olarak kullanabilirsiniz. İşte zerdeçalın faydalarından bazıları:
Zerdeçalın etken maddesi cucurmindir. Cucurmin sağlık için oldukça faydalıdır. Zerdeçalın birçok hastalığa iyi gelmesinin sebebi bir nevi bu maddedir. Potasyum, bakır, demir, manganez gibi mineral maddelerin yanı sıra B6, C ve E vitaminlerini içerir. Zengin içeriği sayesinde kas ağrılarına iyi gelir. Uykuyu düzenler. Depresyonu engeller.
Kansere karşı koruma sağlar. İçeriğinde kanseri önemli ölçüde önleyen kukurmin (cucurmin) adlı madde bulunur. Bu sayede kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Kolon kanseri, cilt kanseri ve göğüs kanseri gibi kanser türlerine karşı oldukça faydalı bir bitkidir. Prostat kanserine karşı koruma sağlamasının yanında prostat kanseri olan hücrelerin büyümesini yavaşlatır. Yapılan araştırmalara göre radyasyon kaynaklı kanserlere karşı koruma sağladığı ortaya çıkmıştır. Lösemi yani kan kanserine karşı faydalıdır. Çocuklukta lösemiye yakalanma oranını düşürür.
Şeker hastalığına iyi gelir. Diyabetin olumsuz etkilerini yok eder. Tek başına yada karabiber ile birlikte kullanılarak şeker hastalığına yarar sağlar. İnsülin direncini azaltır. Kan şekerini dengeler.
Gribe yakalanma riskini azaltır. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara karşı korur. Bu hastalıklara karşı korunmak için bir bardak ılık sütün içine bir çay kaşığı zerdeçal tozu eklenir. İyice karıştırılarak içilir. Hazırlanan karışım ile öksürük, soğuk algınlığı ve gribe karşı koruma sağlanabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Romatizma ağrılarına iyi gelir. Kemik ve eklem ağrılarına karşı yarar sağlar. Hafif eklem ağrılarının yanı sıra eklem iltihabına da iyi gelir. Romatizma, osteoartrit ve romatoid artrit için faydalı bir bitkidir.
Sindirim sistemini rahatlatır. Ülseratif kolit gibi bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide ekşimesi ve hazımsızlığı yok eder. Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına yarar sağlar. Fakat mide rahatsızlıkları için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı miktarda tüketildiğinde mideye yarar yerine zarar verebilir.
Kalbi korur. Kalp hastalığı, kalp damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara yarar sağlar. Araştırmalara göre zerdeçal tüketen kişilerin kalp damarlarında daha az plak oluşumu görülerek daha az tıkanıklık olur. Kalp dostudur.
Hafızayı kuvvetlendirir. Öğrenme kabiliyetini arttırarak kolay öğrenmeye yardım eder. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir. Unutkanlık ve alzheimer’a karşı iyi gelir. Beyne iyi gelerek beyin fonksiyonlarını geliştirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruma sağlar. Hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur.
İlginizi Çekebilir: Sarı Kantaron Faydaları
Zerdeçalın Faydaları
Zerdeçalın Faydaları
ZERDEÇAL NASIL KULLANILIR?
Zerdeçal çayı hazırlanarak kullanılır. Zerdeçal çayı yapımı oldukça kolaydır. Tadını beğenmezseniz tarçın, bal, limon yada zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz.
Zerdeçal yemeklerde kullanılır. Tatlı yiyecekler dışında neredeyse tüm yemeklere ilave edilir. Sebze ve et yemeklerine ilave edilir. Özellikle kabak ve karnabahar ile tüketilir. Ayrıca kahvaltılarda yumurtanın üzerine dökülür.
ZERDEÇALIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Karaciğere de büyük fayda sağlar.
Antioksidan özelliği vardır.
Safra kesesi rahatsızlığına yarar sağlar.
Kolesterolü dengeleyici özelliği vardır.
İdrar söktürücü olması zerdeçalın faydaları arasındadır.
Ciltteki yaraların kolay iyileşmesini sağlar. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
Depresyona karşı adeta bir antidepresan görevi görür.
Baş ağrılarına iyi gelir.
Saç dökülmesi, saçkıran gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.
Ağız yaralarına karşı iyi gelir.
Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eder.
ZERDEÇAL ZAYIFLATIR MI?
İçeriğindeki cucurmin maddesi sayesinde safranın akışı desteklenir. Bunun sonucunda vücuttaki yağ yakımı arttırır. Metabolizmayı hızlandırır. Yağlı yemeklerden sonra yada yağlı yemeklerle birlikte tüketilerek sindirime yardımcı etkisi arttırılabilir. Bu sayede zerdeçal ile zayıflama sağlanır.
ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR?
Öncelikle yapılan yemeklerde, turşularda baharat olarak kullanmak mümkündür. Hatta keklerde bile kullanabilirsiniz. Özellikle zerdeçallı pilav herkesin denemesi gereken bir yemektir.
Dana, kuzu gibi çeşitli et yemeklerinde kullanılabilir.
Yemeklerde ve salatalarda baharat olarak tüketilir.
Yemeklerde ağız tadınıza göre 1-2 çay kaşığı zerdeçalı baharat olarak kullanmanız mümkündür. Baharat eklediğiniz birçok yemeğe ilave edebilirsiniz. Örneğin kısır, dolma ve hatta köftelerin içine koyabilirsiniz.
Balla karıştırarak zerdeçal tüketebilirsiniz. Sadece 1-2 çay kaşığı zerdeçal ile kanser başta olmak üzere birçok hastalığa şifa bulabilir, birçok hastalığı ise önleyebilirsiniz.
Ayrıca zerdeçalı, zerdeçal çayı veya zerdeçal maskesi olarak da kullanabilirsiniz.
ZERDEÇALIN ZARARLARI NELERDİR?
Bilinen büyük bir zararı veya yan etkisi yoktur. Fakat bilindiği gibi her şeyin fazlası zarardır, bu yüzden zerdeçalın da aşırı kullanımından kaçınmak gerekir.
İlginizi Çekebilir: Cinsel İsteksizlik İçin Şifalı Bitkiler
Aşırı miktarda kullanılırsa mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir.
Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Bazı kişilerde ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.
Safra kesesinde taş olan kişiler kullanmaktan kaçınmalıdırlar.
Karaciğer iltihabı olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez.
Zerdeçal kullanacak olan hamile kadınlar doktora danışarak tüketmelidir.