Zencefille aynı familyadan olan zerdeçal genellikle toplumumuzda yemeklere lezzet ve renk vermek amacıyla kullanılmakta.. Peki biz bu baharatın faydalarını ne kadar biliyoruz işte zerdeçal hakkında bilmediklerimiz...
*Demir, potasyum, B6 ile C vitamini, manganez ve değerli mineraller içermektedir.Kolon kanseri, meme kanseri ile cilt kanserinin ve prostat kanserinin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. İçeriğinde yer alan kurkumin ayrıca kansere yakalanan kişilerde kanser hücrelerinin yayılmasını da geciktirmektedir.
*İlerleyen yaş ile birlikte gelen bunama ve Alzheimer’a yakalanma riskini büyük oranda azaltmaktadır.
*Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
*Zerdeçal, anti enflamatuar özellikleri yardımıyla osteoarterit ve romatoid arteritsorunlarını giderebilir. Buna ek olarak, zerdeçalın antioksidan özelliği hücrelere zarar veren serbest radikalleri yok eder. Bunun yanında hafif eklem ağrılarına, romatizma ağrılarına ve iltihaplara iyi gelir, ağrıları giderici etkide bulunur.
*Ayrıca araştırmalar gıda olarak zerdeçalın kolesterol seviyesini dengelediğini ortaya koymuştur.
*Zerdeçal tozu ideal vücut ağırlığının korunması için çok faydalı olmaktadır. Obezite ve diğer kilo ilgili hastalıkları tedavi amaçlı olarak zerdeçal çayı kullanılabilir. Yemek esnasında bir çay kaşığı zerdeçal tozu tüketmek yeterli olacaktır.
*Safra kesesine inanılmaz faydaları vardır, şişkinlik ve gaz sorunlarını giderebilir.Çiğ bir şekilde zerdeçal tüketimi sindirim sistemi sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olabilmektedir.
Zerdeçal aşırı kullanılmadığı sürece sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bunun yanında bünyeye göre yan etkileri değişebilir. Genelde tüketimine dikkat edilmesinde fayda var. Aşırı ve yanlış kullanılması durumunda sağlık sorunlarıyla kaşılaşmak mümkün işte bunlardan bir kaçı;
-
Baharatlara karşı duyarlı kişilerde kramp ve gaz sorunlarına neden obilir. -
Aşırı kullanılması durumunda kalp çarpıntısına neden olabilir. -
Çok fazla tüketildiğinde kusmaya neden olabilir. -
Kanama bozukluğu olan kişilerin uzak durması gereken bir besin kaynağıdır. Kanı incelttiği için ameliyat olacak veya yeni ameliyat olmuş hastalarda geçici süre uzak durmalıdırlar. -
Karaciğer hastalarının doktorlarına danışarak tüketmeleri önerilir. -
Diyabet hastalarına faydalıdır ama kullanımına ve dozuna dikkat edilmelidir. -
Aşırı kullanım, kan hücrelerine zarar verebilir. -
Gebe anne adaylarının ve çocukların tüketimini doktor veya diyetisyen kontrolünde tüketmelerini öneririm.