Seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok olan zeytinyağı bamya, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile herkes tarafından yenmesi gereken sebzelerin başında geliyor. Dünyada gombo, ochro ve bayan parmağı gibi farklı isimlerle de anılan bamya, uzun süre tok tutucudur. Bu sebeple kilo vermek isteyenler zeytinyağlı bamya yemeğini diyetlerine dahil edebilirler. Bol limon eşliğinde nefis bir lezzete dönüşen zeytinyağlı bamya tarifine hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bamya, yaz aylarının en çok tercih edilen sebzelerinden. Ancak bu şifa deposu sebzeyi dondurucuya atanlar ya da kurutanlar kış ayında da tüketebilme şansına sahip. Yüksek besin değerleri ve az kolrisi ile diyet listelerinin vazgeçilmezlerinden olan bamya, yapılışı oldukça pratik zeytinyağlı tariflerdendir. Zeytinyağlı bamya tarifi için ilk olarak malzeme listesinden başlayalım. İşte zeytinyağlı bamya yapımı…
Zeytinyağlı Bamya Malzemeleri
- 1 kilogram bamya
- 2 adet soğan
- 4 diş sarımsak
- 3-4 adet domates
- Yarım limon suyu
- 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Zeytinyağlı Bamya Tarifi
- Bamyanın sapları bıçak yardımı ile kesilir. Daha sonra bol suda yıkanır ve süzgece alınır.
- Soğan ve sarımsaklar küçük küçük doğranır. Kabukları soyulan domatesler rendelenir.
- Tencereye zeytinyağı alınır üstüne soğan, sarımsak ilave edilerek sararana kadar kavurulur.
- Salça ve rendelenmiş domatesler de eklenerek bir müddet pişirilir.
- Zeytinyağlının alt sosu kıvam aldığında bamyalar ilave edilir. Daha sonra tuz ve sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Yaklaşık 20-25 dakika kadar orta ateş üzerinde sebzeler pişirilir.
- Sebzeler yumuşamaya başladığında toz şeker ve limon eklenir. 5 dakika daha pişirilir.
- Bamya piştiğinde ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
- Dondurulan bamyaların buzu çözülmeden pişiriniz.
Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Bamyanın Püf Noktaları
Bamya yemeğinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta yemeğin sümüklenmesini engellemek olacaktır. Bunun için limon suyunu muhakkak ekleyin. Ayrıca bamyaları soteleyerek bu durumun önüne geçebilirsiniz. Baş kısımlarını koni şekilde kesmekte önemlidir. Baş kısmını tamamen kopartırsanız istenmeyen o kıvamı alma riski de artacaktır.