iltasyazilim
FD Üye
zonguldak'ın yemekleri,zonguldağın yöresel yemekleri,zonguldak yemekleri,zonguldak ın meşhur yemekleri
Zonguldak'a Ait Yemekler: Uğmaç Çorbası, Cevizli Dolma, Yaprak Sarma, Malay
Bölgesel Damak Zevki: Çaycuma Yoğurdu, KdzEreğli Osmanlı Çileği, KdzEreği Pidesi, Devrek Simidi, Cevizli Ekmek, Beyaz Baklava
Yöre mutfağında tartma unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir Zonguldak ormanlarında olur ya dünyanın en nefis kestanesi kuzu kestanesiyetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak tuzlamatam olarak fırında kavrulmasıyla kavşak, çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır Ülkemizde sadece KdzEreğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı ur içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir
Uğmaç Çorbası
Malzemesi
6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuz
Yapılışı
Un iki kadeh su ile ayrıntılarıyla ovulur Tel tel dökülmesi sağlanır Bir bardak su, bir arz tuz atılarak kaynatılır Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye dek kaynatılır İçine süt ilave edilir, tuzu denetleme edilir Servis sıcak yapılır İstenirse, üstüne nane serilebilir
Cevizli Dolma
Malzemesi
250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuzlu, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan akıcı yağ, yatırım ekmek kaşığı salça
Yapılışı
Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye değin kavrulur, salça konur Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır Kaynamış olan bu harç, bulgurun üzerine dökülür ve kabarması beklenir İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır
Yaprak Sarma
Malzemesi
300 gr Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 15 su bardağı pirinç, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, akarsu otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates ya da 1 çorba kaşığı salça, taze veya salamura üzüm yaprağı
Yapılışı
Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz minik küçük doğranır (kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuzlu, karabiber ve yarım nehir bardağı değişken yağ konur karıştırılır Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına özen gösterilir Tencereye ya da güvece yerleştirilen sarmaların üstüne harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir Pişen sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır
Malay
Ocakta kaynamakta olan su tenceresine ağır ağır darı unu katılır ve sürekli karıştırılır Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla ufak parçalar halinde dökülür Üstüne süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz kızdırılmış tereyağ veya pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağlı; ufak parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz yağı dökülür Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üzerine dökülür *
Zonguldak'a Ait Yemekler: Uğmaç Çorbası, Cevizli Dolma, Yaprak Sarma, Malay
Bölgesel Damak Zevki: Çaycuma Yoğurdu, KdzEreğli Osmanlı Çileği, KdzEreği Pidesi, Devrek Simidi, Cevizli Ekmek, Beyaz Baklava
Yöre mutfağında tartma unlu (buğday ve mısır unu) mamullerden yapılan yemek türlerindedir Zonguldak ormanlarında olur ya dünyanın en nefis kestanesi kuzu kestanesiyetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak tuzlamatam olarak fırında kavrulmasıyla kavşak, çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirildiği gibi kurutularak da saklanır Ülkemizde sadece KdzEreğli'de yetişen Osmanlı Çileği, orman altı ur içinde yer alan dağ çiçeği, kızılcık (kiren), kuşburnu, böğürtlen, fesleğen, nane, defne, karayemiş, ahlat yöre mutfağında değişik kullanma biçimlerinde değerlendirilmektedir
Uğmaç Çorbası
Malzemesi
6 kaşık un, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 su bardağı su, tuz
Yapılışı
Un iki kadeh su ile ayrıntılarıyla ovulur Tel tel dökülmesi sağlanır Bir bardak su, bir arz tuz atılarak kaynatılır Kaynamakta olan suya un karıştırılarak atılır, pişinceye dek kaynatılır İçine süt ilave edilir, tuzu denetleme edilir Servis sıcak yapılır İstenirse, üstüne nane serilebilir
Cevizli Dolma
Malzemesi
250 gr ceviz, 2 su bardağı bulgur, 1 adet büyük baş soğan, tuzlu, karabiber, kimyon, maydanoz 1 fincan akıcı yağ, yatırım ekmek kaşığı salça
Yapılışı
Rendelenmiş soğan, yağda pembeleşinceye değin kavrulur, salça konur Yatırım su bardağı su konularak kaynatılır Kaynamış olan bu harç, bulgurun üzerine dökülür ve kabarması beklenir İçine dökülmüş ceviz, tuz, baharat ve maydanoz konulup karıştırılır
Yaprak Sarma
Malzemesi
300 gr Kıyma (koyun ve dana eti karışık) 15 su bardağı pirinç, 1 adet büyük baş soğan, tuz, karabiber, maydanoz, akarsu otu, yeteri kadar margarin 2 adet domates ya da 1 çorba kaşığı salça, taze veya salamura üzüm yaprağı
Yapılışı
Soğan, domates (kabukları soyulmuş), dereotu, maydanoz minik küçük doğranır (kıyılır), içine kıyma,pirinç,tuzlu, karabiber ve yarım nehir bardağı değişken yağ konur karıştırılır Elde edilen dolma içi üzüm yaprağına sarılır Sarılan dolmaları, sarmaların parmak inceliğinde ve küçük olmasına özen gösterilir Tencereye ya da güvece yerleştirilen sarmaların üstüne harcan suyu ve margarin konularak orta ateşte pişirilir Pişen sarmaların üzerine sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılan sos (salça, kırmızı biber) gezdirilerek sıcak servis yapılır
Malay
Ocakta kaynamakta olan su tenceresine ağır ağır darı unu katılır ve sürekli karıştırılır Elde edilen katı bulamaç yayvan kaplara kaşıkla ufak parçalar halinde dökülür Üstüne süt şeker, 8toz şeker) dövülmüş ceviz kızdırılmış tereyağ veya pekmez dökülerek tatlı malay; kıkırdak, dövülmüş ceviz, tereyağlı; ufak parçalar halinde doğranmış kavrulmuş kazciğeri, kaz yağı dökülür Yörede ceviz bol olduğundan geçmişte cevizden elde edilen yağ ile tafta (yağı çıkarılan ezilmiş dövülmüş ceviz kırıkları) malayın üzerine dökülür *