4 Bezeden 40 Katlı Tek Seferde İki Tepsi Havuç Baklava Dilimi Tarifi İçin Malzemeler
Hamur malzeme
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı yoğurt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 fiske tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 2.5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 3 su bardağı un yaklaşık (markalardan dolayı daha az yada fazla alabilir)
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz(fındık yada fıstık da kullanabilirsiniz)
- 2 paket 200 gram lık nişasta
- Üstüne dökmek için
- 150 gram eritilmiş margarin
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 4 su bardağı şeker
- 3 5 su bardağı su
- Çeyrek limonun suyu
4 Bezeden 40 Katlı Tek Seferde İki Tepsi Havuç Baklava Dilimi Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle şerbet yapılır. Şeker su ve limon suyu karıştırarak ocağa alalım. Orta ateşte kaynatalım.
- Kaynadıktan sonra yine 30 dakika daha kaynatıp kıvam alması sağlanır (Şerbet biraz koyu olacak) ocaktan alalım soğumaya bırakalım.
- Hamur için olan malzemeler un hariç karıştıralım. Sonra un yavaş yavaş ekleyerek iyice yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim bezeye ayıralım. Bezelerin üstüne temiz bir bez kapatalım hamur kurumasın.
- İlk bezeyi tezgaha alalım üzerine ve altına bol nişasta dökelim merdane veya oklavayla normal bir fırın tepsisinden birazcık büyük şekilde açalım (Çok inceltmeye uğraşmayın)
- Sonra üzerine bolca nişasta dökelim. Bir köşesi ortaya kadar katlayalım katlanan yere tekrar bolca nişasta dökelim.
- Karşı köşesine aynı şekilde katlayıp tekrar üstüne bolca nişasta dökelim.
- Sonra kalan 2 köşeden biri ortaya doğru katlanıp tekrar bolca nişasta dökelim.
- Kalan son kenar da katlanıp üzerine bolca nişasta dökelim (Yani katladığımız her katın üzerine nişasta dökeceğiz).
- Elde edilen kareyi uçlarını ortada birleştirip zarf gibi tekrar kapatalım ve ters çevirelim.
- Bir köşeye alıp üzerini temiz bir bezle kapatalım (Fotoğrafta ayrıntılı var)
- Diğer bezelerede aynı işlemi uygulayalım. Üzerine bez örtüp 30 dakika yada daha fazlada olabilir kapalı şekilde dinlendirelim.
- Yaptığımız ilk zarf şeklindeki hamuru alıp (Katlanan kısım altta kalacak şekilde) merdane veya oklavayla açabildiğiniz kadar açılalım. Bu baklavada merdane daha çok işe yarıyor (Ben yine tepsimden biraz büyükçe açtım)
- Tepsiyi açılan hamurun üstüne koyup tepsi büyüklüğünde yuvarlak keselim.
- Kesilen yuvarlak hamuru tepsinin tabanına koyalım.
- Kalan parçaları bıçakla küçültülerek üstüne üst üste gelmeyecek şekilde düzgünce dizelim. Sonra üzerine ceviz serpelim.
- İkinci hamuru da aynı büyüklükte açalım yine tepsi büyüklüğünde yuvarlak keselim.
- Kenarda kalan parçalar bıçakla kesilip ceviz. Üstüne yine düzgünce dizelim.
- En üste yuvarlak kestiğimiz parçayı kapatalım.
- Bıçakla (En alt tabanına kadar) havuç dilimi şekilde dilimleyelim.
- Tereyağını eritip üzerinde oluşan köpüğü alalım (ben kendi yaptığım Sadeyağ kullandım).
- Tereyağının içine sıvı yağıda ilave edip tepsiye eşit şekilde dökelim.
- Bıçakla da tekrar kesilen yerlerden bir kez daha geçelim yağ tabana kadar insin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında orta katın bir altına koyalım.
- Üzeri ve altı kızarıncaya kadar. Yaklaşık 45-50 dakika pişirelim her fırın ayarı farklı olduğu için yinede kontrollü pişirelim.
- Pişen tatlıyı fırından çıkarıp soğumaya bırakalım.
- İyice soğuyan tatlıya soğuk şerbet dökelim şerbeti çeken tatlımız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.
2-Nişastanın çok olduğunu düşünmeyin her bezeyi 10 kat olduğunu düşünürsek çok da değil az kullanırsanız katlar birbirine yapışabilir.
3-Fotoğrafta da gördüğünüz gibi pişerken zaten kat kat açılıyor (Bu şekilde tam 40 kat baklava oluyor. ).
4-Tereyağ eritildiğinde üzerinde ki köpükler ve altında biriken süt mutlaka ayrılmalı yoksa tatlının üzeri yanık yanık şekilde olur.
4 Bezeden 40 Katlı Tek Seferde İki Tepsi Havuç Baklava Dilimi Tarifi Fotoğraflı Yapılışı