Kurban bayramında beslenme
Topluluk olarak Kurban bayramında umumide ziyade et, hamur işleri ve tatlı tüketildiğinden, diyabet hastaları, hipertansiyon, kalp ve damar marazları olanlar ve mide rahatsızlığı çekenler çok dikkat etmeliler. Neden dikkat edilmeli?
Öncelikle hayvansal azıklar doymuş yağ asitleri içerir, münasebetiyle kalp ve damar marazları açısından sakıncalıdır. Kolesterol ve kalp açısından az ölçüde tüketilmelidir.
Günlük önerilen al et ölçüsü 100 g ve haftada 3 kere tüketilmesi tavsiye ediliyor. Lakin hususî günlerde bu ölçü aşılsa da göz gerisi edilebilir. Kurban bayramında etleri kavurma yahut kızartma halinde tüketmek alanına önerdiğimiz pişirme tekniklerinden olan haşlama, ızgara yahut fırında pişirmek daha sağlıklı. Böylece önerilen pişirme tekniği sayesinde mide rahatsızlıklarını da önlemiş oluruz.
Izgara sisteminde etin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Başkaca kurban bayramında etin taşıdığı yüksek riskten ötürü çiğ et tüketilmemesi tavsiye edilir.
Burada eti kavurmak ve kızartmak için kullandığımız kuyruk yağı, tereyağı ve margarinleri tavsiye etmiyoruz. Eti kendi yağında pişirmek, yemeğe lezzet kattığı kadar düşük kalorili olmasını da sağlar. Dilerseniz burada biraz da baharat ekleyebilirsiniz.
Et yemeklerinin yanında tıpkı devirde hamurlu besinlerde sakıncalı. Birden tüketildiğinde reflü, gastrit ve mide yanması üzere mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Et yemeklerinin yanına hamurlu besinler yanına salata tüketmek daha akıllıca bir tercih olur.
Çikolata ve şerbetli tatlılar kalorisi yüksek olmakla bir arada çokça ölçüde tüketildiğinde mide yanmalarına ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olur. Burada zerzevat ve meyve tüketimine ihtimam gösterilmelidir.
Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?
Sabah ziyade ağır olmayacak formda kahvaltı yapmalıyız.
Misafirliğe gittiğimizde herşey’ den tadımlık olarak tüketip, gideceğimiz öbür ziyaretleri unutmamalıyız. Böylelikle hem azar azar sık sık tüketmiş oluruz hem de mide rahatsızlıklarına yol vermemiş oluruz.
Bol ölçüde su içmeyi unutmamalıyız. İçeceğimiz çay ve kahveleri abartmamalıyız. Aksi takdirde kabızlık kaçınılmaz olur.
Tatlı çeşitlerinde çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar bölgesine kuru meyve çeşitleri, ceviz-badem-fındık üzere atıştırmalıklar, meyve tatlıları ve sütlü tatlıları tercih etmekte yarar var. Bunlar hem ikram edilebilir hem de misafirlikte tercih edilebilir.
Özcesi, şahsi günlerde bile hem sağlıklı hem aç kalmadan azar azar sık sık beslenerek kilo denetimini sağlayabiliriz.
Can boğazdan gelir demeyin. Can boğazdan çıkar
Dyt. Emel Yılmaz
Topluluk olarak Kurban bayramında umumide ziyade et, hamur işleri ve tatlı tüketildiğinden, diyabet hastaları, hipertansiyon, kalp ve damar marazları olanlar ve mide rahatsızlığı çekenler çok dikkat etmeliler. Neden dikkat edilmeli?
Öncelikle hayvansal azıklar doymuş yağ asitleri içerir, münasebetiyle kalp ve damar marazları açısından sakıncalıdır. Kolesterol ve kalp açısından az ölçüde tüketilmelidir.
Günlük önerilen al et ölçüsü 100 g ve haftada 3 kere tüketilmesi tavsiye ediliyor. Lakin hususî günlerde bu ölçü aşılsa da göz gerisi edilebilir. Kurban bayramında etleri kavurma yahut kızartma halinde tüketmek alanına önerdiğimiz pişirme tekniklerinden olan haşlama, ızgara yahut fırında pişirmek daha sağlıklı. Böylece önerilen pişirme tekniği sayesinde mide rahatsızlıklarını da önlemiş oluruz.
Izgara sisteminde etin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Başkaca kurban bayramında etin taşıdığı yüksek riskten ötürü çiğ et tüketilmemesi tavsiye edilir.
Burada eti kavurmak ve kızartmak için kullandığımız kuyruk yağı, tereyağı ve margarinleri tavsiye etmiyoruz. Eti kendi yağında pişirmek, yemeğe lezzet kattığı kadar düşük kalorili olmasını da sağlar. Dilerseniz burada biraz da baharat ekleyebilirsiniz.
Et yemeklerinin yanında tıpkı devirde hamurlu besinlerde sakıncalı. Birden tüketildiğinde reflü, gastrit ve mide yanması üzere mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Et yemeklerinin yanına hamurlu besinler yanına salata tüketmek daha akıllıca bir tercih olur.
Çikolata ve şerbetli tatlılar kalorisi yüksek olmakla bir arada çokça ölçüde tüketildiğinde mide yanmalarına ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olur. Burada zerzevat ve meyve tüketimine ihtimam gösterilmelidir.
Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?
Sabah ziyade ağır olmayacak formda kahvaltı yapmalıyız.
Misafirliğe gittiğimizde herşey’ den tadımlık olarak tüketip, gideceğimiz öbür ziyaretleri unutmamalıyız. Böylelikle hem azar azar sık sık tüketmiş oluruz hem de mide rahatsızlıklarına yol vermemiş oluruz.
Bol ölçüde su içmeyi unutmamalıyız. İçeceğimiz çay ve kahveleri abartmamalıyız. Aksi takdirde kabızlık kaçınılmaz olur.
Tatlı çeşitlerinde çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar bölgesine kuru meyve çeşitleri, ceviz-badem-fındık üzere atıştırmalıklar, meyve tatlıları ve sütlü tatlıları tercih etmekte yarar var. Bunlar hem ikram edilebilir hem de misafirlikte tercih edilebilir.
Özcesi, şahsi günlerde bile hem sağlıklı hem aç kalmadan azar azar sık sık beslenerek kilo denetimini sağlayabiliriz.
Can boğazdan gelir demeyin. Can boğazdan çıkar
Dyt. Emel Yılmaz