iltasyazilim
FD Üye
Acı Biber Kansere Aleyhinde Koruyor
Kansere karşısında kırmızı biber Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki
olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği,
İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir defa daha doğrulandı
Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin
(acı kırmızı biber) içinde yer alan `kapsaisin` maddesinin, hücrelerin enerji
üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü
tetiklediği belirlendi
Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser
hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i ya da hücreli
ölümünü tetikliyorlar Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı
hücrelere zarar vermiyorlar
Kapsaisin etmen maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen
bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını
belirterek, `Bütün kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz`
diye konuştular
Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin
biyokimyasal yapısının bayağı hücrelerdekinden çok ayrı olduğunu kaydetti
Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol
açtığını, ancak alışılagelmiş hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,
kanserli hücreleri allah vergisi diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu
belirten bir koşul` dedi
Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan
alkaloid madde kapsaisinin öncelikle kanser almak üzere çoğu sağlık sorununda
olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti
*TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR*
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir
araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak yer alan alkaloid madde
kapsaisinin, kanser ilk olarak olmak üzere çoğu sağlık sorununda olumlu etkiye
sahip olduğu belirlenmişti
Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Necat Yılmaz, çalışmalarının
sonuçlarına tarafından, kırmızı biberin içerisinde çokça bulunan kapsaisin
maddesinin insan sağlığı üzerine çoğu olumlu etkiye sahip olduğunu
belirlediklerini açıklama etmiş, `ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P
maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid
maddesi sağlıyor Keza kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini
düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip Sanıldığının aksine kırmızı
biber zayıflatıcı tesir de gösteriyor` diye konuşmuştu
Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş veya taze yenilen kırmızı biberde
görüldüğünü bildirmişti
ABD'nin Los Angeles kentindeki CedarsSinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve
Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir diğer araştırmada da kırmızı
biberin içinde yoğun olarak yer alan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat
kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı
Los Angeles'taki CedarsSinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California
Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak
yer alan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte
edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor
*İSOTCAPSİCUMANİTUM *
Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise `capsicum anitum` adıyla
aşina kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki
Anavatanının Meksika olduğu farzedilen ve Azteklerin yazılmış belgelerinde söz
ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15 yüzyılın sonlarında geldi, 16
yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı
Kırmızı biberi en çok bitiren ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17
yüzyılda Portekizliler göre ulaştırıldı Hint ve Meksika mutfağında
fazla sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu
Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte LT Tresh adlı bilim adamı,
1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit
ederek, adını `capsaicinkapsaisin` koymuştu *
Kansere karşısında kırmızı biber Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki
olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği,
İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir defa daha doğrulandı
Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin
(acı kırmızı biber) içinde yer alan `kapsaisin` maddesinin, hücrelerin enerji
üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü
tetiklediği belirlendi
Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser
hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i ya da hücreli
ölümünü tetikliyorlar Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı
hücrelere zarar vermiyorlar
Kapsaisin etmen maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen
bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını
belirterek, `Bütün kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz`
diye konuştular
Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin
biyokimyasal yapısının bayağı hücrelerdekinden çok ayrı olduğunu kaydetti
Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol
açtığını, ancak alışılagelmiş hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,
kanserli hücreleri allah vergisi diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu
belirten bir koşul` dedi
Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan
alkaloid madde kapsaisinin öncelikle kanser almak üzere çoğu sağlık sorununda
olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti
*TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR*
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir
araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak yer alan alkaloid madde
kapsaisinin, kanser ilk olarak olmak üzere çoğu sağlık sorununda olumlu etkiye
sahip olduğu belirlenmişti
Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Necat Yılmaz, çalışmalarının
sonuçlarına tarafından, kırmızı biberin içerisinde çokça bulunan kapsaisin
maddesinin insan sağlığı üzerine çoğu olumlu etkiye sahip olduğunu
belirlediklerini açıklama etmiş, `ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P
maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid
maddesi sağlıyor Keza kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini
düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip Sanıldığının aksine kırmızı
biber zayıflatıcı tesir de gösteriyor` diye konuşmuştu
Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş veya taze yenilen kırmızı biberde
görüldüğünü bildirmişti
ABD'nin Los Angeles kentindeki CedarsSinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve
Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir diğer araştırmada da kırmızı
biberin içinde yoğun olarak yer alan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat
kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı
Los Angeles'taki CedarsSinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California
Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak
yer alan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte
edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor
*İSOTCAPSİCUMANİTUM *
Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise `capsicum anitum` adıyla
aşina kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki
Anavatanının Meksika olduğu farzedilen ve Azteklerin yazılmış belgelerinde söz
ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15 yüzyılın sonlarında geldi, 16
yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı
Kırmızı biberi en çok bitiren ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17
yüzyılda Portekizliler göre ulaştırıldı Hint ve Meksika mutfağında
fazla sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu
Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte LT Tresh adlı bilim adamı,
1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit
ederek, adını `capsaicinkapsaisin` koymuştu *