Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Acı bıber ve kanser

Acı bıber ve kanser

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Acı Biber Kansere Aleyhinde Koruyor





Kansere karşısında kırmızı biber Acı kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki

olumlu etkileri, özellikle kanser hücrelerini yok eden özelliği,

İngiltere'de yapılan bir araştırmayla bir defa daha doğrulandı


Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, jalapeno biberinin

(acı kırmızı biber) içinde yer alan `kapsaisin` maddesinin, hücrelerin enerji

üreten ısı odası mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü

tetiklediği belirlendi


Araştırmaya göre, kapsaisindeki molekül ailesi vaniloidler, kanser

hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak `apostosis`i ya da hücreli

ölümünü tetikliyorlar Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki sağlıklı

hücrelere zarar vermiyorlar


Kapsaisin etmen maddesini akciğer ve pankreas kanser hücrelerinde deneyen

bilim adamları, bu etken maddenin tümörlü hücrenin tam kalbine saldırdığını

belirterek, `Bütün kanserlerin (Aşil topuğunu) keşfettiğimizi düşünüyoruz`

diye konuştular


Araştırmaya başkanlık eden Timothy Bates, kanserli hücredeki mitokondrinin

biyokimyasal yapısının bayağı hücrelerdekinden çok ayrı olduğunu kaydetti



Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hücresinin apostosise girmesine yol

açtığını, ancak alışılagelmiş hücrede bu sonuca yol açmadığını belirterek, `Bu,

kanserli hücreleri allah vergisi diğerlerinden ayıran ve savunmasız olduğunu

belirten bir koşul` dedi


Türkiye'de sıklıkla tüketilen acı kırmızı biberde de yoğun olarak bulunan

alkaloid madde kapsaisinin öncelikle kanser almak üzere çoğu sağlık sorununda

olumlu etkiye sahip olduğu hekimlerce daha önce dile getirilmişti


*TÜRKİYE VE ABD'DEKİ ÇALIŞMALAR*


Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl yapılan bir

araştırmada da acı kırmızı biberde yoğun olarak yer alan alkaloid madde

kapsaisinin, kanser ilk olarak olmak üzere çoğu sağlık sorununda olumlu etkiye

sahip olduğu belirlenmişti


Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Necat Yılmaz, çalışmalarının

sonuçlarına tarafından, kırmızı biberin içerisinde çokça bulunan kapsaisin

maddesinin insan sağlığı üzerine çoğu olumlu etkiye sahip olduğunu

belirlediklerini açıklama etmiş, `ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P

maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid

maddesi sağlıyor Keza kırmızı biber kolesterol düşürücü, mide asidini

düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip Sanıldığının aksine kırmızı

biber zayıflatıcı tesir de gösteriyor` diye konuşmuştu


Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş veya taze yenilen kırmızı biberde

görüldüğünü bildirmişti


ABD'nin Los Angeles kentindeki CedarsSinai hastanesi Kanser Enstitüsü ve

Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir diğer araştırmada da kırmızı

biberin içinde yoğun olarak yer alan ve acılığını veren kapsaisinin, prostat

kanseri hücrelerini yok eden etkisi ortaya çıkarılmıştı


Los Angeles'taki CedarsSinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California

Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak

yer alan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hücrelerine enjekte

edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağlıyor


*İSOTCAPSİCUMANİTUM *


Türkiye'de isot (ısı otu), bilim çevrelerinde ise `capsicum anitum` adıyla

aşina kırmızı acı biber, sevilerek tüketilen ve kültürü yapılan bir bitki



Anavatanının Meksika olduğu farzedilen ve Azteklerin yazılmış belgelerinde söz

ettikleri kırmızı acı biber, Avrupa'ya 15 yüzyılın sonlarında geldi, 16

yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı


Kırmızı biberi en çok bitiren ülkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17

yüzyılda Portekizliler göre ulaştırıldı Hint ve Meksika mutfağında

fazla sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu

Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmekte LT Tresh adlı bilim adamı,

1846 yılında bibere acılığı veren maddenin kristal yapısında olduğunu tespit

ederek, adını `capsaicinkapsaisin` koymuştu *
 
858,497Konular
982,566Mesajlar
30,311Kullanıcılar
inzebygameSon üye
Üst Alt