Acı Meyan Nedemektir,
Meyan Koku Nedir? Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir;
Meyan , yaklaşık 120190 cm'e kadar boylanabilen, Baklagiller ailesinden cok yıllık bir calımsı bitkidir Anavatanı Rusya ve Cin'dir
Kucuk, mavimsi, mor cicekleri 0,81,2 cm boyundadır 715 santimetre boyunda yaprakları ve toprağın altında boyu 1 metreye ulaşan bir kok yapısı vardır Akdeniz ulkelerinde, guneydoğu Avrupa'da ve Asya'nın bazı kesimlerinde yetişir
Bitkinin koku meyan koku olarak bilinir ve tıpta kullanımı yaygındır Kok, lezzetlidir, ekstrakte edilmek suretiyle kola yapımında kullanılır
Meyan bitkisinin kokleri ve yeraltındaki govdesi ( rizom ) baharat olarak kullanılır Tatlı, sert ve tuzlu bir tada ve hoş bir kokuya sahiptir Koklerin suyla kaynatılıp, suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen balına cubuk şekliverilir Bu bal, tatlı, pasta, şekerleme ve cikolata yapımında kullanılır Meyankoku nu Kuzey Avrupalılar tatlılarda, Cinlilerse daha cok yemeklerde ceşni olarak kullanırlar Ayrıca kolalı iceceklere de tat vermek icin katılır
imagesacimeyannedir5adbb4ee7549d
Guney illeri ve cevresinde Meyan Koku demlenerek şerbet olarak tuketilirYaz aylarının değişmez icececiğidir Yoreye gore,yore ağzından kaynaklanan isim değişkenliği gosterir ( Mayan,Biyam,Boyam ) Adana'da aşlama olarak adlandırılır Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğine inanılır
İsmi meyan olan diğer bitkilerden ayırmak icin Glycyrrhiza cinsinden olanlara tatlı meyan adı da verilir Acı meyan adı Sophora cinsinden bitkiler icin kullanılır Aynı adın lokal şiveli bicimi olan acı piyan ismi ise sarı meyan (Thermopsis turcica) icin kullanılmaktadır
Meyan Koku Nedir? Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir;
Meyan , yaklaşık 120190 cm'e kadar boylanabilen, Baklagiller ailesinden cok yıllık bir calımsı bitkidir Anavatanı Rusya ve Cin'dir
Kucuk, mavimsi, mor cicekleri 0,81,2 cm boyundadır 715 santimetre boyunda yaprakları ve toprağın altında boyu 1 metreye ulaşan bir kok yapısı vardır Akdeniz ulkelerinde, guneydoğu Avrupa'da ve Asya'nın bazı kesimlerinde yetişir
Bitkinin koku meyan koku olarak bilinir ve tıpta kullanımı yaygındır Kok, lezzetlidir, ekstrakte edilmek suretiyle kola yapımında kullanılır
Meyan bitkisinin kokleri ve yeraltındaki govdesi ( rizom ) baharat olarak kullanılır Tatlı, sert ve tuzlu bir tada ve hoş bir kokuya sahiptir Koklerin suyla kaynatılıp, suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen balına cubuk şekliverilir Bu bal, tatlı, pasta, şekerleme ve cikolata yapımında kullanılır Meyankoku nu Kuzey Avrupalılar tatlılarda, Cinlilerse daha cok yemeklerde ceşni olarak kullanırlar Ayrıca kolalı iceceklere de tat vermek icin katılır
imagesacimeyannedir5adbb4ee7549d
Guney illeri ve cevresinde Meyan Koku demlenerek şerbet olarak tuketilirYaz aylarının değişmez icececiğidir Yoreye gore,yore ağzından kaynaklanan isim değişkenliği gosterir ( Mayan,Biyam,Boyam ) Adana'da aşlama olarak adlandırılır Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğine inanılır
İsmi meyan olan diğer bitkilerden ayırmak icin Glycyrrhiza cinsinden olanlara tatlı meyan adı da verilir Acı meyan adı Sophora cinsinden bitkiler icin kullanılır Aynı adın lokal şiveli bicimi olan acı piyan ismi ise sarı meyan (Thermopsis turcica) icin kullanılmaktadır