teknolojiuzmani
FD Üye

Acı, tatlı, ekşi ya da tuzlu olmayan bir tadı bugüne kadar ne olarak adlandırıyorsanız size gerçeğini açıklamaya geldik. Beşinci tat duyusu olan umami nedir, hangi yiyecekler umami tadı taşır gelin birlikte bakalım ????
Umami, monosodyum glutamat olarak da bilinir ve tatlı, ekşi, acı, tuzlu olmak üzere temel beşinci tatlardan biridir.
Umami Japoncada "lezzeti özü" manasına gelir ve tadı ekseriyetle lezzeti derinleştiren bir tat olarak tanımlanır...
Umami birinci olarak 1907'de Japon bilim adamı Dr. Kikunae Ikeda tarafından bulundu. Dr. Kikunae, umaminin proteinin yapı taşlarından biri olan bir amino asit olan glutamattan yapıldığını keşfetti.
1907'de Profesör Kikunae Ikeda, kombu dashi ve haşlanmış tofu yerken bu yemeğin tatlı, tuzlu, ekşi ve acıdan büsbütün farklı diğer bir tadı içerdiğini sav etti. Bu kanıdan yola çıkarak bu su yosunu ve tofulu yemeğin bileşimini tahlil etmeye başladı.
1908'de algıladığı tadı ileten kristalleri izole etti. Bu kristaller, besinlerde ve insan bedeninde en yaygın amino asitlerden biri olan glutamattan yapılmıştı.
1909'da glutamatın lezzetli, baharat olarak kullanılabileceği ve sindirimi de kolay olan sodyum ile nasıl birleştirileceğini keşfedip seri üretime geçti. Artık monosodyum glutamat yani MSG, resmen umami olarak isimlendirilmişti.
Bilim insanları umaminin nitekim temel bir tat olup olmadığını uzun müddettir tartışmış ve sonunda 1985 yılında birinci sefer düzenlenen Umami Milletlerarası Sempozyumu'nda Umami terimi birinci kere resmi olarak glutamatlar ve nükleotidlerin tadını açıklamak için kullanılmıştır.
Bu kitap 1987'de 'Umami: Temel bir tat' adıyla yayınlanmıştır.
Gelelim umaminin nasıl bir tat olduğuna, umami aslında gündelik hayatımızda daima tükettiğimiz besinlerin içinde var...
Mesela yeşil çay. Yeşil çay en bilindik umami tatlardan biri.
Mantar da öbür bir umami tatlardan.
Patates en bilindik umami tat!
Aynı biçimde domates de!
Diğer bir umami tadımız ise kuşkonmaz...
Diğer umami tatlar ise: Kırmızı, beyaz tüm etler, kabuklu deniz eserleri, bitkisel protein, et özütü, maya özütü, parmesan peyniri, tofu ve soya sosu.
Yani aslında umami yemeğin lezzet, doku ve yoğunluğunun bileşkesinden oluşan bir tat algısı...
Beşinci tadı da öğrendiğimize nazaran, öbür içeriklerimize de göz atmayı unutmayın! ????