Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Acı, Tatlı, Ekşi, Tuzlu Bunlardan Hiçbiri Değil! Beşinci Tat Duyusu Olan Umami Nedir?

Acı, Tatlı, Ekşi, Tuzlu Bunlardan Hiçbiri Değil! Beşinci Tat Duyusu Olan Umami Nedir?

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
s-938eb07898859b8058212749a11d9f3bb2b606a9.jpg


Acı, tatlı, ekşi ya da tuzlu olmayan bir tadı bugüne kadar ne olarak adlandırıyorsanız size gerçeğini açıklamaya geldik. Beşinci tat duyusu olan umami nedir, hangi yiyecekler umami tadı taşır gelin birlikte bakalım ????


Umami, monosodyum glutamat olarak da bilinir ve tatlı, ekşi, acı, tuzlu olmak üzere temel beşinci tatlardan biridir.




Umami Japoncada "lezzeti özü" manasına gelir ve tadı ekseriyetle lezzeti derinleştiren bir tat olarak tanımlanır...



Umami birinci olarak 1907'de Japon bilim adamı Dr. Kikunae Ikeda tarafından bulundu. Dr. Kikunae, umaminin proteinin yapı taşlarından biri olan bir amino asit olan glutamattan yapıldığını keşfetti.



1907'de Profesör Kikunae Ikeda, kombu dashi ve haşlanmış tofu yerken bu yemeğin tatlı, tuzlu, ekşi ve acıdan büsbütün farklı diğer bir tadı içerdiğini sav etti. Bu kanıdan yola çıkarak bu su yosunu ve tofulu yemeğin bileşimini tahlil etmeye başladı.



1908'de algıladığı tadı ileten kristalleri izole etti. Bu kristaller, besinlerde ve insan bedeninde en yaygın amino asitlerden biri olan glutamattan yapılmıştı.



1909'da glutamatın lezzetli, baharat olarak kullanılabileceği ve sindirimi de kolay olan sodyum ile nasıl birleştirileceğini keşfedip seri üretime geçti. Artık monosodyum glutamat yani MSG, resmen umami olarak isimlendirilmişti.



Bilim insanları umaminin nitekim temel bir tat olup olmadığını uzun müddettir tartışmış ve sonunda 1985 yılında birinci sefer düzenlenen Umami Milletlerarası Sempozyumu'nda Umami terimi birinci kere resmi olarak glutamatlar ve nükleotidlerin tadını açıklamak için kullanılmıştır.



Bu kitap 1987'de 'Umami: Temel bir tat' adıyla yayınlanmıştır.

Gelelim umaminin nasıl bir tat olduğuna, umami aslında gündelik hayatımızda daima tükettiğimiz besinlerin içinde var...



Mesela yeşil çay. Yeşil çay en bilindik umami tatlardan biri.



Mantar da öbür bir umami tatlardan.



Patates en bilindik umami tat!



Aynı biçimde domates de!



Diğer bir umami tadımız ise kuşkonmaz...



Diğer umami tatlar ise: Kırmızı, beyaz tüm etler, kabuklu deniz eserleri, bitkisel protein, et özütü, maya özütü, parmesan peyniri, tofu ve soya sosu.



Yani aslında umami yemeğin lezzet, doku ve yoğunluğunun bileşkesinden oluşan bir tat algısı...



Beşinci tadı da öğrendiğimize nazaran, öbür içeriklerimize de göz atmayı unutmayın! ????


 

Similar threads

Acı, tatlı, tuzlu ve ekşi dışındaki tat olarak adlandırılan umami oldukça lezzetli ve hiçbir temel tatlara benzemeyen oldukça ilginç bir lezzettir. Özellikle son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir kelime olan umami birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki umami nedir Umami tat ne anlama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
311
Acı, tatlı, tuzlu ve ekşi dışındaki tat olarak adlandırılan umami oldukça lezzetli ve hiçbir temel tatlara benzemeyen oldukça ilginç bir lezzettir. Özellikle son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir kelime olan umami birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki umami nedir, Umami tat ne...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
Tat Alma Bozuklukları Nelerdir Tat Alma Bozuklukları Hakkında Bilgi Eğer tat alma duyunuzla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz Her yıl 200000den fazla kişi, tat ve koku duyuları (kimyasal duyular) ile ilgili sorunlar nedeniyle doktora gitmektedir Koku ve tat alma sorunları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
102
Tat Alma Bozuklukları Nelerdir Tat Alma Bozuklukları Hakkında Veri Eğer tat alma duyunuzla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz Her sene 200000den artı kişi, lezzet ve koku duyuları (kimyasal duyular) ile ilgili sorunlar sebebiyle doktora gitmektedir Koku ve ağız tadı sorunları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
AĞIZ TADI bozuklukları lezzet kaybı nedenleri Damak Zevki Bozuklukları Nelerdir Damak Bozuklukları Hakkında Data Merhaba Melek'ler, zaman zaman karşı karşıya geldiğimiz tat alma bozuklukları yani tat kaybı nedenleri ve bu durumun devam etmesinde oluşan sorunlar hakkında bilgiler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
72
858,543Konular
981,905Mesajlar
32,560Kullanıcılar
emoooSon üye
Üst Alt