Kabakgiller ailesinden olan acur, bir metreye kadar uzanabilir. Yay üzere uzayan acur tıpkı hengamda düz bir imgesi de vardır. Turşuların vazgeçilmezi olan acurun insan sıhhatine birçok yararı olduğu biliniyor. Anadolu topraklarında sıklıkla yetiştirilen acurun memleketimizde yaygın bir tüketimi vardır. Pekala acurun yararları nelerdir? Acur hangi marazlara uygun gelir? Acurun gayri ismi nedir? Sizler için acur hakkında merak edilen her şeyi araştırdık.
Beyaz, yeşil ve koyu yeşil üzere renklere sahip olan acur, kabakgiller ailesine bağlıdır. Gelgelelim tat olarak salatalığa misal. İnce uzun bir görünümün yanı sıra birtakım çeşitlerine kavun üzere hal alabilir. Üzerinde girintili çizgiler olan acur nispeten yaygın tüketilir. Kabuğu soyulmadan yıkanarak çiğ halde bile tüketilebilir. Tıpkı vakitte turşusu yapılan acurun besin pahası de hayli yüksektir. Garp ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen acurun kalorisi epey düşüktür. Kışın diyet uygulayanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Ağustos ayının ahir hasadı yapılan acur, Eylül ve Ekim aylarına kadar tezgahlarda bulunur. Sıcak aylarında rahatlıkla büyüyen bu besin bol sulama istemez. Bu yüzden yetiştiriciliği kolaydır. Yüksek potasyum içerdiğinde kandaki potasyum seviyesini düşürerek kan basıncını istikrarlar. Bu yüzden tam bir kalp dostu besindir. Yapılan araştırmalara nazaran Acurun içerdiği hususlar sayesinde nörolojik alt yapılı olan illetlerin çoğalmasını mahzurlar. İleri yaşlarda görülen alzheimer marazlarının önüne makbul. Güneydoğu ortamında bu besine umumiyetle tirozi derler.
100 GRAMLIK ACURUN BESİN DEĞERLERİ
Kalori / 23
Protein / 1 gram
Karbonhidrat / 6 gram
Sodyum / 11 miligram
Potasyum / 210 miligram
Fiber / 10 gram
Doymuş yağ / 0.040 gram
Çoklu doymamış yağ / 0.050 gram
Tekli doymamış yağ / 0.005 gram
Şeker / 5 gram
ACURUN YARARLARI NELERDİR?
- Mevsim geçişlerinde vücuttaki likit değişir. Bu değişim birtakım illetlere davetiye çıkartır. Eksperler bu yüzden hem likit tüketimini hem de likit bakımından varlıklı olan besinlerin tüketilmesini öneriyor. Karpuz ve salatalık üzere acurda bu bakımdan tesirli bir besindir. İçeriğinde yüzde 80 nispette su bulunur. Bu da böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar.
- Genetiksel, sıhhatsiz beslenme ve kimi ilaçların ayn tesirleri nedeniyle yaşanan idrar yapmada zorlanma üzere durumların yaşanmaması için acurun içerindeki çekirdek kısmı kaynatılıp süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde hem idrar söktürür hemde idrar yollarında biriken iltihabı vücuttan atar. Mesanede taş ve kum oluşumunun da önüne makbul.
- Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında sistemli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını istikrarlar. Böylelikle inme, felç, yüksek tansiyon üzere rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır. Başkaca potasyum istenilmeyen kolesterol orantısını da düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yeterli gelir.
- Acurun yaprağı köpek, böcek ve sivrisinek üzere hayvanların ısırığına uygun gelir. Antibakteriyel özelliği sayesinde ısırığın neden olacağı enfeksiyonu evvelce önler. Birtakım alternatif tıp kitapların da ormanda çok vakit geçirmek zorunda kalan beşerler daima yanlarına bu yapraklardan alırlarmış.
- Acur hudut hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede dimağa giden sinyaller güçlenir. İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan unutkanlık üzere önemli rahatsızlıkların önüne makbul.
- Vitaminler bakımından güçlü olan acur, bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Vücudun illetlere karşı direncini artırır. Mütehassıslar bilhassa taze halde acurun yılda bir kaç ayda olsa vücudun alması gerektiğini vurguluyor.
- K vitamini çok nadir besinlerde bulunur. Acur K vitamini bakımından epeyce zengindir. K vitamini kemik ve kasların yapısını güçlendirir. Kanı ne çok pıhtılaştırır ne de seyreltir. Bu sayede önemli marazların yaşanmasını mahzurlar.
- Kalorisi düşük, lif bakımından güçlü olan acur, diyet yapmak isteyenler için ülkü bir besindir. Turşusu probiyotik bakımından da varlıklı olduğundan mütehassıslar diyet yapmak isteyenlere çiğ halinden fazla turşusunun tüketilmesini önerir.