Ada Çayının Faydaları ada çayının faydaları, devlete ait, bitkisi, çeşitleri herşey burda 1548781651 1548781651 adacayininfaydalari5c50885813ea9adacayininfaydalari5c50885813ea9 adacayininfaydalari5c50885813ea9 ADA ÇAYININ FAYDALARI Adaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye adları ile de tanınır 3070 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir Iki Taraflı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımsı, ıtırlı bir koku yayarlar Bahçe adaçayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir Don olayına karşı sağduyu olduğu için, kış her tarafında çam dalları ile örtülmesi doğru olur Ülkemizde İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir Bir başka nesil olan otlak adaçayı (Salvia pratensis Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir Otlak Adaçayı (Anadolu adaçayı) batı ve güneybatı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir Anadolu adaçayından elma yağıya da acı elma yağıdenilen yağ da üretilmektedir Bitkinin yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıshaziran aylarında toplanır Faktör maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır Adamakıllı kuruduktan daha sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır Eterli buharlaşan yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur, tanenler, triterpenoitler, flavonlar ve reçineli bileşikler içerir Keza bitkinin bünyesinde su, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko elementlerinin yanısıra A ve C vitaminleri ile niasin (B3 vitamini) de bulunmaktadır KULLANIM BİÇİMLERİ Akarsu Hazırlanması: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 23 bardak içilir Taze bitki kullanılması durumunda 45 dakika demleme süresi yeterlidir Çalkalama ve Gargara: 23 tatlı kaşığı kurutlmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde o kadar çok kere 510 dakika süreli gargaralar yapılır Adaçayı Sirkesi: Geniş ağızlı bir şişe, çayır adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üzerine çıkacak kadar doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte ya da sıcak bir ortamda, ara sıra çalkalanarak bekletilir ve süzülür Oturma Banyosu: İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece her tarafında bekletilir Ertesi gün kaynama derecesine dek ısıtılır, 56 dakika demlendikten daha sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir UYARILAR Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir Hamile veya emziren kadınlar kullanmamalıdırlar id