Ağaç kavunu ve faydaları kavun ağacı ağaç kavunu agaç kavunu ağaç nasıl yenir nasıl yetiştirilir Ağaç kavunu ve faydaları hakkında sizlere merak ettiğiniz tüm bilgileri sunuyorum 1548779070 1548779070 agackavunuvefaydalari5c507e42e5b8dagackavunuvefaydalari5c507e42e5b8d agackavunuvefaydalari5c507e42e5b8d Öteki İsimleri : Utruç, Cutrus medica Ağaçkavunu (utruç) : Turunçgillerden; yaprakları mavimtırak pembe bir ağaçtır Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı olan bitkisidir Ağaç kavunu yavaş artan bir ağaçtır 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar Ağaç kavununun en ağır turunçgil türüdür, meyvesinin 115 kilo, bazen 45 kiloya kadar çıkar Meyvesinin boyu eninden büyük genelde 1215 cm arasındadır Meyveler barbar dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdırKabuğu kalın, sert ve kokuludur Dış kabuğu üstünde pürüz ve çıkıntılar bulunur Meyveler olgunlaştığında ağaç üzerinde kalmazlar, çabucak dökülürlerHesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisini gösterir Yetiştirildiği Yerler : Güney Avrupa, Hindistan’da yetiştirilir Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişir ToplanmasıSaklanması : Yaprakları, çiçekleri, meyvesi kullanıldığı için ayrı dönemlerde toplanılır ve saklanılır Yaprakları ağaç çiçek açmadan önce toplanılır Meyvesi olgunlaşınca toplanıp kullanılır ya da kurutularak kullanılabilir Faydası : * Yememek şartıyla kabukları çiğnelinirse ağız kokusunu giderir, diş etlerine faydası olur * Safrayı değil eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler * Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser * Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir * Sıtmaya iyi kazanç * Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır * Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadırturkeyarenacom * Kaynatılmış suyunun buharı eve güzel bir koku verir, ferahlık sağlar