iltasyazilim
FD Üye
Ağız akıntısı niçin olur
Ağız akıntısının sebepleri
Diş rahatsızlıkları : Dişlerinizin etrafındaki diş eti kenarı ve diş eti içinde diş taşı varsa periodontitis dediğimiz diş eti ve dişi saran takviye dokular (dişi çene kemiğine bağlayan lifler, altta dişi saran çene kemiği) iltihaplanır Bu da spontan (kendi kendine) kanama, ağızda metalik ve ekşi fena bir tat, diş etlerinde şişkinlik, ara sıra de kaşınma hissine neden olur, kanattığınız vakit rahatladığını hissedersiniz Periodontitis tedavi edilmediğinde kronikleşir Diş eti çekilmesi, kadınsı saran çene kemiğinde erimeye ve dişlerde sallantıya niçin olur Diş taşlarının temizlenmesiyle ve icabında antibiyotik desteğiyle tedavi edilmesi gerekir
Kıl kurdu yada parazitler
Reflü ğız akıntısı yapan nedenlerden biriside refludur
Reflüde tedavisinin en manâlı basamaklarından biri de diyettir
Diyette protein içeriği arttırılırken yağ içeriğinin azaltılması beklenir Mideyi fazla doldurup stres ve basınç oluşturmamak için sık aralıklarla ancak minik porsiyonlar seçim edilmelidir
İki saatte bir olacak şekilde perhiz düzenlenmeli ve bunu sağlayabilmek için meslek yerinde, arabada, çantada basit taşınacak besinler bulundurulmalıdır Mideyi pozitif şişirmemek için ana öğünlerde istikrarsız alımı kısıtlanmalı ve günlük istikrarsız ihtiyacımızın 225 litre olması gerektiği unutulmadan ara öğünlerde akışkan alımına uyarı edilmelidir
Sıvılar fazla soğuk veya çok sıcak olmamalı ve bir kere de çabucak tüketmek yerine yudum yudum yavaşca içilmelidir
Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar, domates, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve onların suları, karbonatlı içecekler (gazoz, kola vs) ile kahve, koyu akarsu tüketiminden sakınmak gerekir Çikolata, çiğ soğan, sarmısak ve nane yine reflüye neden olabilecek gıdalardandır
Alkol, özofagus irritasyonuna neden olduğu ve mide asidini arttırdığı için mutlaka kısıtlanmalıdır Geç saatte içki ile birlikte yenen ağır bir yemek ve üzerine içilen kahve, sigara bir reflü hastası için en fena kombinasyondur
Yağda kızartmalar, yağlı etler, mayonez ve soslar, kaymak, krema gibi fazla yağlı yiyecekler ile yağda kızartmalar, açma, poğaça, yağlı börekler reflü şikayetlerini arttırır Bazen simitin susamları bile şikayetleri tetikleyebilir Süt, yoğurt ve peynirin yağsız veya az yağlı olanları kullanılmalıdır Baklava, şöbiyet gibi ağır tatlılar kısıtlanmalı yerine sütlü tatlılar veya meyve ile üretilmiş tatlılar tercih edilmelidir
Yemekleri pişirme şekli de önemlidir Genelde sıvı yağ seçim edilmeli fakat çok eksik yağ kullanılmalıdır Yemek yaparken fazla soğan, salça, domates ve baharat kullanılmamalıdır Haşlama, ızgara ya da fırınlama yöntemi tercih edilmekle birlikte en iyisi buharda pişirmektir
Reflüyü provoke eden faktörlerden biride şişmanlıktır bu nedenle eğer kişinin kilo fazlalığı varsa mutlaka yerinde bir diyetle zayıflaması gerekir
Bakımlı giysiler ve sıkı kemerler şikayetleri arttırdığı için önerilmez Yemeklerden sonradan tepede olan oturmak veya hafif bir yürüyüş yerine getirmek şikayetleri azaltacaktır Yatmadan 3 saat önce yemek yenmemeli, atıştırma yapılmamalıdır Gece uyurken yatak başı uygun bir şekilde yükseltilmelidir
benim size önerim ; bana kalırsa bir gastroenteroloji uzmanına muayene olarak zorunlu tetkikleri ve tedavinizi yaptırmanız olacaktır *
Ağız akıntısının sebepleri
Diş rahatsızlıkları : Dişlerinizin etrafındaki diş eti kenarı ve diş eti içinde diş taşı varsa periodontitis dediğimiz diş eti ve dişi saran takviye dokular (dişi çene kemiğine bağlayan lifler, altta dişi saran çene kemiği) iltihaplanır Bu da spontan (kendi kendine) kanama, ağızda metalik ve ekşi fena bir tat, diş etlerinde şişkinlik, ara sıra de kaşınma hissine neden olur, kanattığınız vakit rahatladığını hissedersiniz Periodontitis tedavi edilmediğinde kronikleşir Diş eti çekilmesi, kadınsı saran çene kemiğinde erimeye ve dişlerde sallantıya niçin olur Diş taşlarının temizlenmesiyle ve icabında antibiyotik desteğiyle tedavi edilmesi gerekir
Kıl kurdu yada parazitler
Reflü ğız akıntısı yapan nedenlerden biriside refludur
Reflüde tedavisinin en manâlı basamaklarından biri de diyettir
Diyette protein içeriği arttırılırken yağ içeriğinin azaltılması beklenir Mideyi fazla doldurup stres ve basınç oluşturmamak için sık aralıklarla ancak minik porsiyonlar seçim edilmelidir
İki saatte bir olacak şekilde perhiz düzenlenmeli ve bunu sağlayabilmek için meslek yerinde, arabada, çantada basit taşınacak besinler bulundurulmalıdır Mideyi pozitif şişirmemek için ana öğünlerde istikrarsız alımı kısıtlanmalı ve günlük istikrarsız ihtiyacımızın 225 litre olması gerektiği unutulmadan ara öğünlerde akışkan alımına uyarı edilmelidir
Sıvılar fazla soğuk veya çok sıcak olmamalı ve bir kere de çabucak tüketmek yerine yudum yudum yavaşca içilmelidir
Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acılı baharatlar, domates, portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve onların suları, karbonatlı içecekler (gazoz, kola vs) ile kahve, koyu akarsu tüketiminden sakınmak gerekir Çikolata, çiğ soğan, sarmısak ve nane yine reflüye neden olabilecek gıdalardandır
Alkol, özofagus irritasyonuna neden olduğu ve mide asidini arttırdığı için mutlaka kısıtlanmalıdır Geç saatte içki ile birlikte yenen ağır bir yemek ve üzerine içilen kahve, sigara bir reflü hastası için en fena kombinasyondur
Yağda kızartmalar, yağlı etler, mayonez ve soslar, kaymak, krema gibi fazla yağlı yiyecekler ile yağda kızartmalar, açma, poğaça, yağlı börekler reflü şikayetlerini arttırır Bazen simitin susamları bile şikayetleri tetikleyebilir Süt, yoğurt ve peynirin yağsız veya az yağlı olanları kullanılmalıdır Baklava, şöbiyet gibi ağır tatlılar kısıtlanmalı yerine sütlü tatlılar veya meyve ile üretilmiş tatlılar tercih edilmelidir
Yemekleri pişirme şekli de önemlidir Genelde sıvı yağ seçim edilmeli fakat çok eksik yağ kullanılmalıdır Yemek yaparken fazla soğan, salça, domates ve baharat kullanılmamalıdır Haşlama, ızgara ya da fırınlama yöntemi tercih edilmekle birlikte en iyisi buharda pişirmektir
Reflüyü provoke eden faktörlerden biride şişmanlıktır bu nedenle eğer kişinin kilo fazlalığı varsa mutlaka yerinde bir diyetle zayıflaması gerekir
Bakımlı giysiler ve sıkı kemerler şikayetleri arttırdığı için önerilmez Yemeklerden sonradan tepede olan oturmak veya hafif bir yürüyüş yerine getirmek şikayetleri azaltacaktır Yatmadan 3 saat önce yemek yenmemeli, atıştırma yapılmamalıdır Gece uyurken yatak başı uygun bir şekilde yükseltilmelidir
benim size önerim ; bana kalırsa bir gastroenteroloji uzmanına muayene olarak zorunlu tetkikleri ve tedavinizi yaptırmanız olacaktır *