Ağız hastalıkları
Ağız ve ağız hastalıkları neler
Sindirim borusunun ilk boşluğu olan ağız, mukoza dediğimiz ince bir epitel tabakası ile kaplıdır Mandibula denilen alt cene kemiği ve maksilla denilen ust cene kemiği uzerinde sıralanmış dişler ve yanak ile cevrili olan ağız boşluğu onde dudaklarla kapanır, arkada sindirim ve solunum borusuna acılır
Ağzın icinde bircok kasların birleşmesinden oluşan, ciğneme ve konuşma işlevinde yardımcı, cok hareketli bir organımız olan dil bulunur Yediğimiz ve ictiklerimizden zevk almamızı sağlayan tat alma duyusunun organı olarak dil bu işlevini uzerinde bulunan tat alma tomurcukları aracılığıyla yapar, besin ve cisimlerden aldığı kimyasal değişiklikleri beyine iletir Bu tomurcuklar başlıca 4 temel tadı (tatlı, ekşi, acı, tuzlu) ve dokunma duyusunu hissederler İnce tat farklılıklarında koku alma duyusunun da ortak rolu vardır
agiz hastalıklarıDilin kuruması ve paslanması (kızıl, tifo, pnomoni gibi) bazı ateşli hastalıklarda, dizanteride, uremide, akut karaciğer hastalıklarında gorulur ve teşhiste hekime yardımcı belirtilerin başında gelir Ağız kokusu (halitosis) denilen, cevreyi ve kişiyi rahatsız eden koku da bazı hastalıkların (asidoz, uremi ve karaciğer koması) belirtisi olabileceği gibi, ağız bakımı ve sağlığına onem vermeyen kişilerde dişeti iltihaplarından (piyore) veya curuk dişlerden de ileri gelebilir
Dil uzerinde ortaya cıkan ve aft denilen herpetik yaralarla dil iltihapları dilde ağrılı yanma duyusuna (glossodynia) neden olabilir ve hastanın nekime baş vurmasını gerektirir, Bozuk dişler, protezler, bazı enfeksiyon etkenleri (virusler, mantarlar) ve beslenme bozuklukları da dil iltihabına yol acabilir
Ağız ve ağız hastalıkları neler
Sindirim borusunun ilk boşluğu olan ağız, mukoza dediğimiz ince bir epitel tabakası ile kaplıdır Mandibula denilen alt cene kemiği ve maksilla denilen ust cene kemiği uzerinde sıralanmış dişler ve yanak ile cevrili olan ağız boşluğu onde dudaklarla kapanır, arkada sindirim ve solunum borusuna acılır
Ağzın icinde bircok kasların birleşmesinden oluşan, ciğneme ve konuşma işlevinde yardımcı, cok hareketli bir organımız olan dil bulunur Yediğimiz ve ictiklerimizden zevk almamızı sağlayan tat alma duyusunun organı olarak dil bu işlevini uzerinde bulunan tat alma tomurcukları aracılığıyla yapar, besin ve cisimlerden aldığı kimyasal değişiklikleri beyine iletir Bu tomurcuklar başlıca 4 temel tadı (tatlı, ekşi, acı, tuzlu) ve dokunma duyusunu hissederler İnce tat farklılıklarında koku alma duyusunun da ortak rolu vardır
agiz hastalıklarıDilin kuruması ve paslanması (kızıl, tifo, pnomoni gibi) bazı ateşli hastalıklarda, dizanteride, uremide, akut karaciğer hastalıklarında gorulur ve teşhiste hekime yardımcı belirtilerin başında gelir Ağız kokusu (halitosis) denilen, cevreyi ve kişiyi rahatsız eden koku da bazı hastalıkların (asidoz, uremi ve karaciğer koması) belirtisi olabileceği gibi, ağız bakımı ve sağlığına onem vermeyen kişilerde dişeti iltihaplarından (piyore) veya curuk dişlerden de ileri gelebilir
Dil uzerinde ortaya cıkan ve aft denilen herpetik yaralarla dil iltihapları dilde ağrılı yanma duyusuna (glossodynia) neden olabilir ve hastanın nekime baş vurmasını gerektirir, Bozuk dişler, protezler, bazı enfeksiyon etkenleri (virusler, mantarlar) ve beslenme bozuklukları da dil iltihabına yol acabilir