hackturkiye
FD Üye
Ağız kokusu, sosyal hayatta engel teşkil eden can sıkıcı bir durumdur. Ağız kokusu, insanı birçok ortamda zor durumda bırakır. İnsanların bizden uzaklaşmasına yol açacak kadar ciddi bir problem olup hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı olumsuz etkiler.
Ağız kokusunda diş çürükleri ve diş eti hastalıkları akla gelen ilk nedenler olsa da ağız kokusu farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ağız kokusunun yüzde 90'ı ağız içindeki problemlerden kaynaklanır. Sarımsak, soğan ve baharatlar başta olmak üzere tüketilen birtakım besinler, sindirim kanalında biriken gazlar, ağızdaki çeşitli protezler, sigara kullanımı, ağızdaki birtakım yaralar, ağız kuruluğu, diş bakımının yeterince yapılmaması ağızda koku yapan en yaygın nedenlerdir.
Ağız kokusunu oluşturan asıl neden bakterilerdir. Diş eti, diş araları bakteriler için uygun yerleşim yerleridir. Ağızdaki asidik şartlar bunu kolaylaştırır. Sinüzit, tonsilit, geniz akıntısı, reflü, bronşit, diyabet, kullanılan bazı ilaçlar, yanlış diyet uygulamaları, kafein, alkol, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, ağızdaki enfeksiyonlar ağız kokusu yapan diğer nedenlerdir. Ağız kokusunu gidermek için öncelikle bir diş hekimine başvurmak gerekir.
Ağız Kokusunu Gidermenin Başlıca Yöntemleri Şunlardır:
Sakız Çiğnemek
Tükürük akış hızını artırmak, ağız kokusunu gidermenin en etkili yöntemlerinden biridir. İçinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler yer alır. Gece, tükürük salgısı azaldığı için bakteriler yemek parçacıklarını kullanıp sabah kötü bir ağız kokusuyla uyanmamıza neden olur. Tükürük akış hızını artırmanın en basit yolu uygun sakızların çiğnenmesidir. Özellikle diş çürüklerine neden olmayan şeker içermeyen sakızları çiğnemek tükürük salgısının artmasını sağlar. Bu da ağızda ferah bir kokunun oluşmasını sağlar.
Dişleri Fırçalamak
Dişleri fırçalamak, rahatsız edici kokuya neden olan yiyecek parçacıklarını, diş ve diş etlerindeki yapışkan bakteri tabakasını dişlerden uzaklaştırır. Dişleri düzenli fırçalamak, ağzın kokusunu değiştirir ve daha iyi kokmasını sağlar. Diş etleri ve dilin de bu esnada fırçalanması oldukça önemlidir. Özellikle soğan, sarımsak gibi besinler tüketildikten ve sigara kullanımından sonra dişleri fırçalarsak ferah bir nefese kavuşuruz. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macunlarının kötü kokuları azalttığı da bilinmektedir.
Bol Su İçmek
Su, vücuttaki besin maddelerini hücrelere taşır, hücrelerdeki atıkları alır, vücut ısısını dengeler ve kan dolaşımını sağlar. Ağızdaki kötü kokunun nedenlerinin başında yer alan böbrek yetmezliğinin oluşmaması için böbrekleri besler. Su, böbreklerdeki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Yeterli su tüketimi, idrar yolları enfeksiyonlarını önler. Ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olduğu için bol su içmek ağız kuruluğunu ortadan kaldırıp tükürük salgısını artırır.
Süt İçmek
Süt, içinde yüksek kaliteli protein, birçok besleyici bileşen içeren kolay ulaşılabilir bir besin kaynağıdır. Süt, içerdiği kalsiyum sayesinde vücudumuz için oldukça yararlı bir besindir. Sütte bulunan kalsiyum, fosfor, amino asitler ve yağ asitleri ağzı temizleyip ağızda ferahlık sağlar. Kısacası birçok şeye önemli faydalar içeren süt, ağızdaki kokunun giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Ağız Gargarası Kullanmak
Ağız bakım suyu olarak da adlandırılan ağız gargarası, ağızda tutulan veya ağız çevresi ile yıkanarak, perioral kasların azaltılması veya başın hareket ettirilmesiyle oluşan sıvı bir maddeye verilen addır. Sarımsak, soğan gibi ağız kokusuna neden olan besinler tüketildikten hemen sonra, kokuyu bastırmak için ağzı, ağız bakım suyu ile çalkalamak gerekir. Dişlerdeki plaktan oluşan bakteri birikiminden dolayı oluşan ağız kokusunu gidermek için de ağız gargarası önemlidir.
Diş İpi Kullanmak
Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı diş ara yüzleri ve sabit protezlerin gövde kısımlarının dişetine bakan kısımlarının temizlenmesini sağlayan bir araçtır. Dişeti çizgisinin altındaki ve dişler arasındaki yerlerdeki plak yiyecek artıkları diş ipiyle çıkarılabilir. Hızlı bakteri oluşumunun en önemli nedeni olan bu plak yiyecekleri, kırıntıları temizlemek ağızdaki kötü kokuyu önler ve kötü nefesi kontrol eder. Diş ipinin temiz ve hijyenik olanı kullanılırsa daha iyi sonuçlar elde edilir.
Maydanoz
Antioksidan içeriği yoğun olan maydanoz yeşilimsi ve özel bir kokuya sahip olan yaprakları sayesinde başta sarımsak ve soğan olmak üzere birçok kokuyu giderir. Kelle paça yenilen yerlerde soğanın yanında maydanoz servis etmelerinin sebebi o yeşilimsi yapraklarındaki özel kokudur.
Sigara İçmemek
Sigara içmek, halitozis denilen oldukça rahatsız edici kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara içen kişilerde diş bakteri plağı gelişimi artar ve zamanla dişeti problemleri, tat duyusunda azalma ve ağızda yer yer iltihaplanmalar olur. Bu da ağız kokusuna neden olur. Yine sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusu ortaya çıkar.
Ağız Kuruluğunu Gidermek
Ağız kurulukları ağız içinde tükürük salgılamasının işlevinin azalması ile ortaya çıkar. Ağız içindeki tükürük salgılarının azalması ile nemsiz bir zemin oluşur. Nemsiz ağızda da kuruluk meydana gelir. Bu da kötü ağız kokusuna neden olur. Bol bol su içmek, şekersiz sakızları çiğnemek ağzı nemlendirip tükürük salgısını artıracağı için ağız kuruluğunu önleyip bundan kaynaklanan ağız kokusunu da giderir.
Çürük Dişleri Tedavi Etmek
Ağızdaki bakteriler ile besinlerden gelen asitlerin birleşmesi neticesinde asitler diş minesine zarar verir ve dişin sert yüzeyini aşındırır. Böylece ağızda kötü bir kokuya neden olan diş çürükleri ortaya çıkar. Dişleri tedavi etmek için zaman geçirilmeksizin diş hekimine başvurmak gerekir. Böylece ağız kokusunun en önemli nedeni olan diş çürüklerinden kurtulmuş oluruz. Ferah bir nefese kavuşuruz.
Aç Kalmamak
Aç kalmak, sindirim sistemi başta olmak üzere vücutta ciddi sorunlara, hastalıklara ve bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olur. Alınan besinleri geçici olarak depolayan mide, uzun süre besin alamadığı zaman proteinlerin kimyasal sindirimi ve kasılıp gevşeme hareketleriyle besinlerin mekanik sindirimini gerçekleştirmekte zorlanır. Bu da mide rahatsızlıklarına dolayısıyla kötü ağız kokusuna neden olur.
Nane
Kalsiyum, magnezyum ve bol potasyum içeren nane, zengin kokulu yapraklara sahiptir. Taze nane yaprağı çiğnemek nefesi ferahlatır. Nanenin içerdiği asidin besinlere tutunarak kokusuz bir molekül oluşturması oldukça önemlidir. Bileşimindeki klorofil ile ağız kokusunu bastırabilecek nitelikte olan naneyi çiğnemek de çay olarak içmek de olumlu sonuçlar verir. Özellikle sarımsak, soğan ve çeşitli baharatların yol açtığı ağız kokusunu gidermede önemli faydalar sağlar.
Marul Yaprağı
Marul, B1 ve B2 vitaminleri ile magnezyum başta olmak üzere birçok mineral içerir. Marul yaprağı sahip olduğu bu bileşenler sayesinde ağızda ciddi bir ferahlık sağlar. Rahatsızlık veren ağız kokusunu giderir.
Fesleğen
Yumuşak yaprakları ile fesleğenin özellikle taze çiçekli olanın yaydığı güzel koku herkesçe bilinir. Yaz aylarında sırf bu güzel kokusu nedeniyle birçok kişi evlerin açık camları önüne fesleğen bırakır. Hem taze hem de kurutularak tüketilen fesleğen çiğnendiği zaman ağızdaki kötü kokuyu bastırır ve ağızda güzel bir kokunun ortaya çıkmasını sağlar.
Şeker Tüketimini Azaltmak
Şeker, diyabet ve obezitenin mimarıdır. Çok fazla beyaz şeker tüketmek, ağız içindeki bakteriler için uygun bir ortam oluşturur. Bakteriler, bu tür şekerleri kullanarak hızla çoğalır. Bu da ağız kokusunun en önemli nedenlerinden olan diş çürüklerine neden olur. Böylece ağız kokusu ortaya çıkar. Şeker tüketimini minimum seviyede tutmak ağızda ferah bir kokunun olmasını sağlayacaktır.
Takma Dişleri ve Diş Cihazlarını Temizlemek
Protez bakımı ana dişlerden daha fazla özen gerektirir. Protezi olan kişilerde protezlerin tam temizlenememesi ağız kokusuna neden olur. Gövde altlarında farklı sebeplerden oluşan yemek birikmesi kokunun asıl kaynağını oluşturur. Bu bölgeleri daha dikkatli fırçalamak ve diş ipi kullanması gerekir. Böylece bunlardan yayılan ağız kokusu ortadan kalkar.
Burnunuz Tıkalı Uyumayın
Burun tıkanıklığı, akciğerlerde yeterince oksijen-karbondioksit değişimi olmasını önler. Bunun sonucunda vücudumuzdaki kan, ihtiyacı olan oksijeni alamadığı için dokular hasar görmeye başlar. Bu da geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağız ve boğaz kuruluğuna neden olup burada bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Tükürükteki azalma da ağız kokusuna neden olur. Ferah bir nefese sahip olmak ve temiz bir ağız kokusu için burnumuz açık bir şekilde uyumamız gerekir.
Kereviz
K vitamini, C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içeren kereviz aynı zamanda mükemmel bir antioksidandır. Kereviz, antioksidan özelliği sayesinde vücudu temizler. Mide asidini düzenleyen kereviz reflüye büyük fayda sağlar. Tüm bu özellikleri sayesinde kereviz ağızda oluşan ağır kokuyu giderir. Mide reflüsünün yol açtığı sorunları ortadan kaldırıp ağızda ferahlık sağlar.
Brokoli
Brokoli, bileşenindeki etkili liflerle tam bir mide tanzim edicidir. Lif, midenin neredeyse tüm bozukluklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Antioksidan bileşikler açısından oldukça zengin bir kaynak olan bu küçük yeşil yumrulu bitki, ağız kokusunu giderip ağızda hoş bir kokunun olmasını sağlar.
Kakule
İçeriğindeki A ve C vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamindir. Kakulenin güçlü aroması ağızdaki ağır ve rahatsız edici kokuyu bastırır. Kakule sayesinde nefese hoş bir koku gelir.
Limon
Yüksek oranda C vitamini içeren limon, doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücudun direncinin artmasını sağlayan limon, sitrik asit içeriği sayesinde istenmeyen kokuları bastırmada önemli faydalar sağlar. Bir çay bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı limon ilave edip onunla ağız gargarası yapmak ağız kokusunu gidermede yardımcı olur.
Tarçın
Manganez, kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, demir içeren tarçın, antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türleri arasında yer alır. İçerdiği özel bileşenler sayesinde hücrelerin zarar görmesini engeller. Enfeksiyon hastalıklarına karşı da vücudu korur. Ağız içi bakterilerle mücadelede etkili olan tarçın kötü ağız kokusunu giderir.
Besinleri İyi Çiğnemek
Mide, büyük parçalar halinde kendisine iletilen ve reaksiyon gösteren parçaları ayırmaya çalışırken zorlanır. Bu da midede ciddi bir yorulmaya neden olur ve bazı hastalıkların kaynağını teşkil eder. Midenin yeterince öğütülmemiş besinleri hazmetmek için daha çok enerji sarf etmek zorunda kalması mide ağrısı, gastrit, yanma, şişkinlik ve ülser gibi rahatsızlıklara neden olur. Bu da dolaylı olarak ağız kokusunu oluşturur. Ağız kokusunu ortadan kaldırmanın yolu, besinleri yeterince çiğnemekten geçer.
Ağız kokusunda diş çürükleri ve diş eti hastalıkları akla gelen ilk nedenler olsa da ağız kokusu farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ağız kokusunun yüzde 90'ı ağız içindeki problemlerden kaynaklanır. Sarımsak, soğan ve baharatlar başta olmak üzere tüketilen birtakım besinler, sindirim kanalında biriken gazlar, ağızdaki çeşitli protezler, sigara kullanımı, ağızdaki birtakım yaralar, ağız kuruluğu, diş bakımının yeterince yapılmaması ağızda koku yapan en yaygın nedenlerdir.
Ağız kokusunu oluşturan asıl neden bakterilerdir. Diş eti, diş araları bakteriler için uygun yerleşim yerleridir. Ağızdaki asidik şartlar bunu kolaylaştırır. Sinüzit, tonsilit, geniz akıntısı, reflü, bronşit, diyabet, kullanılan bazı ilaçlar, yanlış diyet uygulamaları, kafein, alkol, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, ağızdaki enfeksiyonlar ağız kokusu yapan diğer nedenlerdir. Ağız kokusunu gidermek için öncelikle bir diş hekimine başvurmak gerekir.
Ağız Kokusunu Gidermenin Başlıca Yöntemleri Şunlardır:
Sakız Çiğnemek
Tükürük akış hızını artırmak, ağız kokusunu gidermenin en etkili yöntemlerinden biridir. İçinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler yer alır. Gece, tükürük salgısı azaldığı için bakteriler yemek parçacıklarını kullanıp sabah kötü bir ağız kokusuyla uyanmamıza neden olur. Tükürük akış hızını artırmanın en basit yolu uygun sakızların çiğnenmesidir. Özellikle diş çürüklerine neden olmayan şeker içermeyen sakızları çiğnemek tükürük salgısının artmasını sağlar. Bu da ağızda ferah bir kokunun oluşmasını sağlar.
Dişleri Fırçalamak
Dişleri fırçalamak, rahatsız edici kokuya neden olan yiyecek parçacıklarını, diş ve diş etlerindeki yapışkan bakteri tabakasını dişlerden uzaklaştırır. Dişleri düzenli fırçalamak, ağzın kokusunu değiştirir ve daha iyi kokmasını sağlar. Diş etleri ve dilin de bu esnada fırçalanması oldukça önemlidir. Özellikle soğan, sarımsak gibi besinler tüketildikten ve sigara kullanımından sonra dişleri fırçalarsak ferah bir nefese kavuşuruz. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macunlarının kötü kokuları azalttığı da bilinmektedir.
Bol Su İçmek
Su, vücuttaki besin maddelerini hücrelere taşır, hücrelerdeki atıkları alır, vücut ısısını dengeler ve kan dolaşımını sağlar. Ağızdaki kötü kokunun nedenlerinin başında yer alan böbrek yetmezliğinin oluşmaması için böbrekleri besler. Su, böbreklerdeki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Yeterli su tüketimi, idrar yolları enfeksiyonlarını önler. Ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olduğu için bol su içmek ağız kuruluğunu ortadan kaldırıp tükürük salgısını artırır.
Süt İçmek
Süt, içinde yüksek kaliteli protein, birçok besleyici bileşen içeren kolay ulaşılabilir bir besin kaynağıdır. Süt, içerdiği kalsiyum sayesinde vücudumuz için oldukça yararlı bir besindir. Sütte bulunan kalsiyum, fosfor, amino asitler ve yağ asitleri ağzı temizleyip ağızda ferahlık sağlar. Kısacası birçok şeye önemli faydalar içeren süt, ağızdaki kokunun giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Ağız Gargarası Kullanmak
Ağız bakım suyu olarak da adlandırılan ağız gargarası, ağızda tutulan veya ağız çevresi ile yıkanarak, perioral kasların azaltılması veya başın hareket ettirilmesiyle oluşan sıvı bir maddeye verilen addır. Sarımsak, soğan gibi ağız kokusuna neden olan besinler tüketildikten hemen sonra, kokuyu bastırmak için ağzı, ağız bakım suyu ile çalkalamak gerekir. Dişlerdeki plaktan oluşan bakteri birikiminden dolayı oluşan ağız kokusunu gidermek için de ağız gargarası önemlidir.
Diş İpi Kullanmak
Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı diş ara yüzleri ve sabit protezlerin gövde kısımlarının dişetine bakan kısımlarının temizlenmesini sağlayan bir araçtır. Dişeti çizgisinin altındaki ve dişler arasındaki yerlerdeki plak yiyecek artıkları diş ipiyle çıkarılabilir. Hızlı bakteri oluşumunun en önemli nedeni olan bu plak yiyecekleri, kırıntıları temizlemek ağızdaki kötü kokuyu önler ve kötü nefesi kontrol eder. Diş ipinin temiz ve hijyenik olanı kullanılırsa daha iyi sonuçlar elde edilir.
Maydanoz
Antioksidan içeriği yoğun olan maydanoz yeşilimsi ve özel bir kokuya sahip olan yaprakları sayesinde başta sarımsak ve soğan olmak üzere birçok kokuyu giderir. Kelle paça yenilen yerlerde soğanın yanında maydanoz servis etmelerinin sebebi o yeşilimsi yapraklarındaki özel kokudur.
Sigara İçmemek
Sigara içmek, halitozis denilen oldukça rahatsız edici kötü ağız kokusuna neden olur. Sigara içen kişilerde diş bakteri plağı gelişimi artar ve zamanla dişeti problemleri, tat duyusunda azalma ve ağızda yer yer iltihaplanmalar olur. Bu da ağız kokusuna neden olur. Yine sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusu ortaya çıkar.
Ağız Kuruluğunu Gidermek
Ağız kurulukları ağız içinde tükürük salgılamasının işlevinin azalması ile ortaya çıkar. Ağız içindeki tükürük salgılarının azalması ile nemsiz bir zemin oluşur. Nemsiz ağızda da kuruluk meydana gelir. Bu da kötü ağız kokusuna neden olur. Bol bol su içmek, şekersiz sakızları çiğnemek ağzı nemlendirip tükürük salgısını artıracağı için ağız kuruluğunu önleyip bundan kaynaklanan ağız kokusunu da giderir.
Çürük Dişleri Tedavi Etmek
Ağızdaki bakteriler ile besinlerden gelen asitlerin birleşmesi neticesinde asitler diş minesine zarar verir ve dişin sert yüzeyini aşındırır. Böylece ağızda kötü bir kokuya neden olan diş çürükleri ortaya çıkar. Dişleri tedavi etmek için zaman geçirilmeksizin diş hekimine başvurmak gerekir. Böylece ağız kokusunun en önemli nedeni olan diş çürüklerinden kurtulmuş oluruz. Ferah bir nefese kavuşuruz.
Aç Kalmamak
Aç kalmak, sindirim sistemi başta olmak üzere vücutta ciddi sorunlara, hastalıklara ve bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olur. Alınan besinleri geçici olarak depolayan mide, uzun süre besin alamadığı zaman proteinlerin kimyasal sindirimi ve kasılıp gevşeme hareketleriyle besinlerin mekanik sindirimini gerçekleştirmekte zorlanır. Bu da mide rahatsızlıklarına dolayısıyla kötü ağız kokusuna neden olur.
Nane
Kalsiyum, magnezyum ve bol potasyum içeren nane, zengin kokulu yapraklara sahiptir. Taze nane yaprağı çiğnemek nefesi ferahlatır. Nanenin içerdiği asidin besinlere tutunarak kokusuz bir molekül oluşturması oldukça önemlidir. Bileşimindeki klorofil ile ağız kokusunu bastırabilecek nitelikte olan naneyi çiğnemek de çay olarak içmek de olumlu sonuçlar verir. Özellikle sarımsak, soğan ve çeşitli baharatların yol açtığı ağız kokusunu gidermede önemli faydalar sağlar.
Marul Yaprağı
Marul, B1 ve B2 vitaminleri ile magnezyum başta olmak üzere birçok mineral içerir. Marul yaprağı sahip olduğu bu bileşenler sayesinde ağızda ciddi bir ferahlık sağlar. Rahatsızlık veren ağız kokusunu giderir.
Fesleğen
Yumuşak yaprakları ile fesleğenin özellikle taze çiçekli olanın yaydığı güzel koku herkesçe bilinir. Yaz aylarında sırf bu güzel kokusu nedeniyle birçok kişi evlerin açık camları önüne fesleğen bırakır. Hem taze hem de kurutularak tüketilen fesleğen çiğnendiği zaman ağızdaki kötü kokuyu bastırır ve ağızda güzel bir kokunun ortaya çıkmasını sağlar.
Şeker Tüketimini Azaltmak
Şeker, diyabet ve obezitenin mimarıdır. Çok fazla beyaz şeker tüketmek, ağız içindeki bakteriler için uygun bir ortam oluşturur. Bakteriler, bu tür şekerleri kullanarak hızla çoğalır. Bu da ağız kokusunun en önemli nedenlerinden olan diş çürüklerine neden olur. Böylece ağız kokusu ortaya çıkar. Şeker tüketimini minimum seviyede tutmak ağızda ferah bir kokunun olmasını sağlayacaktır.
Takma Dişleri ve Diş Cihazlarını Temizlemek
Protez bakımı ana dişlerden daha fazla özen gerektirir. Protezi olan kişilerde protezlerin tam temizlenememesi ağız kokusuna neden olur. Gövde altlarında farklı sebeplerden oluşan yemek birikmesi kokunun asıl kaynağını oluşturur. Bu bölgeleri daha dikkatli fırçalamak ve diş ipi kullanması gerekir. Böylece bunlardan yayılan ağız kokusu ortadan kalkar.
Burnunuz Tıkalı Uyumayın
Burun tıkanıklığı, akciğerlerde yeterince oksijen-karbondioksit değişimi olmasını önler. Bunun sonucunda vücudumuzdaki kan, ihtiyacı olan oksijeni alamadığı için dokular hasar görmeye başlar. Bu da geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağız ve boğaz kuruluğuna neden olup burada bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Tükürükteki azalma da ağız kokusuna neden olur. Ferah bir nefese sahip olmak ve temiz bir ağız kokusu için burnumuz açık bir şekilde uyumamız gerekir.
Kereviz
K vitamini, C vitamini, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içeren kereviz aynı zamanda mükemmel bir antioksidandır. Kereviz, antioksidan özelliği sayesinde vücudu temizler. Mide asidini düzenleyen kereviz reflüye büyük fayda sağlar. Tüm bu özellikleri sayesinde kereviz ağızda oluşan ağır kokuyu giderir. Mide reflüsünün yol açtığı sorunları ortadan kaldırıp ağızda ferahlık sağlar.
Brokoli
Brokoli, bileşenindeki etkili liflerle tam bir mide tanzim edicidir. Lif, midenin neredeyse tüm bozukluklarını iyileştirmeye yardımcı olur. Antioksidan bileşikler açısından oldukça zengin bir kaynak olan bu küçük yeşil yumrulu bitki, ağız kokusunu giderip ağızda hoş bir kokunun olmasını sağlar.
Kakule
İçeriğindeki A ve C vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamindir. Kakulenin güçlü aroması ağızdaki ağır ve rahatsız edici kokuyu bastırır. Kakule sayesinde nefese hoş bir koku gelir.
Limon
Yüksek oranda C vitamini içeren limon, doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücudun direncinin artmasını sağlayan limon, sitrik asit içeriği sayesinde istenmeyen kokuları bastırmada önemli faydalar sağlar. Bir çay bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı limon ilave edip onunla ağız gargarası yapmak ağız kokusunu gidermede yardımcı olur.
Tarçın
Manganez, kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, demir içeren tarçın, antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türleri arasında yer alır. İçerdiği özel bileşenler sayesinde hücrelerin zarar görmesini engeller. Enfeksiyon hastalıklarına karşı da vücudu korur. Ağız içi bakterilerle mücadelede etkili olan tarçın kötü ağız kokusunu giderir.
Besinleri İyi Çiğnemek
Mide, büyük parçalar halinde kendisine iletilen ve reaksiyon gösteren parçaları ayırmaya çalışırken zorlanır. Bu da midede ciddi bir yorulmaya neden olur ve bazı hastalıkların kaynağını teşkil eder. Midenin yeterince öğütülmemiş besinleri hazmetmek için daha çok enerji sarf etmek zorunda kalması mide ağrısı, gastrit, yanma, şişkinlik ve ülser gibi rahatsızlıklara neden olur. Bu da dolaylı olarak ağız kokusunu oluşturur. Ağız kokusunu ortadan kaldırmanın yolu, besinleri yeterince çiğnemekten geçer.