Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ağız Tadının Bozulması

Ağız Tadının Bozulması

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Ağız Tadının Bozulması,

KOKU ALMA ve DAMAK ZEVKI BOZUKLUKLARI

Koku Alma ve Tat Alma Bozuklukları ciddi sorunlar mıdır?

Koku ve damak zevki sorunlarının yaşamımızda büyük etkileri olabilir Bu duyularımız olarak hayat keyfimize, iştahımıza, sosyal yaşamımıza katkıda bulunduğu için, koku ve tat alma bozuklukları önemli olabilir Bozuldukları zaman, yaşam azıcık tadını kaybeder, daha eksik yeriz, daha az sosyal oluruz ve sonuçta kendimizi daha fena hissederiz Birçok ihtiyar insan bu sorunla karşısında karşıyadır

Koku ve tat bununla beraber bizleri yangın, zehirli gazlar, bozulmuş yemekler
gibi tehlikelere aleyhinde uyarırlar Aşçılar ve itfaiyeciler gibi bazı meslekten olanlar için bu duyuların bariz olması çok önemlidir ABD ’de yapılan bir çalışmada 200000 ’den artı kişinin her sene koku ve damak bozukluklarıyla doktora başvurduğu varsayım edilmektedir, ama çok daha fazla olgu
bildirilmeden kalmaktadır

Koku duyusunun kaybı sinüs hastalığının, burun pasajda bir kütlenin, veya nadir durumlarda beyin tümörlerinin bir belirtisi olabilir

Koku ve tat duyuları nasıl çalışır?
Koku ve tat kimyasal duyu alma sistemimize aittir Koku ve tat almanın karmaşık süreci etrafımızdaki maddelerden salınan moleküllerin burun, ağız ve boğazdaki özel sinirleri uyarmasıyla başlar Bu hücreler mesajları özgül koku ve tatların tanımlanmış olduğu beyne iletirler

Koku siniri hücreleri, bir gülün güzel kokusu ya da fırındaki ekmeğin kokusu gibi çevremizdeki kokularla uyarılırlar Bu asap hücreleri, burundan yukarı çıkan incecik bir doku yolda bulunurlar ve ilk elden beyinle bağlantılıdırlar

Tat siniri hücreler, tükürükle karışmış yiyecek ve içecekle etkileşirler ve ağız ve boğazın tat koncalarında kümeleşmişlerdir Dilde görülebilen küçük yumruların birçok tat koncaları içerir Bu yüzey hücreleri lezzet bilgisini beyine mesajları yollayan yakın sinir liflerine iletirlerBir diğer kimyasal duyusal mekanizma olan genel kimyasal duyu, koku ve lezzet duyumuza katılır Bu sistemde, özellikle gözlerde, burunda, ağızda ve boğazdaki binlerce serbest asap ucu amonyağın iğneleyiciliğini ve biberin “ateşi gibi duyuları tanımlarlar

Tat
Genellikle dört esas tat duyusunu algılayabiliriz:

I Tatlı,

II Ekşi,

III Acı,

IV Tuz

Bu tatların bir takım kombinasyonları – yalnız başına dokunuş, sıcaklık, koku ve genel kimyasal duyudan gelen duyu ile – bir tat üretirler Bu bize fıstık mı balık yumurtası mı yediğimizi gösteren tattır
Çoğu tat, esas olarak koku duyusu aracılığı ile tanınır Mesela çikolata yerken burnunuzu tutarsanız yediğinizin tatlı mı acı mı olduğunu ayırabilseniz bile çikolatanın tadını almakta zorlanacaksınız Bunun sebebi çikolatanın bilinen tadının büyük ölçüde kokuyla algılanmasıdır Kahvenin iyi aşina tadı da böyledir Bu, kendi yaptığı yemeği deneyen bir aşçıbaşı örneğinde olduğu gibi lezzetli bir tadı bütün olarak edinmek isteyen birinin her lokmadan sonradan neden burnundan nefesi dışarı verdiğini açıklamaktadırTat ve koku hücreleri asap sisteminde eskiyince ya da hasar görür görmez yenilenen yegane hücrelerdir Bilim adamları bu fenomeni öteki hasarlı asap hücrelerini yenileme yollarını ararken incelemektedirler

Koku ve tat alma bozukluklarına sebep olan nedir?

Bilim adamları, koku duyusunun insanların 3060 yaşları arası en keskin olduğunu buldular 60 yaşından daha sonra azalmaya başlar ve ihtiyar insanların büyük bir kısmı koku alma yeteneklerini kaybederler Her yaşta kadınların koku algılaması çoğunlukla erkeklerden daha iyidir
Bazı ırk cılız bir koku ve tat duyusuyla doğarlar

Üstteki havayolu infeksiyonları (soğuk algınlıkları, viral enfeksiyonları) koku ve lezzet kayıpları için suçlanmıştır

Kafa yaralanmaları da koku veya tat problemleri yaratabilir

Deviasyon (burun orta perde eğriliği) ve Burunda yer kaplayan kitleler Özellikle polip ve güya oluşumlarda burun tıkanıklığından dolayı koku partikülleri algılandıkları bölgelere ulaşamazlar

Kimyasal maddeler: Haşere ilaçları gibi bazı kimyasallar veya bir takım ilaçlar

Tütün: İnsanların çoğunun en sık maruz kalacağı kirlilik biçimlerinden en yoğun olanı, tütün içiciliğidir Kokuları tanıma yeteneğini bozar ve tat duyusunu azaltır Sigarayı ele vermek koku işlevini arttırır

Işın tedavisi: Baş ve boyun kanserli radyoterapi almış kişiler sonra koku ve tat alma kaybından şikayet ederler Bu duyular bir takım sinir sistemi hastalıkları sırasında da kaybolabilir

Larenjektomi: Gırtlaklarını kanser sebebiyle cerrahi sonucu kaybeden millet genellikle koku ve tat almada güçlükten yakınırlar Larenjektomi hastaları her yerde burundan nefes alabilmek için özel bir “bypass tüpü kullanabilirler Burundan hava alımının artması koku ve lezzet duyularının her yerde kazanılmasına destek eder

Koku ve tat alma bozukluklarına nasıl teşhis koyulur?

Koku ve damak zevki kaybının boyutları bir kişinin algılayıp tanıyabileceği bir kimyasal maddenin en düşük konsantrasyonu kullanılarak deneme edilebilir Bir hastadan değişik kimyasal maddelerin kokuları ve tatlarını karşılaştırması istenebilir, hastaya değişik kimyasal maddelerin kokularının yoğunluğu veya tadı, veya bir kimyasal maddenin yoğunluğu arttığında kokuların ve tatların yoğunluğunun nasıl arttığı sorulabilir

Koku ve damak zevki bozuklukları tedavi edilebilir mi?

Ara Sıra bir hap koku ve tat alma bozukluğu sebebi olabilir ve bu ilaç kesilirse veya değiştirilirse koşul iyiye gidebilir Birçok vakada, polip gibi burun tıkanıklığı sebepleri ortadan kaldırılabilir ve reseptörlerin bulunduğu bölgeye hava akımının sağlanması koku ve tat kaybını düzeltebilir Ara Sıra, kimyasal duyular kendiliğinden olarak kayboldukları gibi geri dönebilirler *
 
858,471Konular
981,206Mesajlar
29,544Kullanıcılar
Aal01Son üye
Üst Alt