Ahlat Nedir?
Ahlat kelimesini ilk defa duyanlar Ahlat nedir sorusunun yanıtını merak edebilirler. Ülkemizde, halk arasında yaban armudu olarak bilinen meyvenin asıl adı ahlattır. Dikenli bir ağaç olan ahlat ağacına armut aşılanması ve meyvelerinin armuda benzemesi, ağacın yaban armudu olarak bilinmesinin sebebidir.
Daha çok kurak, bozkır arazilerde kendi kendine yetişen bir ağaç olan ahlatın, yemişleri hamken yendiğinde ağızda buruk bir his bırakır. Yemişler bu sebeple tam olgunlaştığında yenilmelidir.
Doğanın insana sunduğu tüm bitkiler, meyve ve sebzeler gibi ahlatında çeşitli faydaları, bazı zararları ve farklı tüketilme biçimleri bulunuyor.
Ahlatın Faydaları
Kış biterken çiçek açmaya başlayan ahlat ağacı, yaz aylarının ortalarına gelindiğinde yemiş vermeye başlar. Ağacın yaprakları tüylü ve yaprakların rengi koyu gridir. Yemişleri sert ve mayhoş olan ahlatın içeriğinde bulunan besin ögeleri sebebiyle çeşitli faydaları vardır. Ahlat faydaları nelerdir, diye merak edenler için ahlat meyvesi;
Ahlat faydaları nelerdir, diye merak edenlerin ahlat yemişinin hamken yenmemesi gerektiğini bilmeleri elzemdir. Olgunlaşmadan tüketilen ahlat yemişi, kabızlık yapacaktır.
Ülkemizde Ahlatın Tüketilme Şekilleri
Ekşi ve sert yapıda olan ahlat, olgunlaştığında rengi kahverengiye döner ve biraz olsun yumuşar. Mayhoş tatları sevenler, yemişi bol bol tüketmeyi severken, birçok yörede yemişleri turşu yapılarak tüketilir.
Bazı yörelerde ahlat pekmezi yapılır, yapılan bu pekmez sulandırarak içecek şeklinde tüketilir. Yeni doğum yapmış olan kadınlara faydalı olacağı inancı ile ahlat pekmezi içirilir. Kimi yörelerde ise ahlat, hoşaf yapımında kullanılır.
Ahlat Suyu Tarifi:
Ahlat yaprakları temizlenir, yıkanır ve bir kap içerisinde suyla birlikte 1-2 dakika kaynatılır. Ardından suyu süzülerek düzenli bir şekilde tüketilir.
Kabızlık sorunu veya başka rahatsızlıkları olanların tüketmemesi tavsiye edilir.
Ahlat kelimesini ilk defa duyanlar Ahlat nedir sorusunun yanıtını merak edebilirler. Ülkemizde, halk arasında yaban armudu olarak bilinen meyvenin asıl adı ahlattır. Dikenli bir ağaç olan ahlat ağacına armut aşılanması ve meyvelerinin armuda benzemesi, ağacın yaban armudu olarak bilinmesinin sebebidir.
Daha çok kurak, bozkır arazilerde kendi kendine yetişen bir ağaç olan ahlatın, yemişleri hamken yendiğinde ağızda buruk bir his bırakır. Yemişler bu sebeple tam olgunlaştığında yenilmelidir.
Doğanın insana sunduğu tüm bitkiler, meyve ve sebzeler gibi ahlatında çeşitli faydaları, bazı zararları ve farklı tüketilme biçimleri bulunuyor.
Ahlatın Faydaları
Kış biterken çiçek açmaya başlayan ahlat ağacı, yaz aylarının ortalarına gelindiğinde yemiş vermeye başlar. Ağacın yaprakları tüylü ve yaprakların rengi koyu gridir. Yemişleri sert ve mayhoş olan ahlatın içeriğinde bulunan besin ögeleri sebebiyle çeşitli faydaları vardır. Ahlat faydaları nelerdir, diye merak edenler için ahlat meyvesi;
- Kalbi güçlendirir
- Kabızlık yapıcı etkisi ile ishal rahatsızlığı görüldüğünde tedavi amaçlı kullanılabilir.
- İçerisinde C, B vitaminleri ve pektin bulunur.
- İdrar söktürücü etkisi vardır.
- Sakinleştirici özelliği bulunur.
- Haşere sokmalarında zehirlenme riskine karşı zehri yok etmede kullanılır.
- Böbrek çalıştırıcıdır
- Hararet giderir
- Kan sulandırıcı etkisi bulunur
- Görme fonksiyonunu olumlu etkiler
- Diş etlerine faydalıdır.
Ahlat faydaları nelerdir, diye merak edenlerin ahlat yemişinin hamken yenmemesi gerektiğini bilmeleri elzemdir. Olgunlaşmadan tüketilen ahlat yemişi, kabızlık yapacaktır.
Ülkemizde Ahlatın Tüketilme Şekilleri
Ekşi ve sert yapıda olan ahlat, olgunlaştığında rengi kahverengiye döner ve biraz olsun yumuşar. Mayhoş tatları sevenler, yemişi bol bol tüketmeyi severken, birçok yörede yemişleri turşu yapılarak tüketilir.
Bazı yörelerde ahlat pekmezi yapılır, yapılan bu pekmez sulandırarak içecek şeklinde tüketilir. Yeni doğum yapmış olan kadınlara faydalı olacağı inancı ile ahlat pekmezi içirilir. Kimi yörelerde ise ahlat, hoşaf yapımında kullanılır.
Ahlat Suyu Tarifi:
Ahlat yaprakları temizlenir, yıkanır ve bir kap içerisinde suyla birlikte 1-2 dakika kaynatılır. Ardından suyu süzülerek düzenli bir şekilde tüketilir.
Kabızlık sorunu veya başka rahatsızlıkları olanların tüketmemesi tavsiye edilir.